Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Overvintrer hentet

En redningsmann fra Airlift graver seg ned til snøhula til den nederlandske mannen. FOTO: Sidsel M. Svarstad/Sysselmannen

Overvintrer hentet

En nederlandsk mann, som skulle overvintre ved Petuniabukta, ble lørdag fraktet til Longyearbyen med helikopter fordi han ikke klarte å tørke klærne sine.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.11.2010 kl 14:42

Nederlenderen, som er i slutten av 40-årene, hadde et prosjekt som gjorde at han skulle bo i telt og snøhuler i ett år. Ifølge sysselmannsførstebetjent Trond Aagesen hadde han hovedleiren på McWhaebreen like nordøst for Petuniabukta. Overvintreren var på vei på ski fra et depot i Ragnardalen til hovedleiren, da været stoppet ham.

– Han ble våt på turen og fikk ikke tørket klærne i nødsnøhulen han hadde laget. Siden han ikke fikk tørket klærne, fant han det ikke tilrådelig å gå videre, sier Aagesen.

Avslutter forsøket

Sysselmannen fikk først melding fra nederlenderen via iridiumtelefon klokken to natt til lørdag.

– Da lot han til å være i fin form, sier Aagesen.

Klokken 08.30 ringte han igjen. Da hadde han besluttet at han måtte avbryte turen. Sysselmannen sendte da sitt Super Puma-helikopter for å hente ham. Ifølge Aagesen er nederlenderen nå innstilt på å avslutte overvintringsforsøket.

Aagesen kan ikke si hva som var nederlenderens mål med overvintringen. Da han ble hentet, hadde han vært ute siden september.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!