Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Per Kyrre ble hedret

Per Kyrre Reymert like etter tildelingen i kultursalen. FOTO: Eirik Palm

Per Kyrre ble hedret

- Jeg må innrømme at det har hendt at jeg har bydd meg fram eller sagt ja før jeg har blitt spurt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.05.2014 kl 15:53

Det var en takknemlig Per Kyrre Reymert som mottok Tyfusstatuetten 2014, Longyearbyens kulturpris.


I år er det 40 år siden Svalbard fikk sin første forskrift for vern av kulturminner. Det var også dette som etterhvert førte til at han satte igang med dokumentasjon og formidling av historien på Svalbard.

- Det var det som gjorde at jeg kom opp hit og fikk arbeide med forvaltning og formidling av Svalbards historie, fortalte han til en fullsatt kultursal under festforestillingen om kvelden 17. mai.

Faktisk satte Reymert sine bein 17. maihelga for 38 år siden. Oppdraget var å vurdere om det gamle grisehuset kunne bli museum. Slik gikk det, og det ble også starten på Svalbard Museum.

I talen sin la han også vekt på at han var takknemlig over oppdraget med å fortelle Svalbards historie, og for alle oppdragene han har hatt i som formidler og foredragsholder i lokalsamfunnet.

- Jeg må innrømme at det har hendt at jeg har bydd meg fram eller sagt ja før jeg har blitt spurt, spøkte han til latter i salen.

Tyfusstatuetten gir ut årlig, og går til en enkeltperson som har "utmerket seg med å yte en aktiv, betydelig og vedvarende innsats i det lokale samfunnsliv".

Statuetten er Longyearbyens kulturpris og er en heder til personer som har hatt positiv innflytelse på miljøet i Longyearbyen - og gjort "tyfus litt mindre tyfus". "Tyfus" er fra gammelt av et samlebegrep fra Svalbard på det som var galt eller negativt.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!