Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Plages av lyset

Vinkelstasjonen lyssettes i mørketida. Om morgenen og ettermiddagen er stasjonen rød, på dagtid lyses den opp i hvitt lys, mens den er blå om kvelden og natta. Flere hyttenaboer i Todalen opplever lyset som forstyrrende. FOTO: Anders Fjellestad

Plages av lyset

Hyttenaboer til Vinkelstasjonen i Endalen mener belysningen av stasjonen er skjemmende.

Tekst:

Publisert:

Etter tillatelse fra Sysselmannen og Riksantikvaren, lyssatte Store Norske Vinkelstasjonen i Endalen i januar i fjor.

I starten var lysprosjektet forfulgt av driftsfeil og tekniske problemer, men etter at feilene ble rettet, har Store Norske fått mange positive tilbakemeldinger.

Flere hyttenaboer i Todalen opplever imidlertid lyssettingen som plagsom, og Store Norske har mottatt et par klager, en av dem fra hyttenabo og redaktør Birger Amundsen i Svalbardposten.

«Adventdalen brukes av mange som rekreasjonsområde, og som et fint sted å se nordlys. Lysene mot Vinkelstasjonen er med på å ødelegge dette, ikke minst fordi fjellsidene rundt også lyses opp», skriver Amundsen.

Store Norske svarer at de i fjor høst reduserte lysstyrken med 30 prosent. Selskapet vurderer nye tiltak, blant annet skjerming av lyskastere og å justere vinkelen på enkelte av lysene.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!