Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Paraglider forstyrret flytrafikken

Et rutefly måtte søndag ettermiddag omdirigeres før landing på grunn av en paraglider-flyver.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Personen som var ute og fløy med paraglider hadde ikke meldt fra til tårnet på flyplassen, men ble observert i Adventdalen ved en tilfeldighet rett før SAS-Braathens-flyet skulle lande. Da ble det slått alarm, og tårnet måtte omdirigere flyet.
– Vi måtte disponere flytrafikken slik at den ikke kom i konflikt med paraglideren. Det var ingen dramatikk, men det var bra at vi oppdaget ham før flyet kom inn i Adventdalen, sier fungerende operativ leder av tårnet, Arne Andersen.
– Hva kunne skjedd dersom dere ikke hadde oppdaget ham da?
– Det er ganske usannsynlig at de ville ha møttes, men siden vi visste om ham, omdirigerte vi flytrafikken for sikkerhets skyld.

Alle må melde fra
Andersen sier at alle som oppholder seg i lufta i nærheten av flyplassen har plikt til å melde fra og få tillatelse til flygingen.
– De som driver med luftsport pleier som regel å melde fra, så vanligvis er det ikke noe problem å koordinere den trafikken som er. Men personen som fløy søndag hadde ikke hatt kontakt med tårnet i det hele tatt. Vi kommer ikke til å rapportere denne hendelsen, men vi har snakket med vedkommende og forklart at det kreves godkjenning for slik flyging, sier Andersen.
­– Hvor farlig vil du si denne situasjonen var?
– Man utsetter seg for en viss fare når man driver med slike ting, men de føler vel at de har kontroll de som gjør det. Det var ikke i nærheten av å skje en ulykke, presiserer Andersen.

Slipper radio
Regelen er i utgangspunktet at man skal ha radiokontakt med tårnet når man er ute og flyr, men for å gjøre det enklere for paraglidere og andre luftsportere, er det ifølge Andersen nok å lage en avtale om hvor man flyr og hvor lenge man skal være ute.
– For at de skal slippe å ha med seg tungt radioutstyr, er det nok at vi lager en avtale. Da får de en tillatelse og forholder seg til den, også melder de fra på telefon når de er ferdig, sier Andersen.
Han regner med at personen som skapte hodebry for dem på søndag vil melde fra i framtiden.
– Hvis grunnen var mangel på kunnskap, er vedkommende i hvert fall opplyst om at det kreves godkjenning nå.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!