Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Påstand om fengselsstraff for Bjørn Fjukstad

Fjukstads forsvarer, Erling O. Lyngtveit under behandlingen av ankesaken i lagmannsretten. FOTO: Birger Amundsen

Påstand om fengselsstraff for Bjørn Fjukstad

Aktor la ned påstand om 90 dager ubetinget fengselsstraff da ankesaken mot Bjørn Fjukstad ble avsluttet i Hålogaland lagmannsrett torsdag. Dom i saken faller onsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er gått nærmere to år siden gjennomslags-ulykken i Svea Nord, som kostet en mann livet. Tiden som er gått gjorde at mange av vitnene som sto fram i lagmannsretten i Tromsø ikke lenger husket detaljene rundt ulykkestidspunktet.
Bjørn Fjukstad ble dømt til 90 dager betinget fengselsstraff og 30.000 kroner i bot da saken var oppe til behandling i Nord-Troms tingrett i januar.
Ankesaken gjelder straffeutmålingen, ikke skyldspørsmålet.

Ampert
Det ble tildels ampert i rettssalen da Fjukstads forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit utspurte tidligere gruvesjef Stig Brunes torsdag.
Lyngtveits strategi var helt klart å skyve fokus fra Fjukstad over på Brunes. Som gruvesjef i Svea Nord da ulykken skjedde 3. juli 2005, var Brunes ansvarlig for ventilasjonen av gruva. Av den grunn var han også ansvarlig for at det avstengte rasområdet ikke var tilstrekkelig ventilert slik at oksygenfattig, mentanholdig luft strømmet inn i stollen under gjennomslaget.

Manglende kontroll
Fjukstad ble dømt for grov uaktsomhet i tingretten ved ikke å måle luftkvaliteten på baksiden av gjennomslagsstedet i gruva, i CT-4-stollen, før ABM-maskinen brøt gjennom kullveggen.
Lyngtveit hamret løs på Brunes for manglende kontroll av ventilasjonsforholdene i gruva, og at om han hadde sørget for å ventilere rasområdet ville ulykken ikke skjedd.

Himmelfallen
Stig Brunes avviste dette, og sa at et slikt rasområde aldri var ventilert og at nettopp av den grunn var det så viktig at driftsingeniør Fjukstad foretok luftmåling før kullbrytningsmaskinen åpnet opp inn til det avstengte rasområdet.
Brunes så nokså himmelfallen ut da Lyngtveit påsto at Fjukstad hadde gått opp CT-4-stollen til tverrslag 32 få dager før gjennomslaget, uten måleinstrument for å sjekke luftkvaliteten og uten å merke at luften var svært oksygenfattig.
– Om han gjorde det så må han ha gått med friskluftutstyr på seg, sa Brunes.

Ubetinget fengsel
Statsadvokat, aktor Torstein Hevnskjel la ned påstand om 90 dager ubetinget fengselsstraff.
– Jeg legger ned påstand om at Bjørn Fjukstad dømmes på mildeste måte, sa advokat Erling O. Lyngtveit.
Førstelagsdommer Arild O. Eidesen avsluttet rettssaken torsdag, en dag før tiden, med å opplyse at dommen vil bli forkynt onsdag.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!