Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På plass med 22. juli-bok

Erika Fatland har studert flere terrorister i arbeidet med boka «Året uten sommer» (innfelt). En av dem er den såkalte Unabomberen Ted Kaczynski (på skjermen bak). Her under foredrag på Rabalder sist torsdag. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

På plass med 22. juli-bok

Sosialantropolog og forfatter Erika Fatland var sist uke i Longyearbyen for å presentere boka «Året uten sommer».

Tekst:

Publisert:

I desember i fjor var forfatteren i Longyearbyen i forbindelse med arbeidet med boka. Her intervjuet hun Viljar og Torje Hanssen, Christin Kristoffersen og familien Buø om deres opplevelser og tida etter 22. juli. Deres historier er noen av flere som presenteres i Erika Fatlands nye bok, «Året uten sommer».

Sist torsdag var hun i kulturkafeen Rabalder for å presentere boka.

– Det var en spesiell opplevelse å være her i fjor, og nå avslutter jeg på en måte sirkelen når jeg er tilbake i Longyearbyen for å snakke om boka, sa forfatteren.


Beslan og Utøya

Hun åpnet foredraget med å lese fra sin forrige bok, «Englebyen – historier fra Beslan». I den møter leseren ofre og etterlatte etter terrorhandlingene mot Barneskole nummer 1 i den russiske byen Beslan september 2004. Tsjetsjenske terrorister tok over 1.200 barn og voksne som gisler i skolens gymsal. Gisseldramaet varte i to døgn, og endte med 333 drepte.

– Det er mange likheter mellom terroren i Beslan og terroren på Utøya. I begge hendelsene var det mange barn og unge blant ofrene, sa Fatland.

Forfatteren var i gang med en barnebok sommeren 2011, men fant raskt ut at hun skulle skrive en bok om terrorhandlingene i Norge. Hennes eget søskenbarn ble hardt skadet på Utøya, og hun starter «Året uten sommer» med hans historie.

– Boka handler først og fremst om AUF-erne på Utøya og deres familier, fortalte hun.


Studerte terrorister

Men forfatteren har også forsøkt å forstå hva som fikk en 32 år gammel norsk mann til å gjøre noe så vanvittig. Under arbeidet har hun studert andre terrorister som Timothy McVeigh (Oklahoma City-bombingen), Tim Kretschmer (skoleskytingen i tyske Winnenden) og Ted Kaczynski (Unabomberen). Ifølge henne er det flere likhetstrekk mellom disse «ensomme ulvene». Blant annet mangler de empati, de er avvist av damer, de er selvsentrerte og har ofte en psykiatrisk bakgrunn. De har også et ønske om å bli kjent.

– De sprenger seg en vei til avisenes forsider, sa Fatland.


Rørende mottakelse

Tross det tunge og triste emnet, klarte forfatteren å presentere bøkene med en strålende og mild formidlingsevne. Einar Buø, Laila Buø og Viljar Hanssen var blant tilhørerne i Rabalder.

Selv takket Fatland for at hun hadde blitt tatt så godt imot av de berørte under arbeidet med boka. Svært få av dem hun spurte, takket nei.

– Jeg har møtt en veldig gjestfrihet og blitt tatt imot på en rørende måte. Flere hadde bakt kake og viste omsorg. Det har vært mange fine møter og samtaler, sa forfatteren som nå skal konsentrere seg om å skrive en bok for barn.

Longyearbyen folkebibliotek arrangerte bokforedraget.

Se bildet større

Forsida til boka «Året uten sommer». FOTO: KAGGE FORLAG

Siste nytt i Nyheter

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Rema 1000 vil bygge nytt

På byens største parkeringsplass.

Til kamp mot forsikringskrav

Reiselivsnæringen mener praksisen er urimelig.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!