Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På nett med hele verden

– I begynnelsen må man tøffe seg opp litt, forteller Veronica Langteigen. FOTO: Eirik Palm

På nett med hele verden

Video/feature: “CQ. Contest. Juliet, Whisky, five, Echo. Contest. (....) Yess!” Med ett oppdager verden radioamatørene på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2015 kl 20:37

Bluesgitaristene er midt i forrykende soloer, publikum tramper i takt og halvliterne går ned i overfylte lokaler. Det er blueshelg og Longyearbyen er i festivalmodus.

Se bildet større

Tom Ramberg og Thor-Ove Amundsen kobler opp og tester utstyret foran årets contest. FOTO: Eirik Palm

Ens ærend

Nede ved et naust strandområdet går ei dør opp. Ut kommer en liten gjeng. De diskuterer ivrig, deretter går de ut på sletta, åpner beholderen og tar ut rør og ledninger som settes samme til ei stor antenne. Det er dagen sandre som skal monteres opp, og om noen timer er det contest. Da samles radioamatører fra hele verden på lufta for å komme i kontakt med hverandre og sanke poeng. Konkurransen er årlig og pågår siste hele helga i oktober. For Norges del er det 48 timer fra to natt til lørdag.

Se bildet større

Terje Finsveen, Thor-Ove Amundsen, Peter G. Lund, Tom Ramberg og Erlend Jensen-Sandvold må få opp utsyret mens det ennå er lys. Om noen timer skal de på lufta. FOTO: Eirik Palm

– Det går på skift. Nå skal jeg pinadø prioritere dette, sier Tom Ramberg, lidenskaplig radioamatør og nå innbygger i Helsinki

Han var i sin tid med på å danne Svalbard Amatørradioklubb (SARK), og med unntak av ei kveldsvakt for Longyearbyen Bluesklubb fredag, har han tatt turen opp fra den finske hovedstaden for å delta i contest, et slags verdensmesterskap for radioamatører.

Det startet i ei lita moelvenbrakke. Siden ble det hytta ned nedsiden av avfallsanlegget, og i dag brukes den av både lokale medlemmer og radioamatører fra inn- og utland.

Se bildet større

Ikke vanskelig å forstå hva som pleier å skje på Mathiasbu. Juliet, whisky, five, echo, kallenavnet til Svalbard amatørradioklubb (SARK) står på veggen utenfor døra. FOTO: Eirik Palm

Elmer

Skiftene er inntil to timer lange, for man blir sliten av støyen og stemmene i headsettet. Til sammen åtte er involverte i årets konkurranse: Tom Ramberg, Thor-Ove Amundsen, Terje Finsveen, Erlend Jensen-Sandvold og Peter G. Lund sørger for forberedelsene. I tillegg skal Veronica Langteigen, Jan Olav Sæter og Terje Weiseth Andersen delta.

Karene strekker ut ledninger i kulda, peiler seg inn slik at antenna følger kompassretningene, og slår ned fortøyningen med slegge.

Klokka to natt til lørdag går de på lufta og det lille rommet innest i hytta fylles med lyd.

Se bildet større

Antenne to: Peter G. Lund (t.h.) er en god «Elmer», og har full kontroll på antenneutstyr og ledninger. Her greier han ut antenneledninger sammen med Erlend Jensen-Sandvold og Tom Ramberg. FOTO: Eirik Palm

– Så har vi forhåpentlig en kanonåpning, noen roper på oss og så går det i ett. Tre-fire forbindelser i minuttet på det raskeste, forteller Peter G. Lund, som etter sigende er en god «Elmer».

Elmer er begrepet som brukes om gamle radioamatører med erfaring. En man kan spørre.

Og Peter G. Lund har svar. Ikke bare om radio. Ifølge Peter er radioamatører godt over gjennomsnittlig interessert i geografi. Så snart noen sier Mikronesia, så tenker han Victor Golf.

– I gamle dager var det som å da på fisketur: Å kaste ut snøret og håpe på napp, sier han.
Nå er alt digitalisert og mobiltelefonene er fulle av app-er som forteller om alt fra aktivitet til sendeforhold.

Holdt ord

«Radioamatørene på Svalbard har samlet seg» var tittelen i Svalbardposten 11. november 1983. Da hadde elleve amatører med ny lisens nettopp dannet Svalbardgruppen av Norsk Radio Relé Liga, den 73. i landet.

Midt i sofaen sitter en begeistret og 32 år yngre Tom Ramberg. Han er nettopp valgt som leder, og forteller om planene framover. Øverst på ønskelista står klubbhus i Sjøområdet. I tillegg trenger klubben mer ustyr, utstyr som blant annet er tenkt finansiert gjennom dansefester, ifølge avisen.

