Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Planter på Svalbard tåler klimaendringer

Inger Greve Alsos (fremst på bildet) er i ferd med å gjennomføre DNA-analyser av innsjøsedimenter. FOTO: Mari Karlstad, Tromsø Museum – Universitetsmuseet

Planter på Svalbard tåler klimaendringer

Planter på Svalbard tåler en temperaturøkning på inntil to grader. Men blir klimaet enda varmere, får mange trøbbel, viser ferske forskningsresultater.

– Konklusjonen er at de fleste plantene har en imponerende evne til å overleve endringer i temperaturen, sier botanikkprofessor ved Tromsø Museum – Universitetsmuseet, Inger Greve Alsos etter å ha studert hva som har vokst rundt innsjøen Skartjørna på Svalbard de siste 8.600 årene.

I jobben har hun, ifølge Universitetet i Tromsø, brukt en ny metode som gir mer detaljert informasjon om plantenes evne til å overleve klimaendringer. Mens tidligere forskning på vegetasjonshistorien har vært basert på funn av pollen eller makrofossiler fra innsjøsedimenter, har Alsos brukt fossilt DNA. Dette er en ny metode som er under utvikling, og hun har dermed hentet ut mer detaljert informasjon fra Skartjørna som ligger mellom Solryggen og Systemafjellet sør for Isfjord Radio.

Nylig publiserte hun resultatet i tidsskriftet The Holocene. Konklusjonen er at de fleste artene som var ved Skartjørna for 8.600 år siden, er der fremdeles, og at temperaturen på Svalbard den gangen var to grader høyere enn i dag.

– Da klimaet ble kjøligere for 2000-4000 år siden, var det kun de mest varmekrevende artene som døde ut. De aller fleste overlevde, for eksempel reinrose har vi funnet i hver eneste periode, sier Alsos til eget universitet.

Hun fastslår dermed at det først og fremst går på mengden av de ulike artene, som igjen kan få betydning for dyr som beiter på dem.

– Vi forventer en temperaturøkning på 2-4°C i de nærmeste hundre årene. Det kan føre til endringer som aldri tidligere har funnet sted, sier Alsos.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!