Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Plages av lyset

Vinkelstasjonen lyssettes i mørketida. Om morgenen og ettermiddagen er stasjonen rød, på dagtid lyses den opp i hvitt lys, mens den er blå om kvelden og natta. Flere hyttenaboer i Todalen opplever lyset som forstyrrende. FOTO: Anders Fjellestad

Plages av lyset

Hyttenaboer til Vinkelstasjonen i Endalen mener belysningen av stasjonen er skjemmende.

Etter tillatelse fra Sysselmannen og Riksantikvaren, lyssatte Store Norske Vinkelstasjonen i Endalen i januar i fjor.

I starten var lysprosjektet forfulgt av driftsfeil og tekniske problemer, men etter at feilene ble rettet, har Store Norske fått mange positive tilbakemeldinger.

Flere hyttenaboer i Todalen opplever imidlertid lyssettingen som plagsom, og Store Norske har mottatt et par klager, en av dem fra hyttenabo og redaktør Birger Amundsen i Svalbardposten.

«Adventdalen brukes av mange som rekreasjonsområde, og som et fint sted å se nordlys. Lysene mot Vinkelstasjonen er med på å ødelegge dette, ikke minst fordi fjellsidene rundt også lyses opp», skriver Amundsen.

Store Norske svarer at de i fjor høst reduserte lysstyrken med 30 prosent. Selskapet vurderer nye tiltak, blant annet skjerming av lyskastere og å justere vinkelen på enkelte av lysene.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede kabel

Alternativ til kull som energiforsyning.

Høringen pågår nå

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!