Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Plommeplukking på Svalbard

To plommetrær er funnet i Svea. FOTO: Unis

Plommeplukking på Svalbard

En masterstudent på Unis har gjort et uvanlig funn i Svea. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.08.2009 kl 14:12

Masterstudenten Bente Sved Skottvoll fant to små trær i grøfta utenfor messa i Svea under en vegetasjonsstudie Unis har gjort for Store Norske i sommer. Trærne har begynt å spire i år og var små. 

– Men at det var noe som ikke hørte hjemme på Svalbard var vi sikre på, skriver professor Pernille Bronken Eidesen i en epost til Svalbardposten.

Plommer og kirsebær

Forskerne sendte noen mobilbilder til kollegaer, som kom frem til at plantene tilhørte kirsebærslekta. Den ene planten ble tatt med i potte til Unis. 

– Flaks for oss underviser professor Reidar Elven på et Unis-kurs nå i sommer. Han er landets ypperste ekspertise på den norske floraen, skriver Bronken Eidesen. 

Reidar Elven slo fast at treet mest sannsynlig var et plommetre. Antakeligvis har noen spytta ut et par plommesteiner, fra ferske plommer eller svisker, i grøfta. Så har forholdene tydligvis vært gode nok til at de klarte å spire.

Smugles ut

Begge trærne er nå pottet og gitt vekk.

– Ryktene sier det er en viss fare for at de blir smuglet ut av øya og forsøkt plantet på sørlige breddegrader. Det er jo kult å ha et tre fra Svalbard i hagen, mener professor Broken Eidesen.

Hun forteller at det tidligere har blitt funnet spirende epletrær i Longyearbyen, men at hun aldri har hørt om plomme på øya før. Trærne ville ikke overlevd vinteren, men de har overlevd et par snøfall i sommer.

 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!