Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På vei mot Revneset

De siste fire dagene har det vært flere bjørner i Longyearbyen. Denne ble fulgt over Adventfjorden Lørdag. FOTO: Per Andreassen/Sysselmannen

På vei mot Revneset

Isbjørnen som ble jaget ut Adventdalen i går er tilbake. Nå blir den fulgt mot Revneset av to sysselmannsførstebetjenter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.04.2010 kl 13:37

Vi antar det er den samme bjørnen som før, sier sysselmannsførstebetjent Inge Meløy.

Klokken 06.50 i dag tidlig fikk Sysselmannen melding om at en isbjørn var i Adventdalen, på høyde med Isdammen. 20 minutter seinere var den nede på landkallen ved fjorden.

– Sysselmannen dirigerte den da mot Hiorthhamn, sier Meløy.

Følges av politiet

Nå følger to personer fra politiavdelingen til Sysselmannen bjørnen mot Revneset. Syselmannsførstebetjentene kjører snøskuter og holder en avstand på  50 - 100 meter til bjørnen.

– Politiet har ansvaret for sikkerheten og sørger for at bjørnen ikke blir en fare for befolkningen. Det er klart at vi ikke vil ha den inn i byen, sier Meløy.

Bjørnen har vært i området rundt Longyearbyen siden lørdag.

Vurderer bedøvelse

– Vi håper bjørnen vil holde den kursen den har ut av byen, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Guri Tveito.

Hun forteller at Sysselmannen vurderer andre løsninger enn å følge bjørnen med snøskuter, dersom den vender tilbake mot byen i morgen.

– Et av alternativene vi må vurdere er å bedøve bjørnen og flytte den med helikopter. Vi er i kontakt med Norsk Polarinstitutt for å sikre at vi har folk som kan gjennomføre en slik operasjon, sier Tveito.

Hun håper imidlertid at bjørnen nå kommer inn i et område hvor den finner mat, slik at den ikke kommer tilbake.

Ulovlig å oppsøke

I løpet av helga ble flere personer observert av politiet da de oppsøkte bjørnen mens den hvilte seg etter svømmeturen til Hiorthhamn. I går måtte Sysselmannen stenge veien mot Gruve 7 fordi det var så mange som ville se bjørnen, da den ble jaget ut av byen. Sysselmannen måtte også holde igjen folk for at de ikke skulle forstyrre.

– Oppsøking av isbjørn er et brudd på svalbardmiljøloven. Jeg anmoder på det sterkeste folk om å la bjørnen være i fred, sier sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!