Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På forskningstokt på Svalbard

EU-kommisær Janez Potocnik (t.v.) og kunnskapsminister Øystein Djupedal lytter interessert til det forskningsansvarlig om bord på «Oceania», Jan Piechura, forteller om båten. FOTO: Eirik Berger

På forskningstokt på Svalbard

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) var i forrige uke på Svalbard sammen med EU-kommisær Janez Potocnik fra Polen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Å få en EU-kommisær til Svalbard har stor betydning for Norge i forhold til et langsiktig internasjonalt samarbeid. Mange IPY-prosjekter er lagt til Svalbard, og det er viktig å få europeisk forståelse for hvilket fantastisk forskningslaboratorium Svalbard er, sier Øystein Djupedal.
Hans besøk på Svalbard omfattet omvisning på Unis, Eiscat, eksursjon til øgleutgravingene ved Diabas og tur til Ny-Ålesund.
– Vi knytter kontakter, og Potocnik får se hvor verdifullt Svalbard er som laboratorium. På denne måten kombinerer vi fag og vennskap, sier Djupedal.

Sea-Ice Summer School
På programmet stod også et besøk om bord i det polske forskningsfartøyet «Oceania», som lå til kai ved Kullkaia. Båten inngår i forskningsprosjektet Damocles, et is-, atmosfære-, havovervåknings- og varslingssystem som er en del av Det internasjonale polaråret IPY. Formålet er å forstå klimaendringene i Arktis. Båten brukes også i forbindelse med «The International Sea-Ice Summer School», som arrangeres av Unis fra 2. til 13. juli. Fem studenter fra sommerskolen var derfor om bord for å fortelle om hva de gjør.
– Det er fryktelig moro med sommerskolen, som har Unis som base. Uten Unis ville vi ikke fått det til, sier Djupedal.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!