Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Papiret går ikke til gjenvinning

Mye feilsortert: DriftslederHans Petter Lauritsen ved avfallsanlegget får for mye søppel i papiret til å kunne gjenvinne det. Onsdag var det både metallbokser, poser, embalasjekartong, plastflasker og makulert papir i papirhaugen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Papiret går ikke til gjenvinning

Papiret i Longyearbyen er ikke godt nok sortert til å gjenvinnes. I fjor ble 85 tonn papir sendt til forbrenning isteden.

Rundt om i hele byen står det søppelkonteinere med egne beholdere for papir, papp, glass og metall. Mange sorterer og kaster i de riktige beholderne, men for mange gjør feil.

– Vi sender faktisk ikke papir til gjenvinning. Papiret er for forurenset til at det har noen hensikt å gjenvinne det. Nå bruker vi papiret som rense­middel i pressa, og sender det til forbrenning sier driftsleder Hans Petter Lauritsen ved avfallsanlegget.

I 2009 skrev Svalbardposten at papir fra Longyearbyen ikke hadde blitt levert som retur­papir siden 2006, da omleggingen av avfallsanlegget startet.


Må bedre informasjonen

Også da var årsaken at folk kastet annet søppel sammen med papiret.

– Folk er ikke flinke nok til å sortere, og det er heller ikke informert godt nok. Det er et delt ansvar, sa daværende kommunalteknisk sjef Brynjulv Øverby.

Siden har lite skjedd, og Lauritsen mener informasjonen ut til kundene må bli bedre.

– Det skulle vært kjørt hyppigere kampanjer, og vi skulle fått revidert sorteringslista som blir gitt ut. Jeg skjønner at folk kan bli litt forvirra over hva som skal hvor, sier driftslederen.

Det er nemlig ikke alt papir som skal i gjenvinningsbeholderen. Gavepapir, drikkekartonger og makulert papir skal kastes sammen med restavfallet.

– Og om folk ikke stenger lukene til papirbeholderne, så regner det inn og fryser. Det er en vei å gå, sier Lauritsen.


Mye feil

Det er ikke bare i papirbeholderen folk kaster feil.

– Noen er flinke, mens andre ikke bryr seg. Noen ganger når vi tømmer aluminium og glass, må vi sortere for hånd. Folk kaster vanlig husholdnings­søppel sammen med papir, glass og metall, opplyser Lauritsen.

I pappbeholderne skal det bare kastes rein bølgepapp, men det er av og til så mye annet søppel i beholderne at pappen ikke kan bli til ny papp, men må sendes til brenning.


Lite gjort

Det er Bydrift som har ansvaret for renovasjonsordningen i Longyearbyen, mens Reno-Vest driver avfallsanlegget.

Håkan Eriksson, som er leder for teknisk infrastruktur i Bydrift, innrømmer at de har gjort lite for å få folk til å bli bedre å sortere.

– Foruten å lage guiden vi har sendt ut til folk, som også ligger på vår hjemmeside, hadde vi tenkt å annonsere mer. Kanskje ville det være bedre å merke konteinerne med hva som skal kastes i de ulike fraksjonene, sier han.

– Vil dere gjøre noe nå?

– Vi skal annonsere i Svalbard­posten og legge ut guiden på vår hjemmeside for å minne folk om dette. Vi har ikke bestemt noe ellers, sier Eriksson.

Avfallsgebyret for leiligheter i Longyearbyen er i dag på nær 5.200 kroner i året. I 2009 uttalte Brynjulv Øverby at å brenne papiret var dyrere enn å gjenvinne det, og at bedre sortering ville få prisen ned. Det har ikke skjedd.

– Vi har ikke funnet gode tiltak ennå for å bedre sorteringen. Slik er det, sier Eriksson.

Les også:

Mindre søppel

Faktaboks

Papir- og pappsortering

Dette skal kastes i papirbeholderen:
• Aviser
• Ukeblader
• Kopipapir

Dette skal kastes i pappbeholderen:
• Brun bølgepapp

Eggekartonger, makulert papir, melkekartonger og embalasjekartong skal kastes med restavfallet.

Kilde: Sorteringsguide fra Bydrift

Avfallsmengde per år (kilo)

2007 2.298.614
2008 2.166.052
2009 2.691.516
2010 1.886.948
2011 1.863.752
2012 1.738.859

Kilde: Årsrapport renovasjon

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!