Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Øvelse Svalbard under lupen

Øvelse Svalbard gikk av stabelen i fjor, og simulerte en ulykke om bord et cruiseskip i Billefjorden. FOTO: Eirik Palm

Øvelse Svalbard under lupen

Ris og ros i omfattende rapport.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.05.2015 kl 12:29

Den meget omfattende øvelsen fant sted i starten av november i fjor, og tok utgangspunkt i en simulert eksplosjon og brann om bord et cruiseskip med 85 passasjerer i Billefjorden i ødemarka nordøst for Longyearbyen.

Øvelsen, som gikk over to dager, skulle trene på alle ledd i rednings-, behandlings- og evakueringskjeden, fra skadested til fastland, og involverte en rekke relevante aktører som blant annet Sysselmannen, Helsedirektoratet, Helse Nord, Universitetssykehuset Nord-Norge, Lokalstyret, forsvaret og Utenriksdepartementet.

Nå er øvelsen grundig evaluert i en nesten 50 sider lang rapport.

– Den viste at Svalbard har en godt trent akuttberedskap, heter det i oppsummeringen, men:

–Akuttmedisinsk fagpersonell er imidlertid en svært sårbar ressurs. Det samme gjelder akuttmedisinsk utstyr. De er derfor prisgitt en rask og omfattende medisinskfaglig assistanse fra fastlandet.

Forsterkninger

Blant annet anbefales sykehuset å utarbeider planer for rullering av helsepersonell, i påvente av forsterkninger fra fastlandet ved en masseskade.

– Det er store begrensingninger i forhold til helsepersonell som kan drifte sykehuset i byen over lang tid, slår evalueringen fast.

Ressursene i Longyearbyen gikk også igjen som et punkt i evalueringen av Universitetssykehuet Nord-Norge (UNN).

– Verdien av videokonferanse mellom UNN og sykehuet ble oppfattet svært forskjellig. Sykehuset opplevde at Tromsø manglet situasjonsforståelse om ressursene på Svalbard.

Også svenskene var involvert i øvelsen og evakuering av skadde. Her oppsto det kommunikasjonskluss på grunn av forskjellige rutiner i landene, ifølge rapporten.

– Lederen ved Svenska Nationella Ambulansflyget (SNAM) ville ikke forholde seg til sekretæren i AMK, hun krevde å snakke med kriseledelsen da status på pasienter i SNAM-flyet skulle meldes. Prøvde å forklare hvordan norsk system fungerer, men svensk evaluator måtte hentes, skriver rapporten, som anbefaler flere simuleringsøvelser for å unngå framtidige misforståelser.

Krisekommunikasjon

Sysselmannen får gode tilbakemeldinger på ledelsen, «og det virket som om de mest relevante oppgavene ble gjort i riktig rekkefølge».

– Likevel måtte de erkjenne at noen oppgaver ikke ble utført som de burde vært, grunnet mangel på personell.

De blir også anbefalt å ta i bruk krisestøtteverktøyet CIM, som for eksempel lokalstyret bruker, for å bedre kommunikasjonen.

Rapporten tar også for seg informasjonsflyt og mediehåndtering, som er viktig, men ofte kaotisk og vanskelig i starten av stor hendelse.

Spesielt Helsedirektoratet får gjennomgå.

– Påfallende dårlig evne til å gi status over helseinnsatsen på øvelsens andre dag. Det ble spurt via vakttelefon, og svar kom én time og 37 minutter senere, ifølge rapporten, som anbefaler dem om å gjennomgå rutinene sine.

Presteskryt

For Sysselmannens del blir det påpekt at de «eier» hendelsen fra første dag, men burde vært tydeligere i kommunikasjonen.

– Vi håpet på et pressemelding med fakta fra Sysselmannen på onsdag morgen, men den kom ikke.

I motsetning til nesten alle andre aktører, fikk svalbardprest Leif Magne Helgesen utelukkende skryt.

– Han utfylte der andre var svake. Hyggelig og med mye empati. Ingen forbedringspunkter funnet, slår rapporten fast.

Nyttig øvelse

Sysselmann Odd Olsen Ingerø er fornøyd.

– Sett med mine øyne, var det en meget nyttig øvelse. Spesielt det med å evakuere folk fra skadestedet gikk veldig bra, og det er viktig. Alt i alt er vi fornøyd fornøyd, og tar selvfølgelig tilbakemeldingene på alvor, sier han til Svalbardposten.

Tilbakemeldingene om en sårbar mannskapstilgang er også et ekko fra risiko- og sårbarhetsanalysen for Svalbard.

– Vi har en meget beredskap når det gjelder små ulykke. Men nå omfanget blir stort – som i denne øvelsen – er vi helt avhengige av å transportere inn personell fra fastlandet. Det gjelder både for helsevesenet og oss hos Sysselmannen, sier Olsen Ingerø.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!