Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

På besøk hos polarreven

Nysgjerrig: Revevalpen titter nysgjerrig bort på de rare skapningene som har kommet på besøk. Antageligvis er dette et av de første møtene den har hatt med mennesker, men på trygg avstand så den ikke ut til å bry seg nevneverdig om det. FOTO: John Christian Nygaard

På besøk hos polarreven

Norsk Polarinstitutt jobber i disse dager med å kartlegge revebestanden på Svalbard, og vi ble med ut på oppdrag.

Tekst:

Publisert:

Zodiac-gummibåten suser over Adventfjorden, med alt av nødvendig utstyr godt fastspent. Båten hopper elegant over de små bølgene, mens sjøsprøyten slår inn over båten. Om bord sitter Eva Fuglei og Stefan Prost fra Polarinstituttet.

Dagens oppdrag er å sjekke bestanden i to etablerte revehi i Hanaskogdalen.

– Vi skal hente inn kamerautstyr som har stått ved hiene omtrent en måneds tid, og se om vi kan observere polarrev på stedet, roper Fuglei og øker farten, så undertegnede må klamre seg fast.

På Svalbard blir det foretatt en årlig undersøkelse av 32 kjente revehi, for å prøve å kartlegge bestanden på best mulig måte.
I tillegg til at forskerne observerer på stedet, er det satt ut viltkamera med bevegelsessensor. Slik får man en oversikt over aktiviteten ved hvert hi.

Store avstander
Prost hopper i vannet i det båten nærmer seg stranden, og den glovarme overlevelsesdrakten kommer nå til sin fulle rett.
Han leder Zodiacen de siste meterne inn mot land i den langgrunne sjøen. Etter at utstyret er lastet av og våpnene halvladd, setter vi kursen innover dalen på utkikk etter polarreven.

– Vi går ca 20 mil i løpet av den måneden vi holder på med dette arbeidet, sier Fuglei, og ser bort på feltassisent Prost, som opprinnelig kommer fra Østerrike. Dette er andre sommeren han er med på dette arbeidet.

– Det kan være en utfordring å finne gode feltassisenter. De må like å være ute og gå mye, sier Fuglei og ler.

En liten flokk med reinsdyr følger nysgjerrig med på de tre skapningene som beveger seg over det øde landskapet. Etter noen timer er vi fremme ved det første revehiet, og Prost setter seg for å observere med kikkert, mens Fuglei går for å hente kamerautstyret som står strategisk plassert i terrenget.

Nysgjerrige valper
– Et polarrevpar bruker det samme hiet år etter år, hvis de venter valper. Hiene går også i arv, eller blir tatt over av andre polarrev, så disse hiene vi sjekker i dag har vi overvåket siden 90-tallet, forteller Fuglei mens vi rolig beveger oss nærmere.

Ved hiet er det ingen rev å se. Kanskje har de søkt tilflukt i en av de mange hulegangene de graver rundt hiet, eller så er de ute på tur. Men de to kameraene på stedet har tatt til sammen 2000 bilder, og rundt oss ligger det middagsrester i form av fugler og reinsdyrkadaver, så hiet er i aller høyeste grad bebodd.

– Veldig ofte når vi kommer til et hi er det første gangen reveungene ser mennesker, så de kan bli redde og gjemme seg. Men noen ganger er de også nysgjerrige på oss, sier Fuglei.

Tungt arbeid
Vi beveger oss et stykke tilbake ned over dalen, og finner et egnet sted for en matpause. Med varmen fra sola i ansiktet og en skyfri blå himmel over oss, er det lett å misunne Fuglei og Prost som har naturen på Svalbard som arbeidsplass. Men det er også tungt arbeid.

– Det kan bli veldig slitsomt. Noen ganger er vi ute 10-12 dager i strekk, og går veldig store avstander. Men jeg nyter naturen og dyrelivet rundt oss. Jeg ble virkelig forelsket i Svalbard da jeg var her første gang, sier Prost og smaker på teen.

Noen hundre meter fra det neste hiet får Prost øye på en reveunge i kikkerten. Den ligger og slapper av i sola, og titter nysgjerrig opp når vi nærmer oss. Mens Fuglei går for å hente kamera som står plassert i nærheten av hiet, trekker valpen seg ned i et lite hull under en stein.

Før den på ny titter nysgjerrig frem for å se hva som foregår.

Gode tall
Vi trekker oss unna, og setter kursen tilbake til båten. Nå skal bildematerialet gjennomgås, før det bærer ut på ny tur for de to reveforskerne. Funnene fra årets overvåking blir videreformidlet til Sysselmannen, Klima- og miljøverndepartementet og miljødirektoratet.

– Det er viktig å kartlegge for å overvåke eventuelle endringer i bestanden. Vår oppgave er jo å overvåke økosystemet, sier Fuglei, og forklarer at det i år ser ut til å være valpeaktivitet i 45 prosent av de 32 hiene som overvåkes. Det er over gjennomsnittet, som ligger på 35 prosent, men en klar nedgang fra i fjor, hvor det ble satt rekord med aktivitet i 60 prosent av hiene.

Stor dødlighet
Parringen foregår fra slutten av februar til midten av april, og valpene fødes rundt 20. mai. Et kull består som regel av 5-6 valper, men antallet kan variere. Men det er stor dødlighet blant valpene når vinteren kommer.

– Mellom 75 og 80 prosent av alle revevalpene dør i løpet av den første vinteren, sier Fuglei.

Forhåpentligvis er den lille revevalpen vi observerte ved hiet en av de heldige, og klarer seg godt når den en dag i august velger å forlate hiet for å klare seg på egen hånd i det tøffe arktiske klimaet.

Se bildet større

Båt: Forskerne bruker båt for å komme seg frem på Svalbard. Her er Stefan Prost i gang med å lede båten mot land. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Spent: Eva Fuglei er ivrig etter å se hvor mange bilder som er tatt med kameraet som har stått ved hiet. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Mat: Reinsdyr som dør i løpet av vinteren blir fort et festmåltid for sultne polarrever. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Vakker arbeidsplass: Forskerne får oppleve mye flott natur når de er ute på oppdrag. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!