– Vi ønsker også å gjøre en samfunnsmessig innsats. Vi vil tilby Sysselmannen og beredskapen våre tjenester. Videre ønsker vi et samarbeid med Røde Kors og Svalbard Turn, forteller han.

Løftene har de holdt, og Svalbard Turn nyter godt av radiotjenestene blant annet under Svalbard skimaraton. Her fikk klubben skryt av det internasjonale skiforbundet FIS.
Interessen sitter ennå, og de fem snakker begeistret om det de har i vente. Når klokka er der, brytes stillheten og verden kalles opp:

– “CQ. Contest. Juliet, Whisky, five, Echo.”

JW er prefikset, forstavelsen til Svalbard.

Om lag 300 land er med i contesten som starter om noen timer. For laget på Svalbard er det sola som avgjør forholdene.

– Det er ventet et utbrudd fra sola på søndag, som kan føre till at vi får dårlige forhold her, sier Tom.

Sola sender ut ladede partikler, og disse påvirker atmosfæren og kan forstyrre radiosignalene.

– Sport

Lørdag formiddag. Det summer inne i senderommet. Begge radioene er betjente, og i stua sitter Tom Ramberg og har pause. Øynene er adskillig mindre enn dagen i forveien, men smilet og begeistringen er der.

– Det begynte trått, men lørdag morgen begynte det å ta seg opp og Svalbard var pile-up, forteller han.

Se bildet større

Trafikken tar seg opp. Peter G. Lund er i ferd med å få full klaff og havne i den riktige enden som "pile-up". FOTO: Eirik Palm

Inne i radiorommet blir stemmen til Peter høyere og høyere, og hastigheten øker. Nå har han napp og poengene ruller inn.

Takt og tone er viktig. En regel er vanligvis å spørre noen ganger om en kanal er ledig før man tar den. Det gjelder ikke når det konkurreres, og det spørres bare én gang. Svarer ingen er kanalen overtatt umiddelbart.

– Men det er en veldig høflig sport.

– Sport?

– Ja, det vil jeg si. Hvis sjakk kan kalles sport, er også dette en sport, sier Veronica Langteigen, en av nykommerne i klubben.

– Det var mannen min som holdt kurs for radioamatører, så jeg hadde vel ikke noe valg, ler hun.

For å understreke sportsdimensjonen forteller hun om «Summits on the air», hvor radioamatører tar utstyret ryggen og går opp på fjelltopper og sender. Det er mye trening i det.

I oppholdsrommet snakkes det om utstyr, erfaringer og gamle dager. Håndapparater og repeat-stasjoner og magnetantenner på bilene.

– Jeg har hatt VHF i bilen siden 1975, og har det ennå, sier Thor-Ove Amundsen, som har kommet nordover for å være med.

Se bildet større

Veronica Langteigen og Tom Ramberg. FOTO: Eirik Palm

«Er det deg, Tom?»

Neste døgn er de enda smalere i øynene. Etter 36 timer har de passert én million poeng og fått fire-fem timer søvn.

– I formiddag hadde vi på en time 188 kontakter. Du har ikke mye tid til kaffepauser da, sier Peter.

– Når folk begynner å kalle på deg, gjelder det å bare gi full gass. Det er litt av et kick, sier Tom og fortsetter:

– Jeg ropte opp og fikk plutselig høre «Er det deg, Tom?». «Ja», svarte jeg, ler Tom Ramberg om nattas hendelser.

– Vi hadde en godbit nylig. South Cook Island, sier Peter.

– Og fra Kuwait.

– Og i natt lå jeg og kalte på Amerika og fikk Columbia, Galapagos og Brasil, skyter Tom inn.

– Og i dag har vi faktisk hatt ordentlig mat. Tom har servert egg og bacon, ler Peter.

Se bildet større

Jan Olav Sæter tuner inn og sanker poeng. FOTO: Eirik Palm

Det er Veronicas tur igjen. På den andre radioen sitter Jan Olav Sæter. Så langt har radiogjengen vært i kontakt med amatører i 185 land i 85 forskjellige soner.

– Hittil denne søndagen har Veronica sendt i til sammen fem timer, og har ikke planer om å gi seg ennå.

– Helt til begynne med er man litt forsiktig, men så gjelder det å tøffe seg opp, sier hun og kaller opp:

– CQ, contest, JW5E. Contest.

Og får svar.

– You are 5940. Thank you. Nå fikk jeg en multiplier, som ga poeng på både land og sone!

Natt til mandag stenges sendeutstyet ned og årets helg er over.

– Det beste med årets contest er at vi har tid til å snakke med seg. Nå har vi tre som kan holde det i gang. Å se miljøet vokse, er det artigste, sier Tom Ramberg

Nøkkelord

Travle radioamatører på Svalbard.

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!