Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Over to år i fengsel for å ha stiftet brann

Skumgummimadrassen brant godt da den ble påtent. I tillegg utviklet det seg giftig gass. FOTO: Eirik Palm

Over to år i fengsel for å ha stiftet brann

Retten anbefaler at kvinnen (22) får sone deler av straffen på to år og tre måneders fengsel på en rusmiddelinstitusjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.07.2016 kl 15:23

Det var sent på kvelden fredag den 20 mars i fjor at kvinnen gikk inn i en bod i et leilighetsbygg i Vei 222, og tente på en skumgummimadrass. Hun gikk så og la seg for å sove.

Brannalarmen ble utløst, og brannen ble oppdaget av en annen beboer. Han måtte tømme to brannslokningsapparat for å slokke flammene.

Nå har Nord-Troms tingrett dømt kvinnen til to år og tre måneders fengsel for ildspåsettelsen. Hun er også dømt for en rekke narkotikaforhold og forstyrrelse av den alminnelige fred og orden.

Ruset, men ikke psykotisk

Kvinnen har en lang historie med rus bak seg. I retten forklarte hun at hun har drukket alkohol jevnt siden hun var tolv år.

Kvelden den 20. mars i fjor var ikke noe unntak. Hun hadde ruset seg på amfetamin lenge, og var i tillegg svært beruset på alkohol. Selv forklarte hun at hun måtte være utilregnelig fordi hun var i en rusutløst psykose da hun tente på i boden.

Men de sakkyndige i saken, psyskiater Rita Lyngved og nevropsykolog Endre Hafstad har konkludert med det motsatte.

«Tiltaltes dårlige fungering antas å være hennes omfattende og destruktive rusmisbruk. Hun virker lite opptatt av konsekvenser. (...)», skriver de sakkyndige i dommen.

Retten har anmerket at deler av dommen bør sones på en rusmiddelinstitusjon.

Prøvetid

Kvinnen har brutt loven både før og etter ildspåsettelsen i Longyearbyen. I oktober 2014 ble hun dømt for promillekjøring, kjøring uten førerkort og ordensforstyrrelser. For disse forholdene ble hun idømt betinget fengsel i 45 dager, med ei prøvetid på to år. Det betyr at ildspåsettelsen skjedde i prøvetiden fra den forrige dommen, og dette er skjerpende. Det er også skjerpende at hun i fjor sommer ble bøtelagt for legemsfornærmelser.

Til riksadvokaten

Aktor Berit Sagfossen la ned påstand om to år og seks måneders fengsel under rettssaken. Straffen ble redusert noe av tingretten.

– Jeg tar dommen til etteretning. Det er ikke jeg som skal avgjøre om den skal ankes eller ikke. Jeg sender den til statsadvokaten, som sender den videre til riksadvokaten. Det er sistnevnte som har kompetansen i ankespørsmålet i denne saken, sier hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!