Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Overvintrer hentet

En redningsmann fra Airlift graver seg ned til snøhula til den nederlandske mannen. FOTO: Sidsel M. Svarstad/Sysselmannen

Overvintrer hentet

En nederlandsk mann, som skulle overvintre ved Petuniabukta, ble lørdag fraktet til Longyearbyen med helikopter fordi han ikke klarte å tørke klærne sine.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.11.2010 kl 14:42

Nederlenderen, som er i slutten av 40-årene, hadde et prosjekt som gjorde at han skulle bo i telt og snøhuler i ett år. Ifølge sysselmannsførstebetjent Trond Aagesen hadde han hovedleiren på McWhaebreen like nordøst for Petuniabukta. Overvintreren var på vei på ski fra et depot i Ragnardalen til hovedleiren, da været stoppet ham.

– Han ble våt på turen og fikk ikke tørket klærne i nødsnøhulen han hadde laget. Siden han ikke fikk tørket klærne, fant han det ikke tilrådelig å gå videre, sier Aagesen.

Avslutter forsøket

Sysselmannen fikk først melding fra nederlenderen via iridiumtelefon klokken to natt til lørdag.

– Da lot han til å være i fin form, sier Aagesen.

Klokken 08.30 ringte han igjen. Da hadde han besluttet at han måtte avbryte turen. Sysselmannen sendte da sitt Super Puma-helikopter for å hente ham. Ifølge Aagesen er nederlenderen nå innstilt på å avslutte overvintringsforsøket.

Aagesen kan ikke si hva som var nederlenderens mål med overvintringen. Da han ble hentet, hadde han vært ute siden september.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!