Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oxbow-saken for retten

Kull verdt flere milliarder kroner har strømmet ut fra Svea Nord siden gruva ble åpnet i 2000. Det amerikanskeide selskapet Oxbow Corporation har intill 1. januari år hatt ansvaret for salg av kullet. FOTO: Birger Amundsen

Oxbow-saken for retten

Tirsdag starter rettssaken mellom Oxbow Corporation og Store Norske. Oxbow krever 365 millioner kroner i erstatning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.09.2011 kl 09:11

I fjor høst sa Store Norske opp avtalen med det ameri kanske selskapet Oxbow Corpo ration, fordi de mente den var overpriset. Oxbow hadde avtale om salg av Store Norske-kull ut 2015. De mener Store Norske ikke hadde lov til å si opp avtalen, og gikk til sak mot selskapet. Tirsdag starter rettssaken, ti dager er satt av i Oslo tingrett.

Egen vinning

Store Norske inngikk i 2000 en tiårsavtale om kullsalg. I 2005 ble avtalen med Oxbow forlenget for perioden 2010 til 2015. Store Norske mener forlengelsen ikke er bindende og at de hadde lov til å avslutte avtalen 1. januar i år.

I sluttinnlegget går Store Norskes advokater i BAHR langt i å påstå at tidligere administrerende direktør Robert Hermansen i Store Norske forlenget avtalen med Oxbow for egen vinnings skyld.

De skriver at det er uforklarlig at han i 2005 forlenget avtalen med Oxbow allerede fem og et halvt år før utløpet av avtalen fra 2000, uten å ta opp spørsmålet om revisjon av vilkårene. Store Norske mener det kan fastslås at avtalen «må ha vært motivert av andre hensyn enn Store Norskes interesser».

Viser til korrupsjon

Sluttinnlegget viser til at Hermansen i andre sammenhenger har samarbeidet med avtale partnere på en slik måte at han har fått personlig fordel av det, og at de han har gjort avtaler med har fått betydelige fordeler. Det på bekostning av Store Norske. De peker også på at Hermansen har tilstått grov korrupsjon i sitt forhold til Kristian Jebsens Rederi, som tidligere skipet kull for Store Norske.

Oxbows advokatfirma Thommessen skriver i sitt sluttinnlegg at Store Norske har forsøkt å mistenkeliggjøre Oxbow i mangel på bevis for uregelmessigheter. De mener at Store Norskes kontrakter med Jebsens og Leonhard Nilsen & Sønner ikke har noe med deres sak å gjøre.

Rådende markedsvilkår

BAHR mener Hermansen, Ester Knudsen og Vigdis Horseide som signerte avtalen med Oxbow, ikke hadde fullmakt til det. Styret og generalfor samlingen til Store Norske behandlet ikke forlengelsen.

Oxbows advokater mener imidlertid at Robert Hermansen og hans kollegaer hadde rett til å inngå avtalen. De mener også at den var basert på rådende markeds vilkår da den ble inngått.

De mener det ikke er relevant at det er mulig å få samme tjeneste for lavere pris i dag. Oxbows advokater skriver også at selskapet har oppnådd høyere priser for Store Norske enn markedspris.

Krever erstatning

Oxbows påstand er at Store Norske bør dømmes til å betale dem en passende erstatning. I sluttinnlegget viser de til at de har beregnet tapet til 67,9 milloner dollar, rundt 365 millioner kroner etter dagens kurs.

De krever også at Store Norske betaler saksomkostningene, og mener de kan ha krav på etterprovisjon siden det er på grunn av deres markedsføringsarbeid at Store Norske har den kundekretsen de har i dag.

Store Norske mener selv de bør frifinnes og at Oxbow bør dømmes til å betale sakskostnadene.

Hermansen vitner

Ifølge sluttinnlegget til Store Norskes advokater vil de føre 13 vitner for retten. Blant dem Robert Hermansen, administrerende direktør Bjørn Arnestad og representanter fra Pareto Securities.

Oxbow vil føre fem vitner i saken.

Siste dag i Oslo tingrett er etter planen 30. september.  

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!