Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På hodet ut døra

Knut Fastvold fra LNS Spitsbergen tar med seg hodet, mens Per Kyrre Reymert (med ryggen til) fra Svalbard Museum bistår. I dag ble den omstridte bysten av Robert Hermansen flyttet ut av Næringsbygget i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

På hodet ut døra

Nå har bysten av tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen fått seg et nytt hjem.

Tekst:

Publisert:

Mandag kom folk fra LNS Spitsbergen for å hente den omstridte bysten av tidligere direktør i Store Norske, Robert Hermansen. Hodet ble tatt ned først, og båret ut til en bil. Deretter ble det litt mer pes for å få den anslagsvis 500 kilo tunge sokkelen ut.

– Nå blir bysten plassert på magasinet til Svalbard Museum, fram til at vi får en anledning til å vise den fram. Det er viktig at bysten vises i rett kontekst, sier Per Kyrre Reymert og Sander Solnes fra Svalbard Museum som var med på flyttingen.

Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes startet i fjor arbeidet med å få bysten fjernet fra Næringsbygget i Longyearbyen. Selv om Robert Hermansen var en populær direktør, og har vært viktig for mye av utviklingen for Store Norske, har han ikke noe direkte med Longyearbyen Lokalstyre (LL) å gjøre. Saugnes mener også at det sender feil signal å ha en korrupsjonsdømt nålevende person på sokkel i inngangspartiet til et offentlig bygg.

Bysten ble gitt av Det Norske Svalbardselskap, og LL er fortsatt eier. Svalbard Museum skal oppbevare den til man eventuelt måtte finne en mer egnet plass til den i framtiden.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!