Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Overlege rømmer sykehuset

Kritisk: Ibrahim Pliev mener han har blitt overkjørt av Trust Arktikugol. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Overlege rømmer sykehuset

Trust Arktikugol blander seg inn i medisinske avgjørelser, mener overlege Ibrahim Pliev ved sykehuset i Barentsburg. Nå står sykehuset uten lege.

Tekst:

Publisert:

– Akkurat nå er det ikke et medisinsk tilsyn i Barentsburg.

Det sier overlege Ibrahim Pliev (50) ved sykehuset i Barentsburg. Han kom denne uka til Longyearbyen under spesielle omstendigheter etter at kontrakten med gruveselskapet utløp på søndag (se egen sak).

Det medisinske personellet på sykehuset i Barentsburg består at en overlege, en tannlege og to sykepleiere. Ifølge Pliev har ingen av dem fått lønn de to siste månedene, og det er bare sykepleierne som er på jobb. Sannsynligvis kommer det heller ikke en ny lege til Barentsburg før selskapets fellesfly fra Russland kommer den siste torsdagen i april.

– Sykepleierne kan utøve førstehjelp, men så må sykehuset i Longyearbyen ta over, sier han.
Sysselmannen har vært i kontakt med Longyearbyen sykehus og bedt dem om å være i beredskap.

Minedirektør grep inn
Pliev er svært kritisk til måten Trust Arktikugol driver sykehuset på. Han refererer til en hendelse i gruva i Barentsburg i februar: En arbeider fikk hjerteinfarkt på jobb, og ble sendt til Pliev. Overlegens beslutning var at mannen burde sendes til Tromsø for en mer omfattende behandling. Men da grep gruvedirektør Nikolaj S. Mikitenko inn, hevder Pliev.

– Han kom til meg og sa at de ikke ville sende pasienten til Norge, men at jeg måtte ha pasienten på sykehuset til det neste fellesflyet kom, sier han.

Trust Arktikugol sender et fly annenhver måned for å skifte personell.

Overlegen forteller at han en gang tidligere har sendt en mann til sykehuset i Tromsø. Mannen døde under sykehusoppholdet, og Trusten fikk en regning på 1,3 millioner kroner i etterkant.

– Det koster for mye for Trusten å ha dem på norske sykehus når de ikke har forsikring. Hadde det vært opp til min medisinske vurdering, hadde han blitt sendt rett til Tromsø. Han var veldig syk, sier Pliev.

Pasient sendt med tog
Han hevder også at dagen før fellesflyet kom, ville minedirektøren ha overlegen til å skrive under på et papir om at den medtatte pasienten var i stand til selv å ta toget fra Moskva til hjemstedet sitt der han skulle få videre behandling.

– Det var jeg sterkt i mot. Men jeg forsto at systemet var sånn at Trusten ville gjøre alt for gi transportregningen til pasienten hvis jeg ikke skrev under på det. Jeg vet ikke hvordan han har det i dag, sier Pliev.

Tjenlig sykehus
I Bergverksordningen for Svalbard heter det at arbeidsgiveren er forpliktet «et for øiemedet tjenlig sykehus». Det er dermed Trust Arktikugol som må sørge for et tilstrekklig sykehustilbud. I tillegg har norske myndigheter sagt at de kan bidra med hjelp fra Longyearbyen hvis det kreves.

Mandag tok sysselmann Odd Olsen Ingerø via Justisdepartementet kontakt med Helsedepartementet for å be om en vurdering om sykehustilbudet i Barentsburg er tilstrekkelig.

– Spørsmålet hører hjemme der, siden jeg ikke er en spesialist som kan si hva som er tilstrekkelig, sier Ingerø.

– Kan Sysselmannen gripe inn hvis det ikke er tilfelle?

– Det kan jeg, men da må jeg vite det. Det vi har gjort foreløpig, er å orientere Longyearbyen sykehus om hva som skjer, og sagt til Trusten at de må melde fra hvis de har behov, sier Ingerø.

Rettsmessig vakuum
Overlege Pliev mener at arbeidere i Barentsburg befinner seg i et rettsmessig vakuum.

– Under sovjettiden fulgte man sovjetisk lov i Barentsburg, det var ingen spørsmål om det. Men nå burde det være annerledes. Problemet er at Norge ikke kan gå inn i forholdet mellom Trusten og deres arbeidere, sier han, og etterlyser at arbeidere i Barentsburg også får norsk sykeforsikring.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!