Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På plass for å minnes

I nydelig oktobervær ble 22. juli-minnesmerket avduket utenfor Svalbard kirke lørdag. FOTO: Anders Fjellestad

På plass for å minnes

Med varme ord og tindrende klart vær og ble det en verdig og fin avduking av 22. juli-minnesmerket utenfor Svalbard kirke lørdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.10.2012 kl 13:56

Rammen kunne ikke vært vakrere. Himmelen var farget hvit og rosa, og årets siste solstråler la seg som et gyllent teppe på toppen av Hiorthfjellet. Utenfor kirka hadde mange møtt fram til avdukingen av minnesmerket for Johannes Buø (14) som falt på Utøya.

Lokalstyreleder-vara Geir Hekne (H) åpnet markeringen og satte ord på det alle følte.

– Dette er en dag vi skulle vært foruten. Johannes Buø ble et offer for gjerningsmannens kaldblodige handlinger. Dette minnesmerket er et symbol på de verdier som Johannes og de andre ofrene trodde på og sto for, sa Hekne.

Et sted for refleksjon

Minnesmerket er laget av billed­hugger Nico Widerberg og er tilbudt alle kommuner som mistet noen 22. juli i fjor. Lørdag var det Longyearbyens tur til å avduke minnesmerket. Sysselmann Odd Olsen Ingerø roste lokalsamfunnet i sin tale.

– Når katastrofer rammer, har Longyearbyen en fantastisk evne til å vise samhold. Det skjedde også i juli i fjor. Alle stilte opp, og i dag har jeg den samme følelsen av samhold, sa sysselmannen.

Før avdukingen hadde Ingerø kikket gjennom kondolanse­protokollen for Johannes.

– Der er det tydelig at Johannes hadde en viktig rolle i Longyearbyen-samfunnet. Minnesmerket kan være en hjelp på veien videre. Et sted for refleksjoner og gode minner, sa Ingerø.

Johannes sine venner avduket minnesmerket sammen med mor til Johannes, Laila Buø. Etterpå holdt kompisen Erlend Foss Telstø en tale. Han beskrev Johannes som våken, klok og verdens morsomste person.

– Vi hadde så mye mer vi skulle gjøre sammen. Det har vært trist, men nå velger jeg heller å være glad for at jeg kjente deg, for de fine samtalene, og at vi hadde det så morsomt, sa kameraten.

Sorg og savn

Far til Johannes, Einar Buø, benyttet anledningen til å takke giveren og Longyearbyen lokalstyre for plasseringen og arbeidet med å få minnesmerket til kirka.

Han snakket om familiens sjokk og sorg, og fortalte samtidig en historie fra da familien besøkte New York høsten 1999. Johannes var tre år, og moren Laila var gravid med Elias.

– På vei over Brooklyn-broa, sa Johannes: «Mamma, du skulle hatt vindu i magen, så Elias også kunne få se denne fine utsikten», sa Einar Buø og la til at vi aldri må glemme, og samtidig glede oss over at vi bor i et land som Norge.

Det var flere musikalske innslag under markeringen. Etter avdukingen var det bildespill, taler og samvær i peisestua.

Se bildet større

Einar Buø, far til Johannes, holdt en gripende tale etter avdukingen. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Minnesmerket avdukes. Fra venstre: Sondre Hvedding Krogstad, Johannes Buøs mor, Laila, Erlend Foss Telstø og Markus Sæter. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Minnesmerket har inskripsjonen «2207 2011» og en plakett hvor det står «Johannes Buø 14 år». FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!