Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Plages av lyset

Vinkelstasjonen lyssettes i mørketida. Om morgenen og ettermiddagen er stasjonen rød, på dagtid lyses den opp i hvitt lys, mens den er blå om kvelden og natta. Flere hyttenaboer i Todalen opplever lyset som forstyrrende. FOTO: Anders Fjellestad

Plages av lyset

Hyttenaboer til Vinkelstasjonen i Endalen mener belysningen av stasjonen er skjemmende.

Tekst:

Publisert:

Etter tillatelse fra Sysselmannen og Riksantikvaren, lyssatte Store Norske Vinkelstasjonen i Endalen i januar i fjor.

I starten var lysprosjektet forfulgt av driftsfeil og tekniske problemer, men etter at feilene ble rettet, har Store Norske fått mange positive tilbakemeldinger.

Flere hyttenaboer i Todalen opplever imidlertid lyssettingen som plagsom, og Store Norske har mottatt et par klager, en av dem fra hyttenabo og redaktør Birger Amundsen i Svalbardposten.

«Adventdalen brukes av mange som rekreasjonsområde, og som et fint sted å se nordlys. Lysene mot Vinkelstasjonen er med på å ødelegge dette, ikke minst fordi fjellsidene rundt også lyses opp», skriver Amundsen.

Store Norske svarer at de i fjor høst reduserte lysstyrken med 30 prosent. Selskapet vurderer nye tiltak, blant annet skjerming av lyskastere og å justere vinkelen på enkelte av lysene.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!