Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Plommeplukking på Svalbard

To plommetrær er funnet i Svea. FOTO: Unis

Plommeplukking på Svalbard

En masterstudent på Unis har gjort et uvanlig funn i Svea. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.08.2009 kl 14:12

Masterstudenten Bente Sved Skottvoll fant to små trær i grøfta utenfor messa i Svea under en vegetasjonsstudie Unis har gjort for Store Norske i sommer. Trærne har begynt å spire i år og var små. 

– Men at det var noe som ikke hørte hjemme på Svalbard var vi sikre på, skriver professor Pernille Bronken Eidesen i en epost til Svalbardposten.

Plommer og kirsebær

Forskerne sendte noen mobilbilder til kollegaer, som kom frem til at plantene tilhørte kirsebærslekta. Den ene planten ble tatt med i potte til Unis. 

– Flaks for oss underviser professor Reidar Elven på et Unis-kurs nå i sommer. Han er landets ypperste ekspertise på den norske floraen, skriver Bronken Eidesen. 

Reidar Elven slo fast at treet mest sannsynlig var et plommetre. Antakeligvis har noen spytta ut et par plommesteiner, fra ferske plommer eller svisker, i grøfta. Så har forholdene tydligvis vært gode nok til at de klarte å spire.

Smugles ut

Begge trærne er nå pottet og gitt vekk.

– Ryktene sier det er en viss fare for at de blir smuglet ut av øya og forsøkt plantet på sørlige breddegrader. Det er jo kult å ha et tre fra Svalbard i hagen, mener professor Broken Eidesen.

Hun forteller at det tidligere har blitt funnet spirende epletrær i Longyearbyen, men at hun aldri har hørt om plomme på øya før. Trærne ville ikke overlevd vinteren, men de har overlevd et par snøfall i sommer.

 

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!