Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Planter på Svalbard tåler klimaendringer

Inger Greve Alsos (fremst på bildet) er i ferd med å gjennomføre DNA-analyser av innsjøsedimenter. FOTO: Mari Karlstad, Tromsø Museum – Universitetsmuseet

Planter på Svalbard tåler klimaendringer

Planter på Svalbard tåler en temperaturøkning på inntil to grader. Men blir klimaet enda varmere, får mange trøbbel, viser ferske forskningsresultater.

Tekst:

Publisert:

– Konklusjonen er at de fleste plantene har en imponerende evne til å overleve endringer i temperaturen, sier botanikkprofessor ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet, Inger Greve Alsos etter å ha studert hva som har vokst rundt innsjøen Skartjørna på Svalbard de siste 8.600 årene.

I jobben har hun, ifølge Universitetet i Tromsø, brukt en ny metode som gir mer detaljert informasjon om plantenes evne til å overleve klimaendringer. Mens tidligere forskning på vegetasjonshistorien har vært basert på funn av pollen eller makrofossiler fra innsjøsedimenter, har Alsos brukt fossilt DNA. Dette er en ny metode som er under utvikling, og hun har dermed hentet ut mer detaljert informasjon fra Skartjørna som ligger mellom Solryggen og Systemafjellet sør for Isfjord Radio.

Nylig publiserte hun resultatet i tidsskriftet The Holocene. Konklusjonen er at de fleste artene som var ved Skartjørna for 8.600 år siden, er der fremdeles, og at temperaturen på Svalbard den gangen var to grader høyere enn i dag.

– Da klimaet ble kjøligere for 2000-4000 år siden, var det kun de mest varmekrevende artene som døde ut. De aller fleste overlevde, for eksempel reinrose har vi funnet i hver eneste periode, sier Alsos til eget universitet.

Hun fastslår dermed at det først og fremst går på mengden av de ulike artene, som igjen kan få betydning for dyr som beiter på dem.

– Vi forventer en temperaturøkning på 2-4°C i de nærmeste hundre årene. Det kan føre til endringer som aldri tidligere har funnet sted, sier Alsos.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!