Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Plommen i egget

 

Plommen i egget

Han holder til i en egen verden hvor få andre slipper inn. Der sitter han i en maskin som snegler seg av gårde, med et slep så tungt at to maskiner til må hjelpe til.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

›› Birger Amundsen

Kjetil Hansen (30) har et avslappet forhold til det hele, for han betyr det ikke så mye om ham jobber i svarte fjellet eller ute under åpen himmel. Han er anleggsarbeider og trives med det.
– Ja, eg liker anlegg og eg trives veldig godt i Svea, men om det er i gruva eller ute på anlegg spiller ikke så stor rolle, egentlig.
Han arbeidet på anlegg også før han kom til Svalbard høsten 2006, som maskinkjører rundt om i Troms. I Svea Nord arbeider han vanligvis inne på strossa, hvor han kjører kuttmaskinen. De siste ukene har forholdene i fjellet ikke vært preget av rutinejobbing, og da trør han til der det måtte trenges. Etter halvannet år i gruva behersker han det meste. Derfor sitter han nå i en kraftplugg av en bæremaskin, en DBT, med et langt drog av en kuttmaskin boltet fast til en slede på slep.
En gang i året kastes alt om i Svea Nord. Det skjer hver gang et strossepanel er utdrevet og hele strosseutrustningen flyttes til neste strosse. Flyttesjauen er så omfattende at all produksjon ligger nede i et par måneder og vel så det.
– Ja, vi har godt betalt og eg klager ikke. Men hvis man sammenligner med tunneldrift på fastlandet så har dæm mye høyere lønn. Dæm ligger på rundt 330 kroner timen, og det er 100 kroner mer enn det vi har. Men dæm betaler selvsagt mer i skatt enn det vi gjør.
Kjetil forhaster seg ikke. Han blir sittende å grunne litt, smiler og sier:
– Men det er vel slik at en jobb blir vel aldri for godt betalt.
– Hvordan er Svea som arbeidsplass?
– Eg vet ikke helt hvordan eg skal forklare det, men eg trives kjempegodt. Miljøet i gruva er godt, slik det ofte er blant anleggsfolk.
Han har kone og tre barn hjemme i Nordreisa, og hører til dem som titt og ofte reiser hjem til familien i friperioden. Han arbeider 14/14, og tilbringer ikke friperioden på tur rundt om på snøskuter.
– Eg har verken snøskuter nede eller her oppe, det har ikke vært prioritert. Det er andre ting som har høyere prioritet.
Familien er vant til at han kommer og går, det er slik han levde også før han kom til Svalbard.
– Eg er en omreisende anleggsarbeider, smiler han.
Svea Nord er en arbeidsplass med en viss gjennomtrekk, men ifølge Kjetil holder folk seg mer i ro nå. Selv har han heller ingen planer om trekke sørover med det første.
– Man kan vel ikke påstå at man e så idealistisk at kulla betyr alt, det er lønna som betyr noe. Eg har det som plommen i egget, det må eg si.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!