Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Paragliderulykken henlagt

Ulykken skjedde 13. mars i år. Etter å ha karsjet med fjellveggen rutsjet mannen nedover fjellsiden langs en snørenne. FOTO: Birger Amundsen

Paragliderulykken henlagt

Sysselmannen har valgt å henlegge saken mot de to mennene som var involvert i paragliderulykken i mars.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.08.2012 kl 13:00

– Den ene saken er henlagt fordi vedkommende har sertifikat fra eget hjemland for å fly paraglider. Den andre er henlagt av andre årsaker, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

De to mennene i 30-årsalderen fra Longyearbyen ble i midten av mars kjørt med snøskuter til toppen av Platå­berget. Det var blitt sent på ettermiddagen og skumring da de hoppet. Førstemann landet i Longyeardalen uten problemer.

Da kameraten hoppet, gikk det imidlertid galt. Mannen havnet i bergveggen, for deretter å rutsje nedover den bratte fjellsiden. Longyearmannen kom alvorlig til skade og ble sendt med ambulansefly til Tromsø.

Begge fløy ulovlig

Ifølge fagsjef Arne Håkon Hillestad i Norges Luftsportsforbund hadde mannen som kom til skade ikke sertifikat for å fly paraglider. Han var heller ikke medlem av Norges Luftsportsforbund.

For å fly paraglider i Norge, krever Luftfartstilsynet sertifikat og medlemskap i klubb tilslutta Luftsportsforbundet. Longyearbyen luftsportslag er en slik klubb. Ifølge Hillestad har klubben 17 medlemmer.

Hillestad mener henleggelsen av saken mot mannen med sertifikat fra eget hjemland, er feil anvendelse av loven.

– I loven står det klart at du kan fly med utenlandsk gjestesertifikat inntil tre måneder. Mannen det her gjelder, har oppholdt seg atskillig lengre på Svalbard, og har drevet med paragliderflyging der i flere år, sier Hillestad.

Ødelegger for de seriøse

Henleggelsen av saken mot mannen som til skade, er mer komplisert. Assisterende syssel­mann viser til paragraf 70 i straffeprosessloven, og vil ikke gi annen forklaring på henleggelsen. Paragraf 70 lyder:

«Påtale kan unnlates når reglene for straffutmålingen ved sammenstøt av flere forbrytelser eller forseelser medfører at ingen eller bare en ubetydelig straff ville komme til anvendelse.»

Arne Håkon Hillestad mener det er uheldig at slike saker henlegges.

– Vi ønsker å vise at det er alvorlig å holde på med dette. Man skal ha papirer, kurs og forsikring i orden når man driver med denne sporten. Hvis noen dreper seg, går det utover oss som er seriøse. Da stenges steder hvor man kan fly. Alle som er bajaser ødelegger for alle andre, framholder Hillestad.

Mannen som kom til skade har gjennomgått en rekke operasjoner, og skal, etter det Svalbardposten kjenner til, være på beina igjen. Det har ikke lyktes oss å komme i kontakt med vedkommende.

Ifølge Arild Rasmussen i Luftfartstilsynet har tilsynet ikke fått melding fra Sysselmannen om at saken er ferdig etterforsket og henlagt.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!