Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Overtar i Bolterdalen

Martin Munck med hunden Jergul i hundegården i Bolterdalen. Munck synes det er hyggelig når folk besøker hundegården. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Overtar i Bolterdalen

Martin Munck (39) flytter fra Grønland med familien for å kjøre hund på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.09.2011 kl 10:00

Den danske hundekjøreren har overtatt hundegården til Jens Abild, som driver turist­selskapet Arctic Adventures. Abild beholder selskapet og fortsetter med utleie av snøskutere, mens hundegården i Bolterdalen blir stammen i det nye selskapet til Martin Munck, Greendog.

– I første omgang skal vi fortsette på samme måte som Jens, for å danne oss et overblikk over hvordan det er å drive med turistkjøring her. Etter hvert som vi blir kjent, får vi kanskje noen nye ideer, sier Munck.

Han har bodd på Grønland i tolv år og flytter til Svalbard med kjæresten Karina Bernlow (33) og de to barna Storm (2) og Freja (3). Familien skal bo på anlegget i Bolterdalen sammen med de 70 hundene.

Erfaren hundekjører

Det er ikke Muncks første møte med Svalbard. Fra 1996 til 1998 jobbet han for Karl og Berit Våtvik ved Svalbard Villmarkssenter. Det var da han ble kjent med Jens Abild.

– Jeg er spesielt imponert over utviklingen som har vært i hundemiljøet. Sist var det 100 sledehunder i Longyearbyen, nå er det mellom 600 og 700. Og turistkjøringen er mer effektiv, sier Munck.

Fra Svalbard dro han til Grønland og deltok i Sirius­patruljen i tre år, før han bosatte seg i Scoresbysund, der han siden har levd av fangst og turister. Han tilbød hundekjøring om vinteren og seiling om sommeren.

Flere til salgs

I oktober i fjor var paret på Svalbard for å se om det var et sted hun kunne tenke seg å bo.

– Vi har holdt øye med hvilke muligheter som finnes her, og plutselig dukket det opp tre hunde­gårder samtidig, sier Munck og viser til at også Svalbard Villmarkssenter og Spitsbergen Experience er til salgs. De er, etter det Svalbardposten erfarer, fortsatt ikke solgt. 

Valget falt på hundegården til Abild. Munck skal forsterke stallen med rundt 15 hunder fra Spitsbergen Experience.

39-åringen vil ikke si noe mer om avtalen mellom ham og Abild, annet enn at den ikke er helt i boks.

– Den er ikke økonomisk avsluttet. Vi er så langt bare blitt enige om at jeg skal overta hundene hans, sier Munck.  

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!