Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Per Kyrre ble hedret

Per Kyrre Reymert like etter tildelingen i kultursalen. FOTO: Eirik Palm

Per Kyrre ble hedret

- Jeg må innrømme at det har hendt at jeg har bydd meg fram eller sagt ja før jeg har blitt spurt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.05.2014 kl 15:53

Det var en takknemlig Per Kyrre Reymert som mottok Tyfusstatuetten 2014, Longyearbyens kulturpris.


I år er det 40 år siden Svalbard fikk sin første forskrift for vern av kulturminner. Det var også dette som etterhvert førte til at han satte igang med dokumentasjon og formidling av historien på Svalbard.

- Det var det som gjorde at jeg kom opp hit og fikk arbeide med forvaltning og formidling av Svalbards historie, fortalte han til en fullsatt kultursal under festforestillingen om kvelden 17. mai.

Faktisk satte Reymert sine bein 17. maihelga for 38 år siden. Oppdraget var å vurdere om det gamle grisehuset kunne bli museum. Slik gikk det, og det ble også starten på Svalbard Museum.

I talen sin la han også vekt på at han var takknemlig over oppdraget med å fortelle Svalbards historie, og for alle oppdragene han har hatt i som formidler og foredragsholder i lokalsamfunnet.

- Jeg må innrømme at det har hendt at jeg har bydd meg fram eller sagt ja før jeg har blitt spurt, spøkte han til latter i salen.

Tyfusstatuetten gir ut årlig, og går til en enkeltperson som har "utmerket seg med å yte en aktiv, betydelig og vedvarende innsats i det lokale samfunnsliv".

Statuetten er Longyearbyens kulturpris og er en heder til personer som har hatt positiv innflytelse på miljøet i Longyearbyen - og gjort "tyfus litt mindre tyfus". "Tyfus" er fra gammelt av et samlebegrep fra Svalbard på det som var galt eller negativt.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!