Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Plommeplukking på Svalbard

To plommetrær er funnet i Svea. FOTO: Unis

Plommeplukking på Svalbard

En masterstudent på Unis har gjort et uvanlig funn i Svea. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.08.2009 kl 14:12

Masterstudenten Bente Sved Skottvoll fant to små trær i grøfta utenfor messa i Svea under en vegetasjonsstudie Unis har gjort for Store Norske i sommer. Trærne har begynt å spire i år og var små. 

– Men at det var noe som ikke hørte hjemme på Svalbard var vi sikre på, skriver professor Pernille Bronken Eidesen i en epost til Svalbardposten.

Plommer og kirsebær

Forskerne sendte noen mobilbilder til kollegaer, som kom frem til at plantene tilhørte kirsebærslekta. Den ene planten ble tatt med i potte til Unis. 

– Flaks for oss underviser professor Reidar Elven på et Unis-kurs nå i sommer. Han er landets ypperste ekspertise på den norske floraen, skriver Bronken Eidesen. 

Reidar Elven slo fast at treet mest sannsynlig var et plommetre. Antakeligvis har noen spytta ut et par plommesteiner, fra ferske plommer eller svisker, i grøfta. Så har forholdene tydligvis vært gode nok til at de klarte å spire.

Smugles ut

Begge trærne er nå pottet og gitt vekk.

– Ryktene sier det er en viss fare for at de blir smuglet ut av øya og forsøkt plantet på sørlige breddegrader. Det er jo kult å ha et tre fra Svalbard i hagen, mener professor Broken Eidesen.

Hun forteller at det tidligere har blitt funnet spirende epletrær i Longyearbyen, men at hun aldri har hørt om plomme på øya før. Trærne ville ikke overlevd vinteren, men de har overlevd et par snøfall i sommer.

 

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!