Partiene sier ja til boligbygging

Politikerne vil legge til rette for private boligbyggere, men har ikke avgjort hvordan.

VOKSER: Longyearbyen blir stadig fylt med nye hus. Et av områdene som er regulert for boligbygging i arealplanen, er Gruvedalen. Store Norske er i gang med en delplan for deler av området.
Publisert

For to uker siden advarte Svalbard Næringsforening byens politikere om problemer på grunn av få og dyre boliger på det private markedet.

Bedrifter har problemer med å rekruttere ansatte på grunn av boligmarkedet. Leder Berit Fossland foreslo blant annet at politikerne kan legge til rette for et privat boligfelt.

– Jeg syns absolutt vi bør ta tak i den saken. Den gjelder mange, og det er boligmangel i byen. Jeg vet ikke hvor reelt det er for mange å bygge noe eget her, men vi har et ansvar for å legge til rette for at muligheten fins, sier Kristin Furu Grøtting i Tverrpolitisk fellesliste.

Boligsjokk

Boligmarkedet i Longyearbyen er delt. Mange har sterkt subsidiert eller gratis bolig gjennom jobb. Andre må leie dyrt på det private markedet.

1. september økte prisene på hybler i Vei 232 med 45 prosent da Longyearbyen boligeiendom tok over etter Bydrift.

– Det vi ser nå er et boligsjokk, et veldig prishopp. Jeg tror prisene vil justeres ned igjen når tilbyder og marked møtes. Spørsmålet er om vi politikere kan bidra til at mekanikken slår inn raskere. Det kan vi gjøre ved å se om vi kan tilby tomter til private bygg, sier Christin Kristoffersen (Ap).

Hun legger til at politikerne må se på arealplanen og sikre god nok utnyttelse av de arealene som er tilgjengelige i Longyearbyen.

Arbeiderpartiet er, ifølge henne, åpne for at Longyearbyen lokalstyre (LL) selv utarbeider en delplan for private boliger.

Foreslår fortetting

– Jeg syns vi har et stort ansvar med det klasseskillet som er i byen. Folk i det offentlige bor stort sett mye rimeligere enn andre. Jeg mener vi må bygge en del enheter som er greie og rimelige. Jeg syns ikke folk bør bo i store villaer her oppe, og det bør ikke være slik at noen bygger mye eiendom og leier ut, sier Jørn Dybdahl i Konsekvenslista.

Han legger til at han mener det må bli en fortetting i Longyearbyen, eller at det må bygges høyere for å få plass alle.

– Samtidigs er det vanskelig å vurdere hva skjer med Store Norske, og utviklingen av byen, sier Dybdahl.

Lettere før

Leder Heinrich Eggenfellner i Høyre mener også det er synd at det er så store forskjeller på boligmarkedet. Han oppfordrer private og bedrifter til å søke Store Norske for å få tomt til å bygge egne boliger.

– Om Store Norske lager en delplan for Gruvedalen, er det ikke gitt at de skal bygge ut alt selv, sier han.

Selv bygde han i Gruvedalen da Svalbard samfunnsdrift i sin tid la til rette for privat boligbygging der.

– Den gang gjaldt verken svalbardmiljøloven eller byggeforskriften. Da var det lettere å legge til rette. Nå kreves det delplanarbeid på forhånd, sier han.

Han er glad Bydrift valgte å selge hybelbyggene i Vei 232.

– Egentlig var det en uting av Longyearbyen lokalstyre å leie ut en haug med hybler billigere enn markedspris. Da konkurrerte LL med private. Slik Høyre ser det, er det ikke LLs oppgave å drive med utleie. LL skal ha boliger til egne ansatte og ikke konkurrere på det private utleiemarkedet, sier Eggenfellner.

Powered by Labrador CMS