Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Paragliderulykken henlagt

Ulykken skjedde 13. mars i år. Etter å ha karsjet med fjellveggen rutsjet mannen nedover fjellsiden langs en snørenne. FOTO: Birger Amundsen

Paragliderulykken henlagt

Sysselmannen har valgt å henlegge saken mot de to mennene som var involvert i paragliderulykken i mars.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.08.2012 kl 13:00

– Den ene saken er henlagt fordi vedkommende har sertifikat fra eget hjemland for å fly paraglider. Den andre er henlagt av andre årsaker, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

De to mennene i 30-årsalderen fra Longyearbyen ble i midten av mars kjørt med snøskuter til toppen av Platå­berget. Det var blitt sent på ettermiddagen og skumring da de hoppet. Førstemann landet i Longyeardalen uten problemer.

Da kameraten hoppet, gikk det imidlertid galt. Mannen havnet i bergveggen, for deretter å rutsje nedover den bratte fjellsiden. Longyearmannen kom alvorlig til skade og ble sendt med ambulansefly til Tromsø.

Begge fløy ulovlig

Ifølge fagsjef Arne Håkon Hillestad i Norges Luftsportsforbund hadde mannen som kom til skade ikke sertifikat for å fly paraglider. Han var heller ikke medlem av Norges Luftsportsforbund.

For å fly paraglider i Norge, krever Luftfartstilsynet sertifikat og medlemskap i klubb tilslutta Luftsportsforbundet. Longyearbyen luftsportslag er en slik klubb. Ifølge Hillestad har klubben 17 medlemmer.

Hillestad mener henleggelsen av saken mot mannen med sertifikat fra eget hjemland, er feil anvendelse av loven.

– I loven står det klart at du kan fly med utenlandsk gjestesertifikat inntil tre måneder. Mannen det her gjelder, har oppholdt seg atskillig lengre på Svalbard, og har drevet med paragliderflyging der i flere år, sier Hillestad.

Ødelegger for de seriøse

Henleggelsen av saken mot mannen som til skade, er mer komplisert. Assisterende syssel­mann viser til paragraf 70 i straffeprosessloven, og vil ikke gi annen forklaring på henleggelsen. Paragraf 70 lyder:

«Påtale kan unnlates når reglene for straffutmålingen ved sammenstøt av flere forbrytelser eller forseelser medfører at ingen eller bare en ubetydelig straff ville komme til anvendelse.»

Arne Håkon Hillestad mener det er uheldig at slike saker henlegges.

– Vi ønsker å vise at det er alvorlig å holde på med dette. Man skal ha papirer, kurs og forsikring i orden når man driver med denne sporten. Hvis noen dreper seg, går det utover oss som er seriøse. Da stenges steder hvor man kan fly. Alle som er bajaser ødelegger for alle andre, framholder Hillestad.

Mannen som kom til skade har gjennomgått en rekke operasjoner, og skal, etter det Svalbardposten kjenner til, være på beina igjen. Det har ikke lyktes oss å komme i kontakt med vedkommende.

Ifølge Arild Rasmussen i Luftfartstilsynet har tilsynet ikke fått melding fra Sysselmannen om at saken er ferdig etterforsket og henlagt.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!