Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Planeten Svalbard

Test av romdrakter ble foretatt i Bockfjorden på nordkysten av Spitsbergen. FOTO: Hans Amundsen/AMASE

Planeten Svalbard

Geolog Hans Amundsen vil utvikle Svalbard som teststed for framtidige romferder. Årets testekspedisjon ble avsluttet mandag med deltakere fra hele verden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Målet er å etablere Svalbard som et internasjonalt teststed for framtidige romferder til fjerne planeter. Både NASA og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA viser økt interesse for Svalbard, sier Hans Amundsen.
Amundsen har doktorgrad i vulkanologi og var tidligere ansatt ved Universitetet i Oslo. Nå driver han sitt eget selskap, EPX, Earth and Planetary Expeditions, og er også den som står bak Arctic Mars Analogue Svalbard Expedition (AMASE).

Variert landskap
– Svalbard er lett tilgjengelig med god flyplass og regulær flytrafikk. Noe annet som er viktig er Svalbard selv, geologien og det varierte landskapet. Enkelte området har også visse likheter med Mars. I tillegg kommer at vi har holdt på i fem år og opparbeidet erfaring, sier Hans Amundsen.
Han forteller videre at NASA vanligvis gjør sine tester i ørkenstrøk, men at Svalbard har andre utfordringer. Amundsen ser heller ikke bort fra at tester kan bli utført på andre tider av året enn i august.
– April for eksempel, med vinter og kulde, og hvor vi kan bruke snøskutere, kan vise seg gunstig for en del av testene, sier han.

Til Mars
En rekke institusjoner støtter AMASE-prosjektet, blant annet NASA, ESA, Norsk Polarinstitutt og Unis. Norsk Romsenter har bidratt med nærmere tre millioner kroner til årets ekspedisjon, og er en av de største bidragsyterne.
De fleste testene er blitt utført i området ved Sverrefjellet i bunnen av Bockfjorden, blant annet for å teste romdrakter. I fjor ble også Murchisonfjorden på Nordaustlandet brukt som testområde. Her finnes fossile alger hvor instrument, som kan påvise kjemiske forbindelser av algen, ble testet.
I 2009 skal to av instrumentene som er testet på Svalbard være med på NASA sin ferd til Mars. I 2013 planlegger ESA en Mars-ferd med flere av Svalbard-instrumentene om bord.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!