Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Plommen i egget

 

Plommen i egget

Han holder til i en egen verden hvor få andre slipper inn. Der sitter han i en maskin som snegler seg av gårde, med et slep så tungt at to maskiner til må hjelpe til.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

›› Birger Amundsen

Kjetil Hansen (30) har et avslappet forhold til det hele, for han betyr det ikke så mye om ham jobber i svarte fjellet eller ute under åpen himmel. Han er anleggsarbeider og trives med det.
– Ja, eg liker anlegg og eg trives veldig godt i Svea, men om det er i gruva eller ute på anlegg spiller ikke så stor rolle, egentlig.
Han arbeidet på anlegg også før han kom til Svalbard høsten 2006, som maskinkjører rundt om i Troms. I Svea Nord arbeider han vanligvis inne på strossa, hvor han kjører kuttmaskinen. De siste ukene har forholdene i fjellet ikke vært preget av rutinejobbing, og da trør han til der det måtte trenges. Etter halvannet år i gruva behersker han det meste. Derfor sitter han nå i en kraftplugg av en bæremaskin, en DBT, med et langt drog av en kuttmaskin boltet fast til en slede på slep.
En gang i året kastes alt om i Svea Nord. Det skjer hver gang et strossepanel er utdrevet og hele strosseutrustningen flyttes til neste strosse. Flyttesjauen er så omfattende at all produksjon ligger nede i et par måneder og vel så det.
– Ja, vi har godt betalt og eg klager ikke. Men hvis man sammenligner med tunneldrift på fastlandet så har dæm mye høyere lønn. Dæm ligger på rundt 330 kroner timen, og det er 100 kroner mer enn det vi har. Men dæm betaler selvsagt mer i skatt enn det vi gjør.
Kjetil forhaster seg ikke. Han blir sittende å grunne litt, smiler og sier:
– Men det er vel slik at en jobb blir vel aldri for godt betalt.
– Hvordan er Svea som arbeidsplass?
– Eg vet ikke helt hvordan eg skal forklare det, men eg trives kjempegodt. Miljøet i gruva er godt, slik det ofte er blant anleggsfolk.
Han har kone og tre barn hjemme i Nordreisa, og hører til dem som titt og ofte reiser hjem til familien i friperioden. Han arbeider 14/14, og tilbringer ikke friperioden på tur rundt om på snøskuter.
– Eg har verken snøskuter nede eller her oppe, det har ikke vært prioritert. Det er andre ting som har høyere prioritet.
Familien er vant til at han kommer og går, det er slik han levde også før han kom til Svalbard.
– Eg er en omreisende anleggsarbeider, smiler han.
Svea Nord er en arbeidsplass med en viss gjennomtrekk, men ifølge Kjetil holder folk seg mer i ro nå. Selv har han heller ingen planer om trekke sørover med det første.
– Man kan vel ikke påstå at man e så idealistisk at kulla betyr alt, det er lønna som betyr noe. Eg har det som plommen i egget, det må eg si.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!