Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Penger til ny forskningsstasjon

Stadig flere nasjoner ønsker å etablere seg i forskningsbyen. Med en tsjekkisk stasjon øker antallet nasjoner fra ti til elleve. FOTO: Birger Amundsen

Penger til ny forskningsstasjon

Ny-Ålesund vokser

Regjeringen legger sju millioner kroner på bordet til bygging av en ny forskningsstasjon i Ny-Ålesund. Stasjonen skal huse tsjekkiske forskere.

Tekst:

Publisert:

Det er næringsminister Trond Giske (Ap) som foregriper nyheter fra statsbudsjettet for neste år. Budsjettet legges fram mandag.

– Tsjekkerne har meldt interesse for en egen forskningsstasjon på Svalbard en god stund, uten at Kings Bay har hatt muligheter til å investere i en ny bygning. Det synes vi er dumt, og legger inn i statsbudsjettet de nødvendige midlene for å få på plass en stasjon, forteller statsråden til Svalbardposten.

Giske sier at det bevilges sju millioner kroner i investeringer og 1,5 million i driftstøtte.


Ville bygge ved Svea

Tsjekkia, og tidligere Tsjekkoslovakia, har i mange år drevet forskning på Svalbard. Virksomheten har vært relativt begrenset, med et lite antall forskere i felt. I fjor meldte tsjekkerne interesse for å bygge en egen forskningsstasjon, gjerne i Van Mijenfjorden i nærheten av Svea.

I et brev til den tsjekkiske utdanningsministeren svarer Kunnskapsdepartemente at de av miljøhensyn ikke ønsker forskningsstasjoner spredt rundt om på Svalbard, men at de skal samles i Ny-Ålesund eller i Longyearbyen.

– Tsjekkerne kom så til oss for å se etter mulige lokaler, uten at vi kunne hjelpe. Vi har tatt i bruk alt av gamle bygninger i Ny-Ålesund og har ingenting ledig å leie ut. Tsjekkerne var villige til å skyte inn penger, men ville ha eiendomsrett til bygningen. Vi svarte at de gjerne kan komme, men at Norge eier infrastrukturen i Ny-Ålesund, sier styreleder Knut Ore i Kings Bay AS. Det gamle, statseide kullselskapet er fortsatt grunneier i Ny-Ålesund.


Elleve nasjoner

Knut Ore forteller at forskningsstasjonen er planlagt med 200 kvadratmeter, og at den vil koste rundt 17 millioner kroner å reise. Stasjonen vil bli plassert ved den gamle skolebygningen, som i dag brukes av indiske forskere.

Tsjekkerne skyter inn ti millioner kroner, som forskudd på leie.

– Tsjekkerne har akseptert norsk eiendomsrett, men de vil ha garanti på 20 års leiekontrakt for beløpet de skyter inn, sier Ore.

Næringsminister Giske er fornøyd med løsningen, og sier at det skal bare mangle at en kapitalsterk nasjon som Norge ikke går inn med nødvendige midler i Ny-Ålesund.

– Det er positivt at så mange nasjoner vil bruke Ny-Ålesund, og vi må bare slå til når nye nasjoner melder seg, sier Giske.

14 forskningsinstitusjoner fra ti nasjoner har i dag faste stasjoner i Ny-Ålesund: Norge, Frankrike, Storbritannia, Italia, Tyskland, Nederland, Japan, Kina, India og Sør-Korea.


Vil bruke mindre energi

Hvorvidt Kings Bay og Ny-Ålesund får innfridd flere av sine ønsker, blir først klart når regjeringen legger fram neste års statsbudsjett mandag.

Styreleder Knut Ore forteller at selskapet har inne en søknad til Nærings- og handelsdepartementet om 20 millioner kroner til energiøkonomiseringstiltak (Enøk-tiltak).

– Vi har hatt en positiv dialog med departementet, men vet ikke om vi får gjennomslag for dette. For Ny-Ålesund som grønn stasjon er det viktig å profilere oss på en mer bærekraftig måte. Ved Enøk-tiltak kan vi redusere energiforbruket med 35 til 40 prosent, sier Ore.

Svalbardposten følger med når statsbudsjettet offentliggjøres mandag klokken 10, og legger fortløpende ut nyhetene på våre nettsider. Statsbudsjettet vil også bli grundig gjennomgått i neste nummer av avisen.

Se bildet større

Knut Ore er styreleder i Kings Bay AS, og er svært fornøyd med bevilgningen over statsbudsjettet. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!