Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pengedryss over Svalbard

FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Bevilger 728 millioner:

Pengedryss over Svalbard

Regjeringen bevilger mer penger til Svalbard over statsbudsjettet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.10.2013 kl 14:00

Sysselmannen får penger til å ansette tre nye politibetjenter. I statsbudsjettet for 2014 har regjeringen gått inn for å styrke driftsbudsjettet med 6,7 millioner kroner som skal gå til nye stillinger i miljøvernavdelinga og politiavdelinga.

– Dette er veldig positivt, og i tråd med det behovet vi har pekt på, sier sysselmannsoverbetjent Jon Starheimsæter.

Økningen handler om to aspekter: For første ble vaktordningen hos Sysselmannen styrket, noe som genererer mer avspasering. Dermed må nye stillinger inn for å dekke opp vaktene i tråd med arbeidstidsbestemmelsene. Det andre aspektet er å styrke beredskapen for å håndtere større hendelser, eller hendelser som skjer samtidig.

Politiavdelingen vil ved en nyansettelse av tre personer telle ti personer, inkludert leder som ikke går i vaktordning.

Saken skal først behandles av Stortinget. Hvis det går i gjennom, vil de nye politibetjentene skal være på plass fra 1. juli 2014.

Rensing
Men også andre områder har blitt tilgodesett med penger:

Det er avsatt mer penger til et renseverk ved energiverket. I forbindelse med at Miljødirektoratet, tidligere Klima- og forurensingsdirektoratet, har pålagt Longyearbyen et rensekrav, ble det i 2012 og 2013 bevilget 43,8 millioner. I budsjettet for 2014 er det bevilget ytterligere 41 millioner kroner, noe som betyr at renseverket er fullfinansiert.

Longyearbyen lokalstyre er også bevilget 350.000 kroner til ordningen med maksimalpris og to årlige opptak i barnehagene, samt innføringen av valgfag i ungdomsskolen.

– Dette er ikke friske midler for oss. Sannsynligvis er det korrigeringer for økte kostnader i forbindelse med valgfag, og mindre inntektsgrunnlag ved senking av makspris i barnehagene, sier leder Anne Ellingsen i Oppvekstforetaket.

Redningstjeneste
En av de største økningene tilfaller Sysselmannen i forbindelse med nye helikoptre og hangar. En økning på 81 millioner kroner betyr nesten en dobling av budsjettet. Til sammen 165 millioner kroner er bevilget for 2014 til nye leiekontrakter og hangar. I tillegg er det bevilget 17,3 millioner kroner i forbindelse med den nye båten til Sysselmannen. «Nordsyssel» dro på slutt for bare få uker siden. Det nye skipet er ventet opp til våren.

Unis har fått en bevilging på 117,9 millioner kroner. Det er en økning på omtrent 6 millioner fra i fjor.

Den samlede budsjettramma på svalbardbudsjettet er på 728 millioner kroner. Dette er nesten 200 millioner kroner mer enn i fjor. I dette er 455,9 millioner fra Justisdepartementet, noe som er en økning på 138,5 millioner kroner fra budsjettet for 2013.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!