Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På vei mot observatoriet

Bro på vei: Hallgeir Reitan og Odin Storli diskuterer neste steg for broa som skal lede til den planlagte geodesistasjonen. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

På vei mot observatoriet

Brua over Bayelva er første steg mot det geodetiske jordobservatoriet på Brandalpynten i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

– Vi er halvveis i løypa, sier anleggsleder Oddbjørn Løkstad i Kings Bay.

Seks personer fra Kings Bay og to personer fra Skanska jobber på den 1.600 meter lange veien til det planlagte geodetiske jordobservatoriet til Kartverket. Geodesistasjoner måler endringer og bevegelser i jorden med millimeters nøyaktighet, og stasjonen på Brandalpynten skal stå klar i 2018.

Men for å komme dit, må elver krysses. Den røde Bayelva, som får fargen sin fra flere tonn med sedimenter som føres ut i fjorden hver eneste dag, renner stri og tung etter en regnfull sommer.

– Det var en utfordring å få alt utstyret over elva, sier Løkstad.

Underveis har entreprenøren måttet legge om elveløpet for å få på plass understøttene.

Vekta på bjelken som skal trekkes over er 40 tonn. Til slutt skal brua være i stand til å tåle 60 tonn. Kostnadsrammen er på 20 millioner kroner.

I løpet av neste uke skal brua være på plass. Neste steg er en bru over Mørebekken 300 meter lengre bort.

Sysselmannen satte som betingelser for veibyggingen at naturen rundt skal tilbakeføres i samme stand som før arbeidene begynte. De ansatte har derfor blitt kurset av Norsk institutt for naturforskning i hvordan man skal tilbakeføre natur til opprinnelige tilstand.

– Det er første gang det skjer på Svalbard, sier Reitan.

Langs veien er det også rester av en gammel revefelle, som er klassifisert som et kulturminne. Reitan sier de er påpasselige med å unngå den.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!