Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På forskningstokt på Svalbard

EU-kommisær Janez Potocnik (t.v.) og kunnskapsminister Øystein Djupedal lytter interessert til det forskningsansvarlig om bord på «Oceania», Jan Piechura, forteller om båten. FOTO: Eirik Berger

På forskningstokt på Svalbard

Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) var i forrige uke på Svalbard sammen med EU-kommisær Janez Potocnik fra Polen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Å få en EU-kommisær til Svalbard har stor betydning for Norge i forhold til et langsiktig internasjonalt samarbeid. Mange IPY-prosjekter er lagt til Svalbard, og det er viktig å få europeisk forståelse for hvilket fantastisk forskningslaboratorium Svalbard er, sier Øystein Djupedal.
Hans besøk på Svalbard omfattet omvisning på Unis, Eiscat, eksursjon til øgleutgravingene ved Diabas og tur til Ny-Ålesund.
– Vi knytter kontakter, og Potocnik får se hvor verdifullt Svalbard er som laboratorium. På denne måten kombinerer vi fag og vennskap, sier Djupedal.

Sea-Ice Summer School
På programmet stod også et besøk om bord i det polske forskningsfartøyet «Oceania», som lå til kai ved Kullkaia. Båten inngår i forskningsprosjektet Damocles, et is-, atmosfære-, havovervåknings- og varslingssystem som er en del av Det internasjonale polaråret IPY. Formålet er å forstå klimaendringene i Arktis. Båten brukes også i forbindelse med «The International Sea-Ice Summer School», som arrangeres av Unis fra 2. til 13. juli. Fem studenter fra sommerskolen var derfor om bord for å fortelle om hva de gjør.
– Det er fryktelig moro med sommerskolen, som har Unis som base. Uten Unis ville vi ikke fått det til, sier Djupedal.

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!