Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Petrozavodsk» delt i to

Baugpartiet på det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» er revet løs fra skipet. Bildet ble tatt av KV «Nordkapp» 2. mars i år. Havariet skjedde 11. mai i fjor. FOTO: Kystverket

«Petrozavodsk» delt i to

Det russiske fryseskipet som havarerte på sørspissen av Bjørnøya i mai i fjor, er delt i to.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.03.2010 kl 13:42

– Dette er den verste situasjonen vi kunne ha fått. Vi hadde i det lengste håpet at skipet skulle være inntakt fram til sommeren, nå blir det mye verre å fjerne det, sier seniorrådgiver Knut M. Arnhus i Kystverket.

Det var 11. mai i fjor at det russiske fryseskipet «Petrozavodsk» havarerte lengst sør på Bjørnøya, midt i hekkeområdet for store bestander av sjøfugl.

Baugen revet løs

Kystverket har en stående avtale med kystvakta om at kystvaktfartøy skal gjøre en sving innom havaristedet for å dokumentere tilstanden på vraket.

Forrige tirsdag var KV «Nordkapp» på stedet og fotograferte vraket. Da var hele baugpartiet revet løs.

– Vi var selvsagt klar over at noe slikt kunne skje, men slik vraket nå ser ut blir arbeidet med å fjerne det atskillig vanskeligere, fastslår Arnhus.

Skal undersøkes

Som følge av at baugpartiet er revet løs frykter Knut M. Arnhus at akterskipet med overbygningen skal kantre, noe som ytterligere vil vanskeliggjøre arbeidet.

– Vi kommer til å gjøre undersøkelser av vraket til våren når været bedrer seg. Det som var planen var som første tiltak å fjerne kabler og isolasjon, men det meste av isolasjonen er sannsynligvis borte nå, sier han.

Som fryseskip inneholdt «Petrozavodsk» store mengder isolasjon. Arnhus sier at mannskapet på KV «Nordkapp» ved siste inspeksjon ikke så isolasjon flyte rundt på havaristedet.

Hva som videre skal skje med vraket vil bli avgjort så snart Kystverket har gjort sine undersøkelser.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!