Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– På tide at Svalbard ser innenlands

Svalbardkullet kan også brukes i fastlandsindustrien, mener administrerende direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

– På tide at Svalbard ser innenlands

Administrerende direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark har lenge hevdet at Svalbard burde satse på industrikull.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2014 kl 10:43

Mo industripark (MIP) i Rana har i ulike sammenhenger blitt dratt fram i diskusjonene om Store Norske de siste ukene. Årsaken er at MIP er storforbruker av industrielt kull.

Men kullet de bruker kjøpes ikke fra Svalbard.

– Interessant

Administrerende direktør Arve Ulriksen har i lang tid undret seg over at den norske kullressursen på Svalbard stort sett eksporteres til energiformål utenlands.

– Dette er interessant. Jeg har personlig tatt til orde for å bruke norsk svalbardkull som bidragsyter i utviklingen av norsk fastlandsindustri. I MIP har vi tre av Nord-Norges største eksportbedrifter som produserer ferrosilisium, ferromangan og stål. Alle prosessene krever kull, som i dag skipes til verkene fra andre steder i verden, sier Ulriksen. Han kan ramser opp et titalls bedrifter i Nord-Norge og landet for øvrig som er avhengig av industrikull, eller metallurgisk kull som han også kaller det.

CO2-gevinst

MIP-direktøren har ikke oversikt over hvilke kontrakter som gjelder for innkjøp av industrikull til bedrifter, verken i hans bedrift eller i andre. Han snakker om det overordnete, som bør være å bruke svalbardkullet der det er mest formålstjenlig.

– Slik jeg ser det vil en slik omlegging gi en CO2-gevinst i form av kortere fraktavstander. I alle fall hvis det er snakk om å fårakte kull fra Sør-Amerika eller USA. Å produsere industrikull er dessuten en kunnskapsindustri, som kan bidra til å holde norsk kompetanse i Arktis, sier han.

– Hvordan bør Store Norske og lokalsamfunnet gå fram i denne saken?

– Jeg vet personlig av folk i Store Norske som har store kunnskaper om dette området, og som kan være ressurser i så måte. Så kan det være lurt å alliere seg med en stor norsk aktør på dette markedet, kanskje Elkem, for å få framgang, sier Arve Ulriksen.

Skal spille ball

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen har i flere omganger hatt kontakt med Rana. Kullet er en ting, det å omstille et samfunn etter store omveltninger er et annet. Ulriksen mener Rana kan ha noe å bidra med.

– For noen tiår siden var Rana gjennom en tung omstillingsprosess da Norsk Jernverk ble nedlagt. Vi har helt klart noen erfaringer det kan være mulig å utveksle, sier Ulriksen.

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!