Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På plass på Bjørnøya

Friskuser: Etter år med forberedelser kan omsider brødrene Håkon (t.v.), Inge og Markus Wegge leve det enkle liv på Bjørnøya. Her fra en treningstur på Gimsøya i Lofoten i midten av mars. Foto: privat FOTO: Privat

På plass på Bjørnøya

Brødrene Wegge ankom Bjørnøya i slutten av april. Der skal de surfe, bo og leve i drøye to måneder.

Det er langt fra noen enkel vei brødrene Håkon (20), Markus (25) og Inge Wegge (26) fra Hurum har begitt seg ut på. Fram til 2. juli skal de tre friskusene bo og utfordre naturkreftene på Bjørnøya.


En årelang drøm

Om ettermiddagen fredag 26. april dro de ut med «Norbjørn» fra Tromsø. Ved midnatt dagen etter ankom de ishavsøya, som blir deres hjem de neste to månedene. Svalbardposten snakket med gutta rett før de kastet loss i Tromsø.

– Vi har i flere år drømt om å gjøre et skikkelig eventyr sammen. Vi har så mange hobbyer som vi elsker å gjøre, og hver gang vi samles, får vi ut denne enorme energien og sprelskheten vi sitter inne med, sier Markus Wegge.

Ved Bjørnøya ble brødrene hentet med småbåt av besetningen ved den meteorologiske stasjonen. Der lagret de litt mat på stasjonen, før de begynte å trekke pulkene sørvestover.

– Vi planlegger å holde til på sørvestsida av Bjørnøya de første ukene. Vi skal sette opp tre-fire baser rundt på øya og gå litt dagsturer ut fra disse, sier Markus Wegge.


Lager film

Underveis skal brødrene teste surfeforholdene, og de skal kite og stå på ski og snøbrett. Opplevelsene skal filmes og senere settes sammen til en dokumentarfilm.

– Hvorfor akkurat Bjørnøya?

– Det er en kombinasjon av flere ting. Surfing i arktiske strøk blir mer og mer populært. Vi har surfet en del i Lofoten tidligere, og synes det er gøy å pushe grenser. Eventyrfølelsen er også veldig viktig, og den får vi på en slik øy, sier 25-åringen.


Erfarne friskuser

Selv om de tre brødrene er av den energiske sorten, understreker Wegge at de ikke er noen bajaser som skal leke villmenn.

– Vi har vokst opp med en svært aktiv far, som har gitt oss masse vintererfaring helt fra barndommen av. For oss handler det om å være godt forberedt og være rustet mot alt som kan skje, sier han.

Brødrene har også studert friluftsliv og har gjennomført en rekke lengre vinterturer.

– Hvordan tenker dere sikkerhet?

– Det er flere farer som vind, kulde og isbjørn. Den største utfordringen er kombinasjonen av alle disse farene. Vi har med nødpeilesender, satellittelefon og har tegnet en obligatorisk sikkerhetsforsikring, sier han.


Omfattende prosess

Brødrene har med seg rundt 460 kilo mat og utstyr, og hele prosjektet har en prislapp på 800.000 kroner, inkludert filmen. Mye av maten har de funnet i avfallskonteinere til dagligvarebutikker, og deretter tørket selv.

Egentlig skulle brødrene Wegge ha kommet til Bjørnøya i midten av mars, men mye havis utsatte avreisen til nå. Isen var imidlertid ikke den eneste utfordringen. Sysselmannen stilte en rekke krav og krevde dokumentasjon på alt fra forsikring til transport, før gutta kunne dra.

– Det har absolutt vært en krevende, vanskelig og til tider frustrerende prosess. Sysselmannen har krevd mye dokumentasjon på at vi faktisk kan det vi driver med, men det har vi også full forståelse for, sier Wegge.

– Tre brødre skal leve isolert i to måneder, hva sier foreldrene deres?

– Vår far er veldig forståelsesfull og synes dette er noe som passer for oss. Mor er noe mer engstelig, men hun forstår også at det er noe vi virkelig brenner for.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!