På hodet ut døra

Nå har bysten av tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen fått seg et nytt hjem.

Knut Fastvold fra LNS Spitsbergen tar med seg hodet, mens Per Kyrre Reymert (med ryggen til) fra Svalbard Museum bistår. I dag ble den omstridte bysten av Robert Hermansen flyttet ut av Næringsbygget i Longyearbyen.
Publisert

Mandag kom folk fra LNS Spitsbergen for å hente den omstridte bysten av tidligere direktør i Store Norske, Robert Hermansen. Hodet ble tatt ned først, og båret ut til en bil. Deretter ble det litt mer pes for å få den anslagsvis 500 kilo tunge sokkelen ut.

– Nå blir bysten plassert på magasinet til Svalbard Museum, fram til at vi får en anledning til å vise den fram. Det er viktig at bysten vises i rett kontekst, sier Per Kyrre Reymert og Sander Solnes fra Svalbard Museum som var med på flyttingen.

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes startet i fjor arbeidet med å få bysten fjernet fra Næringsbygget i Longyearbyen. Selv om Robert Hermansen var en populær direktør, og har vært viktig for mye av utviklingen for Store Norske, har han ikke noe direkte med Longyearbyen Lokalstyre (LL) å gjøre. Saugnes mener også at det sender feil signal å ha en korrupsjonsdømt nålevende person på sokkel i inngangspartiet til et offentlig bygg.

Bysten ble gitt av Det Norske Svalbardselskap, og LL er fortsatt eier. Svalbard Museum skal oppbevare den til man eventuelt måtte finne en mer egnet plass til den i framtiden.

Powered by Labrador CMS