Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Påstand om fengselsstraff for Bjørn Fjukstad

Fjukstads forsvarer, Erling O. Lyngtveit under behandlingen av ankesaken i lagmannsretten. FOTO: Birger Amundsen

Påstand om fengselsstraff for Bjørn Fjukstad

Aktor la ned påstand om 90 dager ubetinget fengselsstraff da ankesaken mot Bjørn Fjukstad ble avsluttet i Hålogaland lagmannsrett torsdag. Dom i saken faller onsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er gått nærmere to år siden gjennomslags-ulykken i Svea Nord, som kostet en mann livet. Tiden som er gått gjorde at mange av vitnene som sto fram i lagmannsretten i Tromsø ikke lenger husket detaljene rundt ulykkestidspunktet.
Bjørn Fjukstad ble dømt til 90 dager betinget fengselsstraff og 30.000 kroner i bot da saken var oppe til behandling i Nord-Troms tingrett i januar.
Ankesaken gjelder straffeutmålingen, ikke skyldspørsmålet.

Ampert
Det ble tildels ampert i rettssalen da Fjukstads forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit utspurte tidligere gruvesjef Stig Brunes torsdag.
Lyngtveits strategi var helt klart å skyve fokus fra Fjukstad over på Brunes. Som gruvesjef i Svea Nord da ulykken skjedde 3. juli 2005, var Brunes ansvarlig for ventilasjonen av gruva. Av den grunn var han også ansvarlig for at det avstengte rasområdet ikke var tilstrekkelig ventilert slik at oksygenfattig, mentanholdig luft strømmet inn i stollen under gjennomslaget.

Manglende kontroll
Fjukstad ble dømt for grov uaktsomhet i tingretten ved ikke å måle luftkvaliteten på baksiden av gjennomslagsstedet i gruva, i CT-4-stollen, før ABM-maskinen brøt gjennom kullveggen.
Lyngtveit hamret løs på Brunes for manglende kontroll av ventilasjonsforholdene i gruva, og at om han hadde sørget for å ventilere rasområdet ville ulykken ikke skjedd.

Himmelfallen
Stig Brunes avviste dette, og sa at et slikt rasområde aldri var ventilert og at nettopp av den grunn var det så viktig at driftsingeniør Fjukstad foretok luftmåling før kullbrytningsmaskinen åpnet opp inn til det avstengte rasområdet.
Brunes så nokså himmelfallen ut da Lyngtveit påsto at Fjukstad hadde gått opp CT-4-stollen til tverrslag 32 få dager før gjennomslaget, uten måleinstrument for å sjekke luftkvaliteten og uten å merke at luften var svært oksygenfattig.
– Om han gjorde det så må han ha gått med friskluftutstyr på seg, sa Brunes.

Ubetinget fengsel
Statsadvokat, aktor Torstein Hevnskjel la ned påstand om 90 dager ubetinget fengselsstraff.
– Jeg legger ned påstand om at Bjørn Fjukstad dømmes på mildeste måte, sa advokat Erling O. Lyngtveit.
Førstelagsdommer Arild O. Eidesen avsluttet rettssaken torsdag, en dag før tiden, med å opplyse at dommen vil bli forkynt onsdag.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!