Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Perspektiv

Søndag arrangeres den årlige TV-aksjonen. Tusenvis av frivillige kommer til å løpe fra dør til dør over hele Norge og samle inn penger, som telles opp på direkten i beste sendetid på lisenskanalen vår.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I år går disse pengene til Leger uten grenser. En organisasjon som jobber under ekstreme forhold verden over, og gir legehjelp til noen av de fattigste som bor på denne kloden. Som ikke eier noe, ikke en gang retten til å få hjelp når de er syke.

Nordmenn er generelt flinke til å gi til humanitære formål, med TV-aksjonen som en suveren vinner hvert år. Millionene strømmer inn etter hvert som bøssene først blir fylt av giverglade mennesker, så tømt utover et bord for å bli telt opp. Slår vi rekorden i år? På Svalbard er det tradisjon å være best til å gi. TV-aksjonen varer i flere uker her oppe, med arrangementer som på en eller annen måte kan være innbringende. Bedrifter kommer med gaver som kan loddes ut, frivillige jobber døgnet rundt, og de som ikke jobber kjøper billett til hver en forestilling som holdes til inntekt for aksjonen. Det er flott at nordmenn – og særlig Svalbard-folk – er så flinke til å gi. At vi har nok perspektiv i livet til å se at andre trenger de hundrelappene vi klarer å avse, mer enn vi trenger dem selv. Men der stopper også perspektivet.

For to uker siden ble statsbudsjettet for neste år lagt fram. Skuffelsen var stor da det viste seg at Svalbard ikke får mer penger å rutte med enn i fjor, og at ikke en gang prisøkningen var kompensert på neste års budsjett. Men nå som sjokket og skuffelsen kanskje begynner å legge seg, etter at skatteøkningen heller ikke i denne runden ble reversert, er det på tide å sette ting i et enda større perspektiv. Skattelistene for den norske befolkningen på Svalbard viser at de færreste lider noen nød og at mange tjener godt over millionen. Vi har et lokalsamfunn der svømmehallen er åpen hver ettermiddag, der treningshallen daglig bugner av muligheter for både foreldre og barn, der ungdomsklubben fortsatt holder åpent og ikke trues av nedskjæringer på grunn av budsjett-kutt. Kultur-tilbudene står i kø gjennom hele mørketida, delvis subsidiert av Lokalstyret. Og nesten uansett hva man liker å holde på med, enten man er ung eller gammel, finnes det en aktivitet som kan passe, like i nærheten av der man bor. Om det så er pistolskyting, dans, korsang, Røde Kors, teater, squash eller organisert maraton-løping.

All ære til de som jobber for at Longyearbyen skal være et mangfoldig og kulturelt samfunn som er trygt og godt å bo i. Det er ikke noe mål at et samfunn skal bli dårligere, ei heller på Svalbard. Men det er heller ikke noe mål at man skal bli så godt vant at man ikke lenger ser hvor godt man har det.

God helg.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!