Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På korstog til Svenskhuset

Et nytt kors settes opp ved Svenskhuset. Fra venstre: Konservator Herdis Lien fra Svalbard Museum, kulturminnerådgiverne Snorre Haukalid og Hans Olav Stegarud og snekker Sigbjørn FOTO: Christian Nicolai Bjørke

På korstog til Svenskhuset

Gamlekorset er tatt inn. Nå ser et nytt minnesmerke for tragedien i Svenskhuset dagens lys.

Tekst:

Publisert:

– Dette er jo rene Golgata.

Sigbjørn Haugen har tatt opp sitt kors og bakser det gjennom snøen. Snekkeren hos Sysselmannen har akkurat festet tverrbjelken med fire solide bolter. Det er vindstille. Sola står lavt over Isfjorden. En gylden stripe deler det klare, blå vannet i to.

Tragedie

Under hundre meter fra der snekker Sigbjørn går, ligger Svenskhuset. Det ble bygd litt øst for Kapp Thordsen av den finlandssvenske polarfareren Adolf Erik Nordenskiöld i 1872. Tanken var å utvinne koprolitt, som er fossile ekskrementer som ble brukt til gjødsel. Men forekomsten var ikke drivverdig, og selskapet AB Isfjorden forlot stedet samme år som huset sto ferdig.

Litt senere på høsten kom huset til å spille en sentral rolle i en tragedie som stadig fascinerer ettertiden.

Trekiler

Svenskhuset ligger kronglete til, og det er kanskje derfor det har overlevd fangstmenns plankebehov opp gjennom tidene. Fra Isfjorden må man klatre opp bratte klipper, og når man først kommer opp, er det en lang spasertur over myrvått terreng før du kommer til den brune boligen.

Men i dag lander vi med helikopter, like ved der det gamle trekorset sto. Det som ble så værbitt at det ble tatt inn og lagt i de fuktige magasinene til Svalbard Museum. Nå som snøen har lagt seg, er alt man ser av gravene en liten forhøyning i bakken.

– Her er det!

Kulturminnerådgiver Hans Olav Stegarud har funnet hullet som det gamle korset sto plantet i. Han roter ned i hullet og finner gamle kiler av tre og metall. Rydder bort det som er i veien. Så kan endelig snekker Sigbjørn sette fra seg det nye korset. Det er en hvit kopi laget på Svalbard Museum. Stegarud slår ned kilene og røsker i korset. Det står støtt.

På tverrbjelken er det skrevet inn med sirlige bokstaver:

«Her under hviler Støvet af 15 Mand som døde her paa Mitterhuk i Foraaret 1873 Fred med eders Støv.»

Forsyningsmangel

I september 1872 lå Nordenskiölds ekspedisjon i Mosselbukta, helt nord på Spitsbergen. Tre av skipene hans hadde fryst inne, og 66 mann gjorde seg klare til å overvintre. Litt senere fikk de kontakt med flere norske fangstskuter med til sammen 55 mann som hadde blitt sperret inne mellom Gråhuken og Velkomstpynten. Det var ikke nok forsyninger til alle, men Nordenskiöld fortalte nordmenenne om huset ved Kapp Thordsen 350 kilometer sør.

Sjikane

Mandag 7. oktober dro 17 mann lettbåtene over isen i flere kilometer før de nådde åpent hav. En uke senere kom de fram. Til et hus som overgikk de fleste hus på fastlandsnorge på den tiden. Ovner i alle rom, gode senger, masse proviant og et velutstyrt bibliotek.

16. juni 1873 ble alle funnet omkomne i og utenfor Svenskhuset.

I etterkant ble det snakk. Hvordan kan noen dø i et hus fullt av mat? Lenge ble det antatt at de døde av skjørbuk, som kommer av mangel på C-vitamin. Før man visste årsaken til skjørbuk, var det en allmenn oppfatning at dette var noe man kunne jobbe av seg. De som døde av skjørbuk var dermed rett og slett late. Redaktøren i Tromsø Stiftstidene skrev like etter mennene ble funnet at de døde av «Dovenskab og Uforstand». Det ble aldri holdt noen ordentlig begravelsesseremoni. Etterlatte ble sjikanert.

Blyforgiftning

Først i 2008 ble historien skrevet om. Kjell Kjær, Ulf Aasebø og Tora Hultgreen gjorde arkeologiske undersøkelser og fikk ta ut prøver av skjelettdeler fra den ene graven. Det viste seg at mennene høyst sannsynlig døde av blyforgiftning som kom fra hermetikken.

Som en del av oppreisningen holdt sokneprest Leif Magne Helgesen en minnestund ved graven i 2010.Og nå er altså korset tilbake, rustet for å stå i lang tid framover. På baksiden er det festet en metallplate der det slås fast at mennene som er gravlagt her, døde av blyforgiftning.

– Dette er mer enn et kulturminne. Ved å sette opp dette korset gir vi oppreisning til de som har blitt urettferdig behandlet, og viser dem respekt, sier kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Snorre Haukalid.

Sola har nådd sitt høyeste punkt denne dagen. Likevel kaster korset lange skygger oppover fjellsiden. Men fortidens lange skygger er borte for godt.

– Det er fint å vite at etterkommere kan vite at det er en grav og et kors å gå til, sier han.

Kilder: Svalbardposten, Store Norske Leksikon, «Tragedien i Svenskhuset» av Kjell Kjær og Ulf Aasebø.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!