Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Planeten Svalbard

Test av romdrakter ble foretatt i Bockfjorden på nordkysten av Spitsbergen. FOTO: Hans Amundsen/AMASE

Planeten Svalbard

Geolog Hans Amundsen vil utvikle Svalbard som teststed for framtidige romferder. Årets testekspedisjon ble avsluttet mandag med deltakere fra hele verden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Målet er å etablere Svalbard som et internasjonalt teststed for framtidige romferder til fjerne planeter. Både NASA og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA viser økt interesse for Svalbard, sier Hans Amundsen.
Amundsen har doktorgrad i vulkanologi og var tidligere ansatt ved Universitetet i Oslo. Nå driver han sitt eget selskap, EPX, Earth and Planetary Expeditions, og er også den som står bak Arctic Mars Analogue Svalbard Expedition (AMASE).

Variert landskap
– Svalbard er lett tilgjengelig med god flyplass og regulær flytrafikk. Noe annet som er viktig er Svalbard selv, geologien og det varierte landskapet. Enkelte området har også visse likheter med Mars. I tillegg kommer at vi har holdt på i fem år og opparbeidet erfaring, sier Hans Amundsen.
Han forteller videre at NASA vanligvis gjør sine tester i ørkenstrøk, men at Svalbard har andre utfordringer. Amundsen ser heller ikke bort fra at tester kan bli utført på andre tider av året enn i august.
– April for eksempel, med vinter og kulde, og hvor vi kan bruke snøskutere, kan vise seg gunstig for en del av testene, sier han.

Til Mars
En rekke institusjoner støtter AMASE-prosjektet, blant annet NASA, ESA, Norsk Polarinstitutt og Unis. Norsk Romsenter har bidratt med nærmere tre millioner kroner til årets ekspedisjon, og er en av de største bidragsyterne.
De fleste testene er blitt utført i området ved Sverrefjellet i bunnen av Bockfjorden, blant annet for å teste romdrakter. I fjor ble også Murchisonfjorden på Nordaustlandet brukt som testområde. Her finnes fossile alger hvor instrument, som kan påvise kjemiske forbindelser av algen, ble testet.
I 2009 skal to av instrumentene som er testet på Svalbard være med på NASA sin ferd til Mars. I 2013 planlegger ESA en Mars-ferd med flere av Svalbard-instrumentene om bord.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!