Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pipefunn endrer Alkepyntens historie

Ny tuft: Til høyre er en antatt tuft for utkikksposten til de norske styrkene ved Barentsburg under andre verdenskrig. Til venstre er tufta fra rundt 1700 eller tidligere etter det som muligens har vært engelske hvalfangere. FOTO: Dag Nævestad

Pipefunn endrer Alkepyntens historie

Tuft på Alkepynten ble regnet som minne fra andre verdenskrig. Funn av krittpipe avslørte vaktpost fra hvalfangsttiden.

Den østligste tufta på Alkepynten har lenge vært ansett som rester etter en observasjonspost for norske styrker under andre verdenskrig. Men marinarkeolog Dag Nævestad stusset over dette under et besøk i juli i fjor.

– Formen på tufta er mer karakteristisk for de små leskjulene som man bygde under hvalfangstperioden på 1600-tallet, sier Nævestad, som har jobbet med arkeologi og kulturvern på Svalbard siden 1980. Nå er han ansatt ved Norsk maritimt museum i Oslo.

Målte røykganger

Antakelsen hans ble bekreftet da han fant to fragmenter av krittpipestilker. Den ene lå løs i gresset, den andre lå i en liten haug av trekull og humus – muligens en kjøkkenmødding, altså stedet der man lemper ut aske og kullbiter fra ildstedet.

Alderen på krittpiper måles ut ifra diameteren i røykgangen inne i stilken. De første krittpipene som ble laget på 1600-tallet var ganske tjukke, men ettersom teknikken ble bedre fram mot 1800-tallet, ble røykgangen tynnere og stilkene lengre. Nævestad har konsultert en tabell som viser utviklingen av krittpipestilker for å fastlå at de han fant var fra mellom 1680 og 1720.

– Det betyr at denne tufta tilhører hvalfangstperioden og ikke andre verdenskrig, sier Nævestad.

Krittpipestilkene ble levert inn til Sysselmannen like etter funnet. Nylig leverte Nævestad også en foreløpig rapport om funnet. Han innrømmer at han egentlig ikke burde ha tatt med seg krittpiperestene i det hele tatt.

– Men jeg tok meg den friheten siden de lå åpent på bakken. Jeg synes det var viktig å få berget materialet, slik at det ikke ble funnet av turister. Funnet har jo endret dateringen på området, sier han.

Alkepynten ligger slik til at det er god sikt inn i Trygghamna. Nævestad tror at hvalfangerne har ligget og flenset hvalen langs skutesida, mens Alkepynten ble brukt som en vaktpost for å speide etter flere hvaler.

– De satt vel der og røyka og hutret og lengtet om bord. Og så bygde de seg kanskje en liten voll og dannet et leskjul inn mot fjellveggen ved hjelp av seil og årer. Da kunne de koke seg mat og kose seg litt, sier Nævestad.

Beit i pipene

Røyking var en svært utbredt aktivitet blant sjøfolkene. Det er funnet krittpipeskader på tennene til skjeletter på Svalbard.

– De jobbet med hendene, og måtte bite i pipene for å røyke mens de jobbet. De sleit på tanngarden og skapte små kanaler mellom tennene. De er funnet opptil tre–fire slike kanaler i en tanngard, sier Nævestad.

Det finnes flere tufter på Svalbard som ligner på de på Alkepynten. Ifølge Nævestad er det Schønningholmane i Hornsund som ligner mest.

– Der ligger det rester av en liten, antakelig engelsk stasjon fra hvalfangstiden med en lignende kokeplass og mange krittpiper.

Marinarkeologen tror dermed at tufta på Alkepynten også må være fra engelsk aktivitet.

Nøkkelord

Se bildet større

Røykeredskap: En av to krittpipestilker som ble funnet. Krittpiper var den vanligste måten å røyke tobakk på fram til 1800-tallet. FOTO: Dag Nævestad

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!