Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Pålagt å rive tilbygg

Jason Roberts må rive tilbygget, fjerne flaggstangen og planere ut tomten slik den lå i 2003. FOTO: Birger Amundsen

Pålagt å rive tilbygg

Sysselmannen pålegger Jason Roberts å rive det ulovlige tilbygget på Taubanelageret. Samtidig har Økokrim overtatt videre etterforskning av straffesaken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

I et brev til Sysselmannen anmoder Riksantikvaren om at Sysselmannen «benytter sin myndighet i medhold av Svalbardmiljøloven» til å kreve det ulovlige tilbygget fjernet. Da Jason Roberts tidligere denne måneden ble pålagt umiddelbar stans i byggearbeidet, var ikke det første gang han utførte ulovlig arbeid på bygningen og på tomten. Eksteriøret til Taubanelageret ble fredet i et vedtak i februar 2003, samtidig som Taubanesentralen og taubanetraseen også ble det. Av den grunn ligger det meste av området innenfor en vernet sikringssone.

Riksantikvaren vil derfor at alt arbeid som er utført på bygningen og på tomten skal reverseres og «så langt som mulig blir tilbakeført til sin tilstand pr. 20. februar 2003».

Må rive tilbygg
Videre i brevet til Sysselmannen skriver Riksantikvaren: «Vi minner i denne forbindelse om at de ulovlige arbeidene har inkludert peling med kraftige stålrør, omfattende grave-/planeringsarbeider og montering av flaggstang. Selv om montering av flaggstang i seg selv er et mindre inngrep, bidrar det til å dreie områdets karakter fra industri til bolig. Dermed svekkes den enhetlige kulturhistoriske sammenhengen som det fredete taubaneanlegget representerer.»
Miljøvernsjef Rune Bergstrøm er helt klar på at Sysselmannen kommer til å følge opp rivingspålegget fra Riksantikvaren. Også at terrenget skal føres tilbake til hvordan det var da stedet ble fredet for tre år siden. Flaggstangen skal også fjernes.

Økokrim har overtatt
I tillegg til at Roberts har pådratt seg Riksantikvarens vrede og er tvunget til å rive tilbygg og planere ut tomten, vil han bli straffeforfulgt for brudd på Svalbardmiljøloven. Strafferammen er inntil tre års fengsel. Avtroppende assisterende sysselmann Rune B. Hansen ser ikke bort fra at Roberts vil få bot og betinget fengselsstraff.

Noe av det siste Rune B. Hansen gjorde før han forlot stillingen som ass. sysselmann onsdag var å overføre saken til miljøavdelingen i Økokrim. Det betyr at videre etterforskning og påtalevedtak vil bli foretatt av Økokrim i Oslo.

Det har ikke vært mulig å få noen kommentar fra Jason Roberts, som for tiden er engasjert i arbeidet med filminnspilling i Sassenfjorden.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!