Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pause i gruveselskapets tegn

Leder for Galleri Svalbard, Jan Martin Berg, har kartlagt kunsten i Store Norskes eie. Mye av dette skal stilles ut på galleriet i Kunstpause 2016. Her fra registrering av kunst i kontobrakka i Svea i oktober. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Pause i gruveselskapets tegn

Lenge var det usikkert om Kunstpause 2016 kunne gjennomføres som planlagt. Nå er evakueringen av Nybyen over, og åpningen blir som planlagt torsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.11.2016 kl 12:29

Kunstpause 2016 går i Store Norskes tegn. På Galleri Svalbard blir det stilt ut et utvalg av kunsten fra samlingen til gruveselskapet, Longyearbyen fotoklubb har Store Norske som tema i sin utstilling, og det skal vises gruvefilmer fra Gruve 5 på Svalbard Museum fra årene 1963-66.

Tidkrevende arbeid

Prosjektleder Jan Martin Berg har lagt ned et tidkrevende arbeid for å få på plass utstillingen som skal stå på Galleri Svalbard fram til nyttår.

– Det var ikke et veldig komplisert arbeid for en kunsthistoriker, men det tar tid å gå gjennom hva selskapet har av kunst, forteller Berg.

Han har kartlagt et hundretalls verk, og valgt ut en del som han mener er verd å stille ut i Kunstpause.

– Av kjente artister kan nevnes Else Christie Kielland, som har malt et portrett av tidligere styreformann Johan Anker. Det er også verker av Kåre Espolin Johnson, Synnøve Persen og Olav Mosebekk, sier Berg.

Film og konsert

Prosjektlederen tror utstillingen på Galleri Svalbard vil fenge mange som har interesse for Store Norske, men han er også spent på andre deler av programmet.

– Lørdag skal det være åpen dag på Svalbard Museum, og museumsdirektør Per Kyrre Reymert har funnet fram noen gamle filmer fra sekstitallets Gruve 5. Der tror jeg folk kan få se ting de ikke har sett før, sier Berg.

Det skal også vises film fra Gruve 3 og Svea Nord. Berg trekker også fram eventyrstund for de minste på biblioteket lørdag, og arrangementet «Den blå timen» i Svalbard kirke. Longyearmarsjen fra Titankrana til sentrum er også et tradisjonsrikt og populært arrangement.

Liv Mari i ti år

Det er ikke bare Store Norske som jubilerer i år. Lokal kulturildsjel og artist Liv Mari Schei feirer nemlig ti år som artist, og markerer det med en konsert i kulturhuset lørdag.

– Det er ti år siden jeg ga ut mitt første album «Soløde», og jeg hadde min første konsert i kulturhuset da, forteller Schei.

Hun har senere gitt ut platene «Longyear city», «Polar eufori» og «Vind». Schei får med seg to strykere fra Nordnorsk opera- og symfoninorkester på lørdagens konsert. I tillegg stiller hennes vante samarbeidsmusikere Finn Sletten og Trond Breen.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!