Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Overtar i Bolterdalen

Martin Munck med hunden Jergul i hundegården i Bolterdalen. Munck synes det er hyggelig når folk besøker hundegården. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Overtar i Bolterdalen

Martin Munck (39) flytter fra Grønland med familien for å kjøre hund på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.09.2011 kl 10:00

Den danske hundekjøreren har overtatt hundegården til Jens Abild, som driver turist­selskapet Arctic Adventures. Abild beholder selskapet og fortsetter med utleie av snøskutere, mens hundegården i Bolterdalen blir stammen i det nye selskapet til Martin Munck, Greendog.

– I første omgang skal vi fortsette på samme måte som Jens, for å danne oss et overblikk over hvordan det er å drive med turistkjøring her. Etter hvert som vi blir kjent, får vi kanskje noen nye ideer, sier Munck.

Han har bodd på Grønland i tolv år og flytter til Svalbard med kjæresten Karina Bernlow (33) og de to barna Storm (2) og Freja (3). Familien skal bo på anlegget i Bolterdalen sammen med de 70 hundene.

Erfaren hundekjører

Det er ikke Muncks første møte med Svalbard. Fra 1996 til 1998 jobbet han for Karl og Berit Våtvik ved Svalbard Villmarkssenter. Det var da han ble kjent med Jens Abild.

– Jeg er spesielt imponert over utviklingen som har vært i hundemiljøet. Sist var det 100 sledehunder i Longyearbyen, nå er det mellom 600 og 700. Og turistkjøringen er mer effektiv, sier Munck.

Fra Svalbard dro han til Grønland og deltok i Sirius­patruljen i tre år, før han bosatte seg i Scoresbysund, der han siden har levd av fangst og turister. Han tilbød hundekjøring om vinteren og seiling om sommeren.

Flere til salgs

I oktober i fjor var paret på Svalbard for å se om det var et sted hun kunne tenke seg å bo.

– Vi har holdt øye med hvilke muligheter som finnes her, og plutselig dukket det opp tre hunde­gårder samtidig, sier Munck og viser til at også Svalbard Villmarkssenter og Spitsbergen Experience er til salgs. De er, etter det Svalbardposten erfarer, fortsatt ikke solgt. 

Valget falt på hundegården til Abild. Munck skal forsterke stallen med rundt 15 hunder fra Spitsbergen Experience.

39-åringen vil ikke si noe mer om avtalen mellom ham og Abild, annet enn at den ikke er helt i boks.

– Den er ikke økonomisk avsluttet. Vi er så langt bare blitt enige om at jeg skal overta hundene hans, sier Munck.  

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!