Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Overvåker ikke skredpunkter

Området over Gruve 2b karakteriseres av fagfolk som «potensielt skredfarlig». FOTO: Anders Fjellestad

Overvåker ikke skredpunkter

Bydrift har ikke penger til en jevnlig overvåkning av to potensielt skredfarlige områder i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2012 kl 13:27

Det var Norges geologiske undersøkelse (NGU) som i november i fjor oppdaget de to skredutsatte punktene i Longyearbyen: en fjellnabb i siden bak Nybyen, samt en større fjellsprekk rett over inngangen til Gruve 2b.

For å kunne forutsi når og om massene kollapser, må de to områdene overvåkes over tid. Dette finnes det ikke penger til.

– Vi har hatt et møte med Unis i sommer, og gjør ikke noe med denne saken nå. Det betyr ikke at den er lagt død, men vi kommer tilbake til saken, sier Marianne Aasen, daglig leder i Bydrift.

– Har dere vurdert å overvåke disse områdene jevnlig?

– For å kunne gjøre det, trengs det penger. Vi har i dag ikke midler til en kontinuerlig overvåkning, sier Aasen.

Under andre verdenskrig satte tyskerne Gruve 2 i brann. Brannen pågikk i flere år, og kan ha bidratt til å gjøre fjellsida over gruveinngangen porøs.

I møtet med Unis, ble det påpekt at sprekken har eksistert lenge. Blant annet er den synlig på et flyfoto fra 1990, og det er vegetasjon i sprekken.

Svalbard er i en særstilling innen utredning og sikring mot flom og skred. På fastlandet er det Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har dette ansvaret. På Svalbard er det lokale myndigheter som har ansvaret. Saken kompliseres ytterligere siden Longyearbyen lokalstyre og Store Norske strides om hvem som er ansvarlig. Staten er imidlertid i gang med å se på muligheten for at NVEs ansvar skal utvides til å også omfatte Svalbard.

Vannledningsdalen er utsatt for sørpeskred, noe som sist skjedde i januar i år. Tidligere i år satte Norges geotekniske institutt i gang en utredning av skredsituasjonen og sikring av bebyggelsen rundt Vann­ledningselva.

Nøkkelord

Se bildet større

Flyfoto fra 1990 viser sprekken. Bilde fra rapporten til Norges geologiske undersøkelse. FOTO: NGU

Se bildet større

Sprekken i dag. Bilde hentet fra rapporten til Norges geologiske undersøkelse. FOTO: Markus Eckerstorfer (Unis)/ NGU

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!