Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Planeten Svalbard

Test av romdrakter ble foretatt i Bockfjorden på nordkysten av Spitsbergen. FOTO: Hans Amundsen/AMASE

Planeten Svalbard

Geolog Hans Amundsen vil utvikle Svalbard som teststed for framtidige romferder. Årets testekspedisjon ble avsluttet mandag med deltakere fra hele verden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Målet er å etablere Svalbard som et internasjonalt teststed for framtidige romferder til fjerne planeter. Både NASA og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA viser økt interesse for Svalbard, sier Hans Amundsen.
Amundsen har doktorgrad i vulkanologi og var tidligere ansatt ved Universitetet i Oslo. Nå driver han sitt eget selskap, EPX, Earth and Planetary Expeditions, og er også den som står bak Arctic Mars Analogue Svalbard Expedition (AMASE).

Variert landskap
– Svalbard er lett tilgjengelig med god flyplass og regulær flytrafikk. Noe annet som er viktig er Svalbard selv, geologien og det varierte landskapet. Enkelte området har også visse likheter med Mars. I tillegg kommer at vi har holdt på i fem år og opparbeidet erfaring, sier Hans Amundsen.
Han forteller videre at NASA vanligvis gjør sine tester i ørkenstrøk, men at Svalbard har andre utfordringer. Amundsen ser heller ikke bort fra at tester kan bli utført på andre tider av året enn i august.
– April for eksempel, med vinter og kulde, og hvor vi kan bruke snøskutere, kan vise seg gunstig for en del av testene, sier han.

Til Mars
En rekke institusjoner støtter AMASE-prosjektet, blant annet NASA, ESA, Norsk Polarinstitutt og Unis. Norsk Romsenter har bidratt med nærmere tre millioner kroner til årets ekspedisjon, og er en av de største bidragsyterne.
De fleste testene er blitt utført i området ved Sverrefjellet i bunnen av Bockfjorden, blant annet for å teste romdrakter. I fjor ble også Murchisonfjorden på Nordaustlandet brukt som testområde. Her finnes fossile alger hvor instrument, som kan påvise kjemiske forbindelser av algen, ble testet.
I 2009 skal to av instrumentene som er testet på Svalbard være med på NASA sin ferd til Mars. I 2013 planlegger ESA en Mars-ferd med flere av Svalbard-instrumentene om bord.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!