Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Påstand om fengselsstraff for Bjørn Fjukstad

Fjukstads forsvarer, Erling O. Lyngtveit under behandlingen av ankesaken i lagmannsretten. FOTO: Birger Amundsen

Påstand om fengselsstraff for Bjørn Fjukstad

Aktor la ned påstand om 90 dager ubetinget fengselsstraff da ankesaken mot Bjørn Fjukstad ble avsluttet i Hålogaland lagmannsrett torsdag. Dom i saken faller onsdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det er gått nærmere to år siden gjennomslags-ulykken i Svea Nord, som kostet en mann livet. Tiden som er gått gjorde at mange av vitnene som sto fram i lagmannsretten i Tromsø ikke lenger husket detaljene rundt ulykkestidspunktet.
Bjørn Fjukstad ble dømt til 90 dager betinget fengselsstraff og 30.000 kroner i bot da saken var oppe til behandling i Nord-Troms tingrett i januar.
Ankesaken gjelder straffeutmålingen, ikke skyldspørsmålet.

Ampert
Det ble tildels ampert i rettssalen da Fjukstads forsvarer, advokat Erling O. Lyngtveit utspurte tidligere gruvesjef Stig Brunes torsdag.
Lyngtveits strategi var helt klart å skyve fokus fra Fjukstad over på Brunes. Som gruvesjef i Svea Nord da ulykken skjedde 3. juli 2005, var Brunes ansvarlig for ventilasjonen av gruva. Av den grunn var han også ansvarlig for at det avstengte rasområdet ikke var tilstrekkelig ventilert slik at oksygenfattig, mentanholdig luft strømmet inn i stollen under gjennomslaget.

Manglende kontroll
Fjukstad ble dømt for grov uaktsomhet i tingretten ved ikke å måle luftkvaliteten på baksiden av gjennomslagsstedet i gruva, i CT-4-stollen, før ABM-maskinen brøt gjennom kullveggen.
Lyngtveit hamret løs på Brunes for manglende kontroll av ventilasjonsforholdene i gruva, og at om han hadde sørget for å ventilere rasområdet ville ulykken ikke skjedd.

Himmelfallen
Stig Brunes avviste dette, og sa at et slikt rasområde aldri var ventilert og at nettopp av den grunn var det så viktig at driftsingeniør Fjukstad foretok luftmåling før kullbrytningsmaskinen åpnet opp inn til det avstengte rasområdet.
Brunes så nokså himmelfallen ut da Lyngtveit påsto at Fjukstad hadde gått opp CT-4-stollen til tverrslag 32 få dager før gjennomslaget, uten måleinstrument for å sjekke luftkvaliteten og uten å merke at luften var svært oksygenfattig.
– Om han gjorde det så må han ha gått med friskluftutstyr på seg, sa Brunes.

Ubetinget fengsel
Statsadvokat, aktor Torstein Hevnskjel la ned påstand om 90 dager ubetinget fengselsstraff.
– Jeg legger ned påstand om at Bjørn Fjukstad dømmes på mildeste måte, sa advokat Erling O. Lyngtveit.
Førstelagsdommer Arild O. Eidesen avsluttet rettssaken torsdag, en dag før tiden, med å opplyse at dommen vil bli forkynt onsdag.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!