Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På hodet ut døra

Knut Fastvold fra LNS Spitsbergen tar med seg hodet, mens Per Kyrre Reymert (med ryggen til) fra Svalbard Museum bistår. I dag ble den omstridte bysten av Robert Hermansen flyttet ut av Næringsbygget i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

På hodet ut døra

Nå har bysten av tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen fått seg et nytt hjem.

Mandag kom folk fra LNS Spitsbergen for å hente den omstridte bysten av tidligere direktør i Store Norske, Robert Hermansen. Hodet ble tatt ned først, og båret ut til en bil. Deretter ble det litt mer pes for å få den anslagsvis 500 kilo tunge sokkelen ut.

– Nå blir bysten plassert på magasinet til Svalbard Museum, fram til at vi får en anledning til å vise den fram. Det er viktig at bysten vises i rett kontekst, sier Per Kyrre Reymert og Sander Solnes fra Svalbard Museum som var med på flyttingen.

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes startet i fjor arbeidet med å få bysten fjernet fra Næringsbygget i Longyearbyen. Selv om Robert Hermansen var en populær direktør, og har vært viktig for mye av utviklingen for Store Norske, har han ikke noe direkte med Longyearbyen Lokalstyre (LL) å gjøre. Saugnes mener også at det sender feil signal å ha en korrupsjonsdømt nålevende person på sokkel i inngangspartiet til et offentlig bygg.

Bysten ble gitt av Det Norske Svalbardselskap, og LL er fortsatt eier. Svalbard Museum skal oppbevare den til man eventuelt måtte finne en mer egnet plass til den i framtiden.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!