Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Overflod av hunder

Anton og Priitta Trøen med hunden Brutus i hundegården i Bolterdalen. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Overflod av hunder

To av selskapene som tilbyr hundekjøring på Svalbard er til salgs. Et tredje firma har funnet ny eier.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.05.2011 kl 10:00

– Vi skal beholde bedriften, men prøver å finne noen som vil overta hundene. Dette er gode arbeidshunder som er godt kjent på Svalbard, sier daglig leder i Spitsbergen Experience, Priitta Trøen.

Hun driver selskapet sammen med sin mann, Anton Trøen. Hundegården ligger i Bolter­dalen, rett vest for hundegården til Arctic Adventures. Eieren av det selskapet, Jens Abild, skal også avvikle. 

– Jeg har funnet noen som skal overta, mer kan jeg ikke si, sier Abild. 

– Hvorfor vil du selge?

– Fram til i fjor sommer hadde jeg åremål i Norsk Polarinstitutt, og ønsket å ha selskapet å falle tilbake på. Nå har jeg fast jobb, og det er på tide at noen andre med ny energi og bedre tid overtar selskapet. Jeg har familie og vil prioritere tiden min annerledes, svarer Abild. 

Prolaps i ryggen

Priitta forteller at de lenge har prøvd å finne kjøpere til sine 50 hunder.

– Vi annonserte i hunde­miljøet på fastlandet før jul. Siden vi ikke har fått noen kjøpere, prøver vi igjen, sier hun.

Årsaken er at Anton har fått problemer med ryggen og ikke lenger klarer å gjennomføre de lange hundeturene som selskapet tilbyr.

– Det er vanskelig å få kompe­tente guider til slike turer. Samtidig er vi en familiebedrift som ønsker å drive med hundene og være på tur selv. Konseptet vårt trenger Anton, men ryggen hans tåler ikke belastningen som hundekjøring og teltliv gir, sier Priitta.

Ekteparet blir på Svalbard og har planer om å utvikle miljøvennlige sommerturer. De beholder også næringshytta i Adolfbukta. 

Ingen kommentar

Også Svalbard Villmarkssenter selger sine hundegårder. En rett utenfor bebyggelsen og en ved foten av Gruve 7-fjellet, med bygninger, hunder og utstyr. I tillegg er næringslokalet på Elvesletta til salgs. Eventuelt vurderer selskapet å leie ut hele eller deler av virksomheten. Annonsen ligger på finn.no, i tillegg til at selskapet har annonsert i Svalbardposten.

Berit Våtvik, som eier Svalbard Villmarkssenter vil ikke kommentere at selskapet er til salgs.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!