Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pionermakrellen har kommet

Historisk fisketur: Jon Bø opplevde noe historisk da han han forrige helg fikk makrell på kroken. Aldri tidligere er det registrert makrell i havet utenfor Longyearbyen. FOTO: Monika Aaserud

Pionermakrellen har kommet

Det skjedde rett og slett noe historisk utenfor Bjørndalen forrige helg. Aldri før er det blitt registrert makrell så langt nord.

Tekst:

Publisert:

Etter å ha dratt opp 72 makrell, måtte kameratene Torstein Lilleeng, Vidar Andersen og Truls Nilsen gi seg. De hadde ikke plass til mer fisk i båten.

– Vi reiste ut for å fiske torsk, men vi fikk masse makrell i stedet, sier Lilleeng.

De tre ble sjokkerte da de oppdaget den sprelske fisken på kroken.

– Det var bra størrelse på de også. De veide like under én kilo og var mellom 30 og 40 centimeter lange, forteller Lilleeng.


– Oppførte seg snodig
Heller ikke Jon Bø trodde sine egne øyne da han prøvde fiskelykken lørdag kveld.

– Jeg og en kamerat var på vei tilbake fra rypejakt i Grumant. Vi bestemte oss for å stoppe og fiske litt, forteller han.

De to kameratene la båten til midt mellom flystripa og Fuglefjella, om lag 100 meter fra land. De slapp snøret i vannet og det tok ikke lang tid før det beit.

– Først fikk vi ei hyse, og noen små torsk. Neste gang vi dro opp snøret, syntes jeg fisken oppførte seg så snodig. De var viltre og oppførte seg helt annerledes enn de andre fiskene, sier Bø.

Da de fikk fiskene opp i båten, ble de paffe. De kunne med en gang slå fast at det var makrell, men det skulle det jo ikke finnes så langt nord.

– Jeg har aldri hørt om at noen har fått makrell på kroken på Svalbard. Og det beit voldsomt. Vi dro opp fisk etter fisk. Til slutt måtte vi gi oss, for vi hadde ikke bruk for mer, forteller Bø.

Vel hjemme ble fisken sløyet og forvandlet til et bedre måltid.

– Det smakte fantastisk, sier Bø.


Stor makrell
Leif Nøttestad er seniorforsker og makrellansvarlig ved Havforskningsinstituttet. Han blir svært interessert når Svalbardposten ringer og forteller om makrellfangsten.

– Det var veldig spesielt! Jeg har aldri hørt om makrell så langt nord. Pionermakrellen har nådd Svalbard, utbryter han.

– Pionermakrell?

– Ja, makrellen som har svømt hele veien opp til Longyearbyen har jo noe Fridtjof Nansen over seg, utdyper Nøttestad.

Etter målene på fisken å dømme, anslår han at makrellen er rundt 15 år gamle.

– Det er stor makrell. De er antakelig blant de største i bestanden. Hadde vi hatt tilgang på hodet kunne vi funnet den nøyktige alderen, sier Nøttestad.

Fiskenes øresteiner røper nemlig alderen deres. De er bygget opp på samme måten som årringer i et tre. Dermed er det bare å telle.

– Svalbard er helt nytt territorium for makrellen. Vi var på tokt i juli og august i år. Vi gjorde da noen målinger av makrell litt nord for Bjørnøya. Vi fant ikke noe nullpunkt da, men at den har spredt seg helt til Longyearbyen visste jeg ikke, sier han.


Ønsker å undersøke fisken
Heller ikke Unis-direktør Ole Arve Misund har noen gang hørt om noen som har fått makrell så langt nord.

– Dette er jo rett og slett en liten verdensnyhet! Makrellen trekker lenger og lenger nord ettersom bestanden blir større. Det er ikke så fryktelig lenge siden det var en sjeldenhet å få makrell i Lofoten, sier Misund.

Nøttestad mener makrellen har svømt hele veien til Longyearbyen for å få nok mat. Bestanden er stor og trenger derfor stor plass for å få nok mat.

– Så lenge det er seks grader eller mer i vannet trives makrellen. Den har nok fulgt en varm strøm fra Atlanteren og hatt gode beiteforhold, sier han.

Begge klør i fingrene etter å undersøke Svalbard-makrellen nærmere.

– Jeg ville blitt veldig glad dersom noen som får makrell på kroken vil donere bort et par til vitenskapen. Det aller beste ville vært om fiskeren slang makrellen hel i fryseren og leverte den på Unis i frossen tilstad, sier Nøttestad.

Se bildet større

På vekta: Makrellene Jon Bø fikk, veide alle omtrent en halv kilo etter at de var sløyet. FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

Stolt: Etter at Vidar Andersen og kameratene hadde fått 72 makreller på kroken, måtte de gi seg, De hadde ikke plass til flere i båten. FOTO: Truls Nilsen

Se bildet større

Måles: Makrellene som ble fisket lørdag var mellom 30 og 40 centimeter lange. FOTO: Monika Aaserud

Se bildet større

Fangsten: Etter å ha fått alle disse makrellene på kroken, tok Jon Bø og kameraten inn snøret. FOTO: Jon Bø

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!