Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pengesterke onkler på Svalbard-besøk

Innovasjon Norge hadde møte med næringslivet i Longyearbyen og lokalstyrelederen. Fra venstre: Per Niederbach, Christin Kristoffersen, Stein-Gunnar Hansen Bondevik og Ragnvald Jakobsen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Pengesterke onkler på Svalbard-besøk

Det er store muligheter for Longyearbyen, mener topptungt følge fra Innovasjon Norge.

Tekst:

Publisert:

Forrige uke var Innovasjon Norge i Longyearbyen for å fortelle om hvordan Svalbard kan få en større del av deres årlige pengepott til næringslivet.

– Det var viktig for meg å komme meg hit, for dette er en del av området jeg har ansvar for, sier Troms-direktør Stein-Gunnar Hansen Bondevik, som tiltrådte for ett år siden.

Muligheter

Det topptunge følget som også besto av Per Niederbach og Ragnvald Jakobsen, henholdsvis direktør og assisterende direktør for Divisjon Norge, deltok på et seminar med næringslivet og holdt presentasjonen «Muligheter for Longyearbyen».

– Vi vil gjerne vise lokale aktører hvilke muligheter vi har i vårt system og hvordan de kan tilnærme seg oss, sier han.

– Hvilke aktører snakker du om?

– Reiselivet er helt åpenbart. Og da er det viktig å satse på kvalitet, ikke et halvgodt produkt for å få mer volum, sier Bondevik.

Ragnvald Jakobsen legger til:

– Vi har mer enn penger å tilby. Det handler også om å bruke vår kompetanse og rådgivning, sier han.

Per Niederbach sier han er imponert over det han har sett:

– Det er gjort mye bra så langt, og nå handler det om å sikre en helårsaktivitet. En måte å gjøre det på kan være å ta utgangspunkt i at mange land har en historisk tilknytning til Svalbard, og bruke den koblingen til å markedsføre seg, sier Niederbach.

Arktisk kompetanse

Han løfter fram «arktisk kompetanse» som noe man burde satse på.

– Dere har en kompetanse på å leve og arbeide i et kaldt klima, enten man er elektriker eller rørleggger. Det er stort behov for den kompetansen, sier han.

Innovasjon Norge ser også for seg Svalbard som et gunstig sted å teste ny teknologi som skal brukes i polare strøk i takt med mer olje- og gassutvinning i nord. Niederbach lover at Innovasjon Norge skal spille en viktig støtterolle framover.

– Det er artig å se at det er en drivkraft i samfunnet. At dere ikke bare sitter og tvinner tommeltotter og opprettholder suverenitet, sier Niederbach.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!