Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Penger til renseanlegg

Utslippet fra Energiverket er lite synlig, men inneholder svoveldioksid, nitrogendioksid og støv. Etter 2014 vil dette ikke lenger bli sluppet ut i luften. FOTO: Birger Amundsen

Penger til renseanlegg

Regjeringen foreslår å bevilge 14,6 millioner kroner til rensing av avgassen fra Energiverket.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.10.2011 kl 10:00

– Vi har valgt å prioritere saken i forslaget til statsbudsjett for neste år. Det er viktig at det kullfyrte kraftverket tilfredsstiller alle miljøkrav. Derfor ønsker regjeringen at bygging av renseanlegget kommer i gang, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til Svalbardposten.

Renseanlegget er beregnet å koste 73,1 millioner kroner, og vil rense avgassen fra kraftproduksjonen for svoveldioksid, nitrogenoksid og støv. Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) har pålagt Bydrift å ha et renseanlegg på plass innen 1. juli neste år. Longyearbyen lokalstyre har varslet at de vil søke om utsettelse til 2013.

Viktigste sak

Justisministeren sier at renseanlegget er den viktigste saken for Svalbard i statsbudsjettet, og at regjeringen med det viser at den er villig til å satse videre på Longyearbyen.

Bevilgningen på 14,6 millioner kroner er første trinn, slik at arbeidet med renseanlegget kan komme i gang. Det vil skje i løpet av neste sommer, etter at prosjektet har vært ute på en anbudsrunde.

Renseanlegget til 73 millioner kroner vil bli bygd på østsiden av Energiverket, og stå klart høsten 2014.

Ja til kulldrift

I en pressemelding i tilknytning til statsbudsjettet skriver Justisdepartementet at «fortsatt kulldrift er viktig for opprettholdelse av Longyearbyen som et familiesamfunn.»

– Vi skrev om kulldriften i stortingsmeldingen om Svalbard, at den skal fortsette. Det står jeg fortsatt ved. Når det gjelder en ny kullgruve i Lunckefjellet, er søknaden ennå ikke ferdigbehandlet, sier justisministeren, som også er svalbardminister.

Andre saker

Budsjettrammen på svalbardbudsjettet for 2012 er 293,5 millioner kroner. Det er 26,6 millioner kroner økning sammenlignet med vedtatte budsjett for i år.

Utover kompensasjon for prisstigning på 6,9 millioner kroner, er det blant annet foreslått en rammeoverføring fra Miljøverndepartementet på 2 millioner kroner. Det er penger som går med til å styrke Sysselmannen.

Mer om statsbusjettet i papirutgaven av Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!