Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Petrozavodsk» delt i to

Baugpartiet på det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» er revet løs fra skipet. Bildet ble tatt av KV «Nordkapp» 2. mars i år. Havariet skjedde 11. mai i fjor. FOTO: Kystverket

«Petrozavodsk» delt i to

Det russiske fryseskipet som havarerte på sørspissen av Bjørnøya i mai i fjor, er delt i to.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.03.2010 kl 13:42

– Dette er den verste situasjonen vi kunne ha fått. Vi hadde i det lengste håpet at skipet skulle være inntakt fram til sommeren, nå blir det mye verre å fjerne det, sier seniorrådgiver Knut M. Arnhus i Kystverket.

Det var 11. mai i fjor at det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» havarerte lengst sør på Bjørnøya, midt i hekkeområdet for store bestander av sjøfugl.

Baugen revet løs

Kystverket har en stående avtale med kystvakta om at kystvaktfartøy skal gjøre en sving innom havaristedet for å dokumentere tilstanden på vraket.

Forrige tirsdag var KV «Nordkapp» på stedet og fotograferte vraket. Da var hele baugpartiet revet løs.

– Vi var selvsagt klar over at noe slikt kunne skje, men slik vraket nå ser ut blir arbeidet med å fjerne det atskillig vanskeligere, fastslår Arnhus.

Skal undersøkes

Som følge av at baugpartiet er revet løs frykter Knut M. Arnhus at akterskipet med overbygningen skal kantre, noe som ytterligere vil vanskeliggjøre arbeidet.

– Vi kommer til å gjøre undersøkelser av vraket til våren når været bedrer seg. Det som var planen var som første tiltak å fjerne kabler og isolasjon, men det meste av isolasjonen er sannsynligvis borte nå, sier han.

Som fryseskip inneholdt «Petrozavodsk» store mengder isolasjon. Arnhus sier at mannskapet på KV «Nordkapp» ved siste inspeksjon ikke så isolasjon flyte rundt på havaristedet.

Hva som videre skal skje med vraket vil bli avgjort så snart Kystverket har gjort sine undersøkelser.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!