Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På tide med idé-landgang

Ola Elvestuen, 1. nestleder i Venstre og leder i miljø- og energikomiteen på Stortinget, anser CO2-lagringsmulighetene som viktige i sammenheng med Energiverket. Men prosjektene flyter, og han håper å få dem i land så fort som mulig. FOTO: Christopher Engås

På tide med idé-landgang

Alt rundt CO2-lagringsprosjektet og framtiden til Energiverket flyter. Venstres Ola Elvestuen vil få alt i land.

– Vi vet at det er teknisk mulig å lagre CO2 fra kullkraftproduksjonen. Nå må vi finne en måte å få drevet dette prosjektet framover. Det blir et tema allerede under budsjettforhandlingene i høst, sier 1. nestleder i Venstre og leder i Stortingets Miljø- og energikomite, Ola Elvestuen.

Mindre kull

Venstrepolitikeren var denne uken på en tettpakket rundreise på Svalbard, hvor han blant annet var innom CO2-laben til Unis og Store Norske sine operasjoner i Svea. Miljøpartiet Venstre vil ikke gå inn for avvikling av kulldrift på Svalbard, slik mer ekstreme miljøparti har tatt til orde for.

– For å nå togradersmålet må verden forbruke mindre kull. I Europa ser vi denne tendensen allerede i dag, siden det legges ned flere kullkraftverk enn det åpnes nye. Hvis vi kan finne en måte å bruke kull på som ikke fører med seg dagens utslipp, så er slik drift uproblematisk for oss. Det er derfor CO2-lagringsprosjektet er så interessant, sier han.

Uklare ansvarsforhold

Han mener det er i kullindustriens interesse å være med på denne utviklingen, og ser på Store Norske som et viktig redskap for staten. Han gjentar visjonen som mange andre har gjort før ham.

– Vi må vise verden at det går an, og gjøre Svalbard til et utstillingsvindu.

CO2-lagringsvisjonene og framtiden til Energiverket i Longyearbyen er tett knyttet sammen i hodene til Ola Elvestuen og mange andre politikere. Problemet er å få til noe konkret som møter behovene til samfunnet i Longyearbyen, og samtidig gir en framtidsrettet løsning som Norge kan være bekjent av. Et annet problem er å tallfeste i kroner og øre hva de ulike alternativene vil koste skattebetalerne.

– Venstre mener det er viktig å ta teknologien i bruk, for å oppnå utslippsmålene som er satt. Men slik det er nå er det uklare ansvarsforhold som gjør at alt bare flyter. Jeg har som mål å få konkretisert mye av dette i min periode, slik at vi kan sikte mot noe konkret innen få år. Dette må også ses i sammenheng med utnyttelse av andre energikilder, sier han.

En annen viktig grunn til at Elvestuen tok turen til Svalbard denne uken var å stifte bekjentskap med et av partiets nyeste og minste lokallag, Svalbard Venstre. De fem medlemmene lokalt er viktigere enn medlemstallet skulle tilsi.

Venstrekanal

– Et lokallag i Longyearbyen er viktig for Venstre nasjonalt. Det gir oss en økt kompetanse om saker som omhandler Svalbard. I tillegg åpner det en kanal fra lokalsamfunnet inn til politikerne som sitter i maktposisjoner, sier Elvestuen.

Nestleder i Svalbard Venstre, og HMS-sjef i Store Norske, Oddmund Rønning håper partiet skal bli representert i lokalstyret etter neste valg.

– Vi er i ferd med å utarbeide vårt lokale partiprogram. I dette ligger det vurderinger på hvor nært moderpartiet vi skal ligge. Men vi vil gå inn for en økonomisk og miljømessig bærekraftig kullutvinning på Svalbard også i framtiden, sier Rønning.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!