Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På hodet ut døra

Knut Fastvold fra LNS Spitsbergen tar med seg hodet, mens Per Kyrre Reymert (med ryggen til) fra Svalbard Museum bistår. I dag ble den omstridte bysten av Robert Hermansen flyttet ut av Næringsbygget i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

På hodet ut døra

Nå har bysten av tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen fått seg et nytt hjem.

Tekst:

Publisert:

Mandag kom folk fra LNS Spitsbergen for å hente den omstridte bysten av tidligere direktør i Store Norske, Robert Hermansen. Hodet ble tatt ned først, og båret ut til en bil. Deretter ble det litt mer pes for å få den anslagsvis 500 kilo tunge sokkelen ut.

– Nå blir bysten plassert på magasinet til Svalbard Museum, fram til at vi får en anledning til å vise den fram. Det er viktig at bysten vises i rett kontekst, sier Per Kyrre Reymert og Sander Solnes fra Svalbard Museum som var med på flyttingen.

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes startet i fjor arbeidet med å få bysten fjernet fra Næringsbygget i Longyearbyen. Selv om Robert Hermansen var en populær direktør, og har vært viktig for mye av utviklingen for Store Norske, har han ikke noe direkte med Longyearbyen Lokalstyre (LL) å gjøre. Saugnes mener også at det sender feil signal å ha en korrupsjonsdømt nålevende person på sokkel i inngangspartiet til et offentlig bygg.

Bysten ble gitt av Det Norske Svalbardselskap, og LL er fortsatt eier. Svalbard Museum skal oppbevare den til man eventuelt måtte finne en mer egnet plass til den i framtiden.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!