Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– På tide at Svalbard ser innenlands

Svalbardkullet kan også brukes i fastlandsindustrien, mener administrerende direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

– På tide at Svalbard ser innenlands

Administrerende direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark har lenge hevdet at Svalbard burde satse på industrikull.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2014 kl 10:43

Mo industripark (MIP) i Rana har i ulike sammenhenger blitt dratt fram i diskusjonene om Store Norske de siste ukene. Årsaken er at MIP er storforbruker av industrielt kull.

Men kullet de bruker kjøpes ikke fra Svalbard.

– Interessant

Administrerende direktør Arve Ulriksen har i lang tid undret seg over at den norske kullressursen på Svalbard stort sett eksporteres til energiformål utenlands.

– Dette er interessant. Jeg har personlig tatt til orde for å bruke norsk svalbardkull som bidragsyter i utviklingen av norsk fastlandsindustri. I MIP har vi tre av Nord-Norges største eksportbedrifter som produserer ferrosilisium, ferromangan og stål. Alle prosessene krever kull, som i dag skipes til verkene fra andre steder i verden, sier Ulriksen. Han kan ramser opp et titalls bedrifter i Nord-Norge og landet for øvrig som er avhengig av industrikull, eller metallurgisk kull som han også kaller det.

CO2-gevinst

MIP-direktøren har ikke oversikt over hvilke kontrakter som gjelder for innkjøp av industrikull til bedrifter, verken i hans bedrift eller i andre. Han snakker om det overordnete, som bør være å bruke svalbardkullet der det er mest formålstjenlig.

– Slik jeg ser det vil en slik omlegging gi en CO2-gevinst i form av kortere fraktavstander. I alle fall hvis det er snakk om å fårakte kull fra Sør-Amerika eller USA. Å produsere industrikull er dessuten en kunnskapsindustri, som kan bidra til å holde norsk kompetanse i Arktis, sier han.

– Hvordan bør Store Norske og lokalsamfunnet gå fram i denne saken?

– Jeg vet personlig av folk i Store Norske som har store kunnskaper om dette området, og som kan være ressurser i så måte. Så kan det være lurt å alliere seg med en stor norsk aktør på dette markedet, kanskje Elkem, for å få framgang, sier Arve Ulriksen.

Skal spille ball

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen har i flere omganger hatt kontakt med Rana. Kullet er en ting, det å omstille et samfunn etter store omveltninger er et annet. Ulriksen mener Rana kan ha noe å bidra med.

– For noen tiår siden var Rana gjennom en tung omstillingsprosess da Norsk Jernverk ble nedlagt. Vi har helt klart noen erfaringer det kan være mulig å utveksle, sier Ulriksen.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!