Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Plast dreper sjøfugl

Havhesten er særlig utsatt for plastforurensning, og brukes derfor av forskerene som indikatorart. FOTO: Geir Wing Gabrielsen

Plast dreper sjøfugl

Plast som flyter rundt i sjøen koster et stort antall sjøfugler livet. I høst skal forskere ved Norsk Polarinstitutt avlive 40 havhester for å undersøke hvor mye plast de har i magen.

– Vi gjorde en del undersøkelser i 1980- og 1990-årene på dette med plastpartikler i havhest. Siden den gang er det ikke gjort videre undersøkelser på Svalbard. Det er det imidlertid gjort i Nordsjøen, hvor havhest er en av sjøfuglene som er mest berørt av plastforurensning, sier seniorforsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt.

I en søknad til Sysselmannen ber Gabrielsen om tillatelse til å avlive 40 havhester i Isfjorden.

«Havhestene vil bli innsamlet ved bruk av hagle etter at ungene er fløyet på sjøen og innenfor ordinær jakttid (21.09-31.10). Fuglene som blir avlivet vil bli maksimalt utnyttet ved at de vil inngå i nærings- og miljøgiftanalyser. Fjærdrakten fra de innsamlede fugler vil tilfalle Tromsø Museum», skriver han.


Plastpartikler

Ifølge Gabrielsen er plastforurensning et økende problem i verdenshavene. Undersøkelser som er gjort anslår at det årlig stryker med mer enn én million sjøfugler på grunn av forsøplingen av verdenshavene, i tillegg til sjøpattedyr, skilpadder og fisk.

Kampanjen «Save the North Sea», som startet i 2004, bruker havhest som indikator for marin forsøpling.

– Det er antatt at 95 prosent av havhestene i Nordsjøen har plast i magen. Undersøkelser viser at i gjennomsnitt har hver fugl 26 plastpartikler i magen, det utgjør 0,28 gram plast per fugl, forklarer Gabrielsen.

Under en tilsvarende undersøkelse på Svalbard høsten 1984 ble det funnet plast i magen på hver tredje havhest som ble innsamlet.


Forskerne samarbeider

Prosjektet er en del av masteroppgaven til engelske Alice Trevail, i samarbeid med nederlandske og engelske forskere som arbeider med plastforurensning i Nordsjøen. Prosjektet vil også samarbeide med forskere som samler inn døde sjøfugler på Sørlandet og Sør-Vestlandet, samt forskere fra Island og Færøyene.

Forskerne bruker begrepet industriell plast og forbrukerplast. Plast som havner på sjøen brytes mekanisk ned, noe av det til ørsmå partikler.

Problemet med plast er ikke bare at det blir liggende i magen til fuglene, og at den brytes svært sakte ned. Ifølge Geir Wing Gabrielsen inneholder plasten giftstoffer, som tas opp i fuglens kropp. Derfor skal det også gjøres miljøgiftanalyser av fuglene som samles inn.

Nøkkelord

Se bildet større

Havhest på Kongsfjorden. FOTO: Geir Wing Gabrielsen

Se bildet større

Innholdet av plast i magen på havhest. FOTO: Geir Wing Gabrielsen

Se bildet større

Fugleforsker Geir Wing Gabrielsen (t.h.) sammen med kollega Jørgen Berge. Nei, det er ikke velvoksne egg de holder, men avocado – næringsrik feltmat for travle forskere. FOTO: Hugh Ellis

Faktaboks

Havhest (Fulmarus glacialis)

• Tilhører gruppen stormfugler

• Er i slekt med albatrossen

• Vanlig i havområdene rundt Svalbard

• Hekker i tusentall rundt om i bratte fjell på Svalbard, og er særlig tallrik i indre Isfjorden

• Oppsøker hekkeplassene allerede i januar-februar

• Finnes i flere fargevarianter, på Svalbard dominerer den mørke varianten

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!