Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Paragliderulykken henlagt

Ulykken skjedde 13. mars i år. Etter å ha karsjet med fjellveggen rutsjet mannen nedover fjellsiden langs en snørenne. FOTO: Birger Amundsen

Paragliderulykken henlagt

Sysselmannen har valgt å henlegge saken mot de to mennene som var involvert i paragliderulykken i mars.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.08.2012 kl 13:00

– Den ene saken er henlagt fordi vedkommende har sertifikat fra eget hjemland for å fly paraglider. Den andre er henlagt av andre årsaker, sier assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim.

De to mennene i 30-årsalderen fra Longyearbyen ble i midten av mars kjørt med snøskuter til toppen av Platå­berget. Det var blitt sent på ettermiddagen og skumring da de hoppet. Førstemann landet i Longyeardalen uten problemer.

Da kameraten hoppet, gikk det imidlertid galt. Mannen havnet i bergveggen, for deretter å rutsje nedover den bratte fjellsiden. Longyearmannen kom alvorlig til skade og ble sendt med ambulansefly til Tromsø.

Begge fløy ulovlig

Ifølge fagsjef Arne Håkon Hillestad i Norges Luftsportsforbund hadde mannen som kom til skade ikke sertifikat for å fly paraglider. Han var heller ikke medlem av Norges Luftsportsforbund.

For å fly paraglider i Norge, krever Luftfartstilsynet sertifikat og medlemskap i klubb tilslutta Luftsportsforbundet. Longyearbyen luftsportslag er en slik klubb. Ifølge Hillestad har klubben 17 medlemmer.

Hillestad mener henleggelsen av saken mot mannen med sertifikat fra eget hjemland, er feil anvendelse av loven.

– I loven står det klart at du kan fly med utenlandsk gjestesertifikat inntil tre måneder. Mannen det her gjelder, har oppholdt seg atskillig lengre på Svalbard, og har drevet med paragliderflyging der i flere år, sier Hillestad.

Ødelegger for de seriøse

Henleggelsen av saken mot mannen som til skade, er mer komplisert. Assisterende syssel­mann viser til paragraf 70 i straffeprosessloven, og vil ikke gi annen forklaring på henleggelsen. Paragraf 70 lyder:

«Påtale kan unnlates når reglene for straffutmålingen ved sammenstøt av flere forbrytelser eller forseelser medfører at ingen eller bare en ubetydelig straff ville komme til anvendelse.»

Arne Håkon Hillestad mener det er uheldig at slike saker henlegges.

– Vi ønsker å vise at det er alvorlig å holde på med dette. Man skal ha papirer, kurs og forsikring i orden når man driver med denne sporten. Hvis noen dreper seg, går det utover oss som er seriøse. Da stenges steder hvor man kan fly. Alle som er bajaser ødelegger for alle andre, framholder Hillestad.

Mannen som kom til skade har gjennomgått en rekke operasjoner, og skal, etter det Svalbardposten kjenner til, være på beina igjen. Det har ikke lyktes oss å komme i kontakt med vedkommende.

Ifølge Arild Rasmussen i Luftfartstilsynet har tilsynet ikke fått melding fra Sysselmannen om at saken er ferdig etterforsket og henlagt.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!