Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– På tide at Svalbard ser innenlands

Svalbardkullet kan også brukes i fastlandsindustrien, mener administrerende direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

– På tide at Svalbard ser innenlands

Administrerende direktør Arve Ulriksen i Mo Industripark har lenge hevdet at Svalbard burde satse på industrikull.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.12.2014 kl 10:43

Mo industripark (MIP) i Rana har i ulike sammenhenger blitt dratt fram i diskusjonene om Store Norske de siste ukene. Årsaken er at MIP er storforbruker av industrielt kull.

Men kullet de bruker kjøpes ikke fra Svalbard.

– Interessant

Administrerende direktør Arve Ulriksen har i lang tid undret seg over at den norske kullressursen på Svalbard stort sett eksporteres til energiformål utenlands.

– Dette er interessant. Jeg har personlig tatt til orde for å bruke norsk svalbardkull som bidragsyter i utviklingen av norsk fastlandsindustri. I MIP har vi tre av Nord-Norges største eksportbedrifter som produserer ferrosilisium, ferromangan og stål. Alle prosessene krever kull, som i dag skipes til verkene fra andre steder i verden, sier Ulriksen. Han kan ramser opp et titalls bedrifter i Nord-Norge og landet for øvrig som er avhengig av industrikull, eller metallurgisk kull som han også kaller det.

CO2-gevinst

MIP-direktøren har ikke oversikt over hvilke kontrakter som gjelder for innkjøp av industrikull til bedrifter, verken i hans bedrift eller i andre. Han snakker om det overordnete, som bør være å bruke svalbardkullet der det er mest formålstjenlig.

– Slik jeg ser det vil en slik omlegging gi en CO2-gevinst i form av kortere fraktavstander. I alle fall hvis det er snakk om å fårakte kull fra Sør-Amerika eller USA. Å produsere industrikull er dessuten en kunnskapsindustri, som kan bidra til å holde norsk kompetanse i Arktis, sier han.

– Hvordan bør Store Norske og lokalsamfunnet gå fram i denne saken?

– Jeg vet personlig av folk i Store Norske som har store kunnskaper om dette området, og som kan være ressurser i så måte. Så kan det være lurt å alliere seg med en stor norsk aktør på dette markedet, kanskje Elkem, for å få framgang, sier Arve Ulriksen.

Skal spille ball

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen har i flere omganger hatt kontakt med Rana. Kullet er en ting, det å omstille et samfunn etter store omveltninger er et annet. Ulriksen mener Rana kan ha noe å bidra med.

– For noen tiår siden var Rana gjennom en tung omstillingsprosess da Norsk Jernverk ble nedlagt. Vi har helt klart noen erfaringer det kan være mulig å utveksle, sier Ulriksen.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!