Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Øvelse Svalbard under lupen

Øvelse Svalbard gikk av stabelen i fjor, og simulerte en ulykke om bord et cruiseskip i Billefjorden. FOTO: Eirik Palm

Øvelse Svalbard under lupen

Ris og ros i omfattende rapport.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.05.2015 kl 12:29

Den meget omfattende øvelsen fant sted i starten av november i fjor, og tok utgangspunkt i en simulert eksplosjon og brann om bord et cruiseskip med 85 passasjerer i Billefjorden i ødemarka nordøst for Longyearbyen.

Øvelsen, som gikk over to dager, skulle trene på alle ledd i rednings-, behandlings- og evakueringskjeden, fra skadested til fastland, og involverte en rekke relevante aktører som blant annet Sysselmannen, Helsedirektoratet, Helse Nord, Universitetssykehuset Nord-Norge, Lokalstyret, forsvaret og Utenriksdepartementet.

Nå er øvelsen grundig evaluert i en nesten 50 sider lang rapport.

– Den viste at Svalbard har en godt trent akuttberedskap, heter det i oppsummeringen, men:

–Akuttmedisinsk fagpersonell er imidlertid en svært sårbar ressurs. Det samme gjelder akuttmedisinsk utstyr. De er derfor prisgitt en rask og omfattende medisinskfaglig assistanse fra fastlandet.

Forsterkninger

Blant annet anbefales sykehuset å utarbeider planer for rullering av helsepersonell, i påvente av forsterkninger fra fastlandet ved en masseskade.

– Det er store begrensingninger i forhold til helsepersonell som kan drifte sykehuset i byen over lang tid, slår evalueringen fast.

Ressursene i Longyearbyen gikk også igjen som et punkt i evalueringen av Universitetssykehuet Nord-Norge (UNN).

– Verdien av videokonferanse mellom UNN og sykehuet ble oppfattet svært forskjellig. Sykehuset opplevde at Tromsø manglet situasjonsforståelse om ressursene på Svalbard.

Også svenskene var involvert i øvelsen og evakuering av skadde. Her oppsto det kommunikasjonskluss på grunn av forskjellige rutiner i landene, ifølge rapporten.

– Lederen ved Svenska Nationella Ambulansflyget (SNAM) ville ikke forholde seg til sekretæren i AMK, hun krevde å snakke med kriseledelsen da status på pasienter i SNAM-flyet skulle meldes. Prøvde å forklare hvordan norsk system fungerer, men svensk evaluator måtte hentes, skriver rapporten, som anbefaler flere simuleringsøvelser for å unngå framtidige misforståelser.

Krisekommunikasjon

Sysselmannen får gode tilbakemeldinger på ledelsen, «og det virket som om de mest relevante oppgavene ble gjort i riktig rekkefølge».

– Likevel måtte de erkjenne at noen oppgaver ikke ble utført som de burde vært, grunnet mangel på personell.

De blir også anbefalt å ta i bruk krisestøtteverktøyet CIM, som for eksempel lokalstyret bruker, for å bedre kommunikasjonen.

Rapporten tar også for seg informasjonsflyt og mediehåndtering, som er viktig, men ofte kaotisk og vanskelig i starten av stor hendelse.

Spesielt Helsedirektoratet får gjennomgå.

– Påfallende dårlig evne til å gi status over helseinnsatsen på øvelsens andre dag. Det ble spurt via vakttelefon, og svar kom én time og 37 minutter senere, ifølge rapporten, som anbefaler dem om å gjennomgå rutinene sine.

Presteskryt

For Sysselmannens del blir det påpekt at de «eier» hendelsen fra første dag, men burde vært tydeligere i kommunikasjonen.

– Vi håpet på et pressemelding med fakta fra Sysselmannen på onsdag morgen, men den kom ikke.

I motsetning til nesten alle andre aktører, fikk svalbardprest Leif Magne Helgesen utelukkende skryt.

– Han utfylte der andre var svake. Hyggelig og med mye empati. Ingen forbedringspunkter funnet, slår rapporten fast.

Nyttig øvelse

Sysselmann Odd Olsen Ingerø er fornøyd.

– Sett med mine øyne, var det en meget nyttig øvelse. Spesielt det med å evakuere folk fra skadestedet gikk veldig bra, og det er viktig. Alt i alt er vi fornøyd fornøyd, og tar selvfølgelig tilbakemeldingene på alvor, sier han til Svalbardposten.

Tilbakemeldingene om en sårbar mannskapstilgang er også et ekko fra risiko- og sårbarhetsanalysen for Svalbard.

– Vi har en meget beredskap når det gjelder små ulykke. Men nå omfanget blir stort – som i denne øvelsen – er vi helt avhengige av å transportere inn personell fra fastlandet. Det gjelder både for helsevesenet og oss hos Sysselmannen, sier Olsen Ingerø.

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!