Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På tide med idé-landgang

Ola Elvestuen, 1. nestleder i Venstre og leder i miljø- og energikomiteen på Stortinget, anser CO2-lagringsmulighetene som viktige i sammenheng med Energiverket. Men prosjektene flyter, og han håper å få dem i land så fort som mulig. FOTO: Christopher Engås

På tide med idé-landgang

Alt rundt CO2-lagringsprosjektet og framtiden til Energiverket flyter. Venstres Ola Elvestuen vil få alt i land.

Tekst:

Publisert:

– Vi vet at det er teknisk mulig å lagre CO2 fra kullkraftproduksjonen. Nå må vi finne en måte å få drevet dette prosjektet framover. Det blir et tema allerede under budsjettforhandlingene i høst, sier 1. nestleder i Venstre og leder i Stortingets Miljø- og energikomite, Ola Elvestuen.

Mindre kull

Venstrepolitikeren var denne uken på en tettpakket rundreise på Svalbard, hvor han blant annet var innom CO2-laben til Unis og Store Norske sine operasjoner i Svea. Miljøpartiet Venstre vil ikke gå inn for avvikling av kulldrift på Svalbard, slik mer ekstreme miljøparti har tatt til orde for.

– For å nå togradersmålet må verden forbruke mindre kull. I Europa ser vi denne tendensen allerede i dag, siden det legges ned flere kullkraftverk enn det åpnes nye. Hvis vi kan finne en måte å bruke kull på som ikke fører med seg dagens utslipp, så er slik drift uproblematisk for oss. Det er derfor CO2-lagringsprosjektet er så interessant, sier han.

Uklare ansvarsforhold

Han mener det er i kullindustriens interesse å være med på denne utviklingen, og ser på Store Norske som et viktig redskap for staten. Han gjentar visjonen som mange andre har gjort før ham.

– Vi må vise verden at det går an, og gjøre Svalbard til et utstillingsvindu.

CO2-lagringsvisjonene og framtiden til Energiverket i Longyearbyen er tett knyttet sammen i hodene til Ola Elvestuen og mange andre politikere. Problemet er å få til noe konkret som møter behovene til samfunnet i Longyearbyen, og samtidig gir en framtidsrettet løsning som Norge kan være bekjent av. Et annet problem er å tallfeste i kroner og øre hva de ulike alternativene vil koste skattebetalerne.

– Venstre mener det er viktig å ta teknologien i bruk, for å oppnå utslippsmålene som er satt. Men slik det er nå er det uklare ansvarsforhold som gjør at alt bare flyter. Jeg har som mål å få konkretisert mye av dette i min periode, slik at vi kan sikte mot noe konkret innen få år. Dette må også ses i sammenheng med utnyttelse av andre energikilder, sier han.

En annen viktig grunn til at Elvestuen tok turen til Svalbard denne uken var å stifte bekjentskap med et av partiets nyeste og minste lokallag, Svalbard Venstre. De fem medlemmene lokalt er viktigere enn medlemstallet skulle tilsi.

Venstrekanal

– Et lokallag i Longyearbyen er viktig for Venstre nasjonalt. Det gir oss en økt kompetanse om saker som omhandler Svalbard. I tillegg åpner det en kanal fra lokalsamfunnet inn til politikerne som sitter i maktposisjoner, sier Elvestuen.

Nestleder i Svalbard Venstre, og HMS-sjef i Store Norske, Oddmund Rønning håper partiet skal bli representert i lokalstyret etter neste valg.

– Vi er i ferd med å utarbeide vårt lokale partiprogram. I dette ligger det vurderinger på hvor nært moderpartiet vi skal ligge. Men vi vil gå inn for en økonomisk og miljømessig bærekraftig kullutvinning på Svalbard også i framtiden, sier Rønning.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!