Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pigen i Blikkhuset

 

Pigen i Blikkhuset

Det skal finnes 17 til av Sølvsten-arten i Danmark. At Tina har utvandret til Svalbard har klart svekket den sørlige arten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Hva som skjedde? Nei, altså jei jobbet på Sjusjøen ved Lillehammer. Jei er utdannet kokk og servitør, og hadde lyst til å dra videre nordover. Men på hotellet der jei jobbet sa de at det var vanskelig å skaffe seg jobb på Svalbard.
– Jei husker at det var rundt minus 25 grader da jei kom hit i april 1995, blå himmel, vindstille og kæmpefint – og at jei ringte min mor midt i natten uvant som jei var med at solen skinte hele døgnet.
Tina er en robust dame, med sølv i navnet og blikk mot omverdenen. Hun er ei «bikkjejente», med hang til rett som det er å la seg slepe innover Adventdalen av et par, tre polarhunder. Eller å kuske av gårde overskrevs en snøskuter. Hun kan bare ikke holde seg i ro, sitte musestille og strikke.
– Jei er veldig energisk. Som liten pige løb jei hele tiden.
Det er gått tolv år siden hun kom nordover. Hun lot seg selvsagt ikke hefte med at det kunne være vanskelig med jobb, men satte seg ned og skrev til Polarhotellet, Kroa og Busen. Og ble ansatt på Kroa per telefon.
Det ble vel mye løping på Kroa, så mye at hun en vakker dag takket for seg og skiftet beite, først på Isbjørnkiosken, siden på Skinnboden. Og hadde med ett så mye fritid at hun ga seg til å male bilder på kunstnersenteret i Nybyen. Der ble det også til at hun ga den lokale rammemaker en håndsrekkning når han trengte hjelp, noe som i neste omgang førte til at hun etablerte et eget lite rammeverksted i munningen av dalen – i den gamle Provianten.
I fjor flyttet hun så inn i sitt eget hus, Blikkhuset, et kombinert rammeverksted og galleri i Sjøområdet.
Der rammer hun inn hva det måtte være som folk kommer trekkende med: Bilder, selvsagt, dåpskjoler, pinssamlinger, krummelurer, broderier og gitarer. Her om dagen kom en av helikoptergutta trekkende med en lastekrok og en halerotor som han ville ha i glass og ramme.
Hun snakker kav dansk, kan hende med et lite nordnorsk snev, og legger sjelden fingeren i mellom når det er behov for å synge ut. Det hender at hun ikke blir forstått.
– Jei ser på folk når de ikke forstår hva jei sier, for da blir de bare stående der og kigge, ler hun.
– Men, altså, jei er en glad pige der kan være snill.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!