Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Påstand om 90 dagers fengsel

Foreldrene til gruvearbeider Frank Wiggo Karlsen, som omkom i Svea Nord i 2005, var til stede i tingretten i Tromsø. Willy Karlsen (foran t.v.), adm. dir. Robert Hermansen i Store Norske og May Karlsen. FOTO: Birger Amundsen

Påstand om 90 dagers fengsel

Aktor la ned påstand om 90 dager ubetinget fengsel, da rettssaken mot Bjørn Fjukstad ble avsluttet i Nord-Troms tingrett torsdag. Forsvarer mente bot var tilstrekkelig straff.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Jeg kan ikke se at Bjørn Fjukstad har vist likegyldighet eller skjødesløshet forut for ulykken i Svea Nord. Han aksepterer at han har opptrådt uaktsomt og straffbart, men straffen må stå i rimelig forhold til dette, sa forsvarer Erling O. Lyngtveit i sin prosedyre under avslutningen av rettssaken mot Bjørn Fjukstad. Saken har pågått i Tinghuset i Tromsø siden mandag.
Det var i juli 2005 at gruvearbeider Frank Wiggo Karlsen (34) omkom idet en kullbrytningsmaskin gjorde gjennomslag til en stoll med svært lavt oksygeninnhold. Karlsen omkom og ti andre svimte av.

Svikt i ventilasjonen
I sin prosedyre karakteriserte aktor, statsadvokat Torstein Hevnskjel, det som særdeles klandreverdig av Fjukstad å ikke foreta målinger av metan- og oksygeninnhold i CT4-stollen forut for gjennomslaget. Fjukstad hadde fått signaler fra flere hold om unormale verdier i stollen.
– Hvis målinger var blitt utført ville det avdekket svikt i ventilasjonen, sa Hevnskjel i sluttprosedyren. Han mente at opplysningene som var framkommet i retten om målingene utført i stollen i dagene før ulykken, med høyt innhold av metan og faretruende lavt oksygeninnhold, var oppsiktsvekkende.

Grov uaktsomhet
– Etter en samlet vurdering av momenter etter bevisførelsen er det ikke tvil om at Fjukstad har vist grov uaktsomhet, sa Hevnskjel.
Bjørn Fjukstad hadde ingen kommentar til Svalbardposten, etter at saken var avsluttet i retten, til påstanden fra aktor om 90 dagers fengselsstraff.
– Det var som forventet, det har påtalemyndigheten gått inn for hele tiden, sa Lyngtveit etter at rettssaken var avsluttet.
Dom i saken faller fredag 2. februar klokken 14. Bjørn Fjukstad vil da møte opp hos Sysselmannen i Longyearbyen og få dommen forkynt.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!