Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Overvintrer hentet

En redningsmann fra Airlift graver seg ned til snøhula til den nederlandske mannen. FOTO: Sidsel M. Svarstad/Sysselmannen

Overvintrer hentet

En nederlandsk mann, som skulle overvintre ved Petuniabukta, ble lørdag fraktet til Longyearbyen med helikopter fordi han ikke klarte å tørke klærne sine.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.11.2010 kl 14:42

Nederlenderen, som er i slutten av 40-årene, hadde et prosjekt som gjorde at han skulle bo i telt og snøhuler i ett år. Ifølge sysselmannsførstebetjent Trond Aagesen hadde han hovedleiren på McWhaebreen like nordøst for Petuniabukta. Overvintreren var på vei på ski fra et depot i Ragnardalen til hovedleiren, da været stoppet ham.

– Han ble våt på turen og fikk ikke tørket klærne i nødsnøhulen han hadde laget. Siden han ikke fikk tørket klærne, fant han det ikke tilrådelig å gå videre, sier Aagesen.

Avslutter forsøket

Sysselmannen fikk først melding fra nederlenderen via iridiumtelefon klokken to natt til lørdag.

– Da lot han til å være i fin form, sier Aagesen.

Klokken 08.30 ringte han igjen. Da hadde han besluttet at han måtte avbryte turen. Sysselmannen sendte da sitt Super Puma-helikopter for å hente ham. Ifølge Aagesen er nederlenderen nå innstilt på å avslutte overvintringsforsøket.

Aagesen kan ikke si hva som var nederlenderens mål med overvintringen. Da han ble hentet, hadde han vært ute siden september.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!