Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Påskekrim

Det er aldri en kjedelig dag på Svalbard, og i hvert fall ikke i Longyearbyen. Vi er jo ingen liten skokk lenger av typen som hadde evig nok med ei skranglete brakkekøye og en sup øl i ny og ned på Huset.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Vi har vel alle fått med oss at Longyearbyen er et kulturelt kraftsentrum. I en slik velsignet tid, nå like før påske, skal vi ikke la saken om kulturhuset igjen gjøre oss søvnløse. Saken er avgjort, plasseringen i det minste. Det blir ingen Huset-Sentrum omkamp. Men interessant nok er det dukket opp et sentrumsalternativ i den ellevte time; Lompen-alternativet.

Lompensenteret AS har to eiere med like andeler: Store Norske og Forvaltningskompaniet AS gjennom Lars Erik Hoel. Den største leietakeren arealmessig er Svalbard Villmarksenter ved Berit og Karl Våtvik, som driver kafé Busen. Biblioteket i andre etasje disponerer også store arealer. I tillegg kommer en rekke mindre forretninger. Etter at den opprinnelige planen om et allaktivitetshus i sentrum fikk et skudd for baugen i fjor, da Skanska leverte inn anbud på 88 millioner kroner. Det var derfor et redusert forslag til 46,5 millioner kroner som var oppe til avstemming i lokalstyret 26. februar, hvor ti sa ja til sentrumsalternativet og fem gikk inn for Huset. Under debatten ble manglende øvingsrom og kafé påpekt som negativt av flere representanter.

Allerede for fem år siden ble et tilbygg til Lompensenteret trukket fram som det beste av fire alternativer i sentrum. «I tillegg er det etablerte serveringssteder i bygget som på en god måte kan dekke kulturbyggets behov,» står det i programdokumentet fra mai 2003. Så kan man spekulere over hvorfor eierne først nå kommer på banen. Daglig leder av Lompensenteret AS sier at de valgte å gjøre det for å unngå å bli part i konflikten Huset-Sentrum. Det ville helt klart blitt oppfattet utidig om Store Norske, som sitter med såpass tyngde i lokalstyret med fem av 15 representanter, hadde lagt fram Lompen-alternativet midt i striden. Når nå plasseringen er avgjort en gang for alle, gjenstår to muligheter. Kulturhus i tilknytning til Næringsbygget eller Lompensenteret. Det er en klok avgjørelse av lokalstyret å ikke avvise forslaget. Forslaget var godt i 2003, det er ikke mindre godt i 2008.

Siden solen nå har vist seg i opptil flere timer i dalen, siden påsken er like om svingen, og for å dreie oppmerksomheten bort fra k-u-l-t-u-r-h-u-s-e-t, slipper jeg til salige fangstmann Georg Bjørnnes. For 80 år siden, 28. februar 1928 mens han overvintret på Austfjordnes i Wijdefjorden, skriver han i sin dagbok: «Idag fik jeg anledning til å hilse på solen for første gang iår. I oktober i høst da jeg tok avskjed med den, syntes den å se skeptisk på mig. Den trodde vel ikke at jeg skulde komme mig helskindet igjennem den lange polarnat. Idag så den nærmest, syntes jeg, forbauset ut fordi jeg virkelig var ilive. Ja, jeg har ikke alene klart polarnatten med glans, men alt er hittil gått nøiaktig efter den engang lagte plan. Fangsten er forholdsvis god. Jeg er frisk og vel tilfreds med tilværelsen. I alle fald betrakter ikke jeg den del av verden som heter Svalbard for noen “jammerdal”.»

Vi i Svalbardposten ønsker alle våre lesere en riktig god påske.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!