Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På jakt etter ideer

Jobben med å bygge ut Unis, forskningsparken og Svalbard Museum er i gang. Fra venstre: Fred Skancke Hansen (Unis), Marianne Aasen (Longyearbyen lokalstyre), Line Stybe Vestergaard, Helle Juul, Tore Klitgaard (alle tre fra Juul og Frost Arkitekter), Bente Næverdal, Knut Felberg, Kathrine Julin Pettersen (alle tre fra Statsbygg), Tora Hultgreen (Svalbard Museum) og Håkon Dreyer Sæter (Statsbygg). FOTO: Christopher Engås

På jakt etter ideer

Idedugnaden for utbygging av Unis, forskningsparken og Svalbard Museum er i gang.

Før man kommmer til et konkret byggeprosjekt, må det sås ideer om hvordan ting kan og bør se ut, og hvordan det skal se ut i sammenheng med omgivelsene. I forrige uke var Statsbygg, Unis, Svalbard Museum, Longyearbyen lokalstyre, Norsk Polarinstitutt og Forskningsparken samlet for å starte på det som skal bli grunnlaget for et utbyggingsprosjekt.

Danske arkitekter

Sammen med de nevnte instansene, var tre representanter fra det danske arkitektfirmaet Juul og Frost Arkitekter (JFL). Firmaet er plukket ut av Statsbygg til å komme med et konsept det skal gå an å gå videre på. JFL vant fram fordi de svarte best på den oppgaven Statsbygg la fram i sitt grunnlag til utbygging.

– Vi fikk inn 15 tilbud, og syntes JFL hadde det beste svaret. I tillegg er de antagelig det arkitektfirmaet i Europa som har lengst erfaring med utvikling av universitetsområder, sier Håkon Dreyer Sæter i Statsbygg.

JFL har tidligere hatt lignende oppdrag i Norge, blant annet i Kristiansand.

– Fascinerende

Planleggingen blir en kompleks oppgave. En ting er den nye bygningsmassen som skal integreres med den gamle, en annen ting er at dette skal harmoniseres med byen som helhet, arbeidet med ny svalbardmelding, og ikke minst arealplanen som er under utvikling. Direktør Helle Juul i JFL og hennes kolleger får mange ting å ta hensyn til.

– Det vi kommer opp med må være både realistisk og visjonært, og alle som er involvert skal ha sitt å si om planene slik at vi får ei god løsning til slutt, sier hun.

– Var dette et oppdrag dere hadde spesielt lyst på?

– Ja, og vi er glad for at JFL vant fram i den harde konkurransen. Dette er et fascinerende, spesielt, og unikt sted, sier hun.

Plan i april

Statsbygg skal ha mange turer til Longyearbyen for å planlegge byggeprosjektet. Om halvannen måned skal de ha samlinger med andre aktører som skal ha sitt å si om utviklingsplanene, deriblant Sysselmannen.

– Det vi gjør nå er å innhente informasjon. Neste runde blir med aktører som skal og må konsulteres før man gjør noe. Planen er at vi skal ha et konsept klart i april til neste år. Da har vi et grunnlag som det går an å ta stilling til for bevilgende myndigheter, sier Dreyer Sæter.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!