Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På ulovlig jakt etter isbjørn

Ifølge forskere fra Norsk Polarinstitutt har flere guidede skuterfølger kjørt fram og tilbake på isen på østkysten for å spore opp isbjørn. Agardhbukta er ett av stedene man ofte ser bjørn. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

På ulovlig jakt etter isbjørn

Forskere har observert flere turistfølger som ferdes ulovlig på østkysten i jakten på isbjørn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Dette kommer frem i et brev Norsk Polarinstitutt (NP) har sendt til Sysselmannen, Miljøverndepartementet, Justisdepartementet og Direktoratet for naturforvaltning. I april observerte et forskerteam fra NP utstrakt ulovlig motorferdsel på østkysten. Ifølge forskerne gjaldt det både guidede turistgrupper og fastboende. De meldte fra til Sysselmannen, som senere har patruljert området. Sysselmanns-overbetjent Olav Tombre sier imidlertid at de ikke har sett noen guidede skuterfølger som bryter ferdselsforskriften.
– Vi fikk flere meldinger om ulovlig trafikk på østkysten. Da vi patruljerte området så vi at det stemte, og vi snakket med flere folk som var for langt ute på isen. Vi fikk inntrykk av at det er mangelfull kunnskap om ferdselsforskriften, og derfor valgte vi en myk tilnærming til saken. Vi jaget de som var for langt ute på isen til land, og gjorde dem oppmerksomme på reglene.
– Så dere noen guidede følger som var for langt ute på isen?
– Nei, men jeg ser ikke bort fra at det kan ha forekommet. Vår erfaring er at reiselivsnæringa har gode rutiner for å følge ferdselsforskriften. Foran neste sesong kommer vi imidlertid til å fokusere mer på ferdselsforskriften for østkysten, sier Tombre.

Finne isbjørn
Mellom Agardhbukta i sør og Wichebukta i nord skal det ifølge forskriften kjøres korteste farbare vei på sjøisen langsetter land. Det heter i brevet fra NP at «svært få av de snøscooterførere feltteamet observerte i området ferdes i tråd med forskriften». Forskerne så daglig store grupper med skutere langt ute på fastisen utenfor Mohnbukta. Ifølge forskerne med det ene mål å finne isbjørn.
– Det var ganske oppsiktsvekkende å se hvor mye ulovlig trafikk det var. Vi var på østkysten i forbindelse med et forskningsprosjekt, ikke for å holde oppsyn med trafikken. Likevel observerte vi mye ulovlig trafikk langt ute på isen, sier Øystein Overrein i NP.
På det meste kunne det ifølge forskerne være tre-fire guidede grupper på opptil ti skutere på isen samtidig. Flere ganger så forskerteamet at skuterfølger som fant isbjørn stoppet opp for å fotografere, filme og observere bjørnen.
– En skal ikke skjære alle over en kam, det er sikkert mange som ferdes i tråd med forskriften. Men vi så det vi så, og snakket også med en guide som kom inn mot land etter å ha vært altfor langt ute. Han sa han var ute for å bli vist rundt av mer erfarne guider, sier Overrein.

Avviser kritikk
Når leder i Svalbard Reiselivsråd, Ronny Gjøse, blir konfrontert med påstandene fra NP, avviser ham dem kontant.
– Jeg kan garantere at ingen turoperatører ferdes ulovlig på østkysten. Alle aktører som arrangerer skuterturer dit er fullt klar over ferdselsforskriftene, og følger dem, sier Gjøse.
– Men forskerne hevder jo å ha sett flere turistfølger for langt ute på isen?
– Som medlem av Reiselivsrådet er man forpliktet til å følge forskriften, som ble utarbeidet for flere år siden. Jeg kan aldri tenke meg at noen av våre aktører har brutt den.
– Gir turoperatørene turister for høye forhåpninger om å se isbjørn gjennom markedsføringa?
– Nei. Når vi selger turer sier vi ingenting om at turistene skal få se isbjørn, for vi er ikke på jakt etter isbjørn. At vi bruker bilder av isbjørner er ikke rart, det er jo et av kjennetegnene på Svalbard.
Gjøse understreker at Reiselivsrådet kommer til å reagere kraftig hvis det viser seg at noen av medlemmene bryter ferdselsforskriftene for østkysten.
– Vi har laget retningslinjene selv, så vi har ingen interesse av å bryte dem, sier Gjøse.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!