Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Øvde på å stanse skoleskytinger

Sysselmannen, brann-og helsevesenet øvde onsdag kveld på såkalt pågående livstruende vold (Plivo) på Longyearbyen skole. Her gjennomsøker politiet klasserom i jakt på en skoleskytter. FOTO: Geir Barstein

Blodig markørspill:

Øvde på å stanse skoleskytinger

Sysselmannen, brann- og helsevesenet i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.11.2015 kl 15:54

Nødetatene i Longyearbyen gjennomførte onsdag kveld en øvelse i såkalt pågående livstruende vold (Plivo), med fem instruktører fra politi, brann- og helsevesen på fastlandet.

Casen var at én gjerningsperson hadde tatt seg inn i Longyearbyen skole og skjøt barn.

Plivo er den nye nasjonale prosedyren for den typen hendelser, basert på erfaringer fra 22. juli og flere skoleskytinger, inkludert den som tok ni liv i Finland i 2007, forklarer sysselmannsoverbetjent Jon Starheimssæter.

– Poenget er å få mer effektivitet ut av en samhandling mellom de tre nødetatene, og komme raskere inn i denne typen situasjoner, sier Starheimssæter.

Dårlig samhandling og kommunikasjon mellom politi, helse- og brannvesen var blant kritikkpunktene i rapporten fra Gjørv-kommisjonen etter 22. juli-angrepene.

I den nye Plivo-prosedyren skal brannvesenet og helsepersonellet mye tidligere inn i situasjonen for å behandle og evakuere skadde, og dermed utnytte de verdifulle minuttene som kan berge liv.

Før måtte de vente godt utenfor åstedet til politiet hadde full kontroll på gjerningspersonen(e) og situasjonen.

–Nå følger de mye tettere på. Politiet går først inn, foretar grovsøk og klarerer områder – såkalte «warm zones» – hvor de kan komme inn for å ta seg av skadde, mens aksjonen mot gjerningspersonen fortsatt pågår lengre inn i bygget.

– Vi kutter ned på tiden og får helse og brann mye tidligere inn. Det er en helt ny tankegang, legger han til.

Prosedyren gjelder ikke bare ved skoleskytinger, men en «pågående situasjon hvor eller flere gjerningspersoner utøver livstruende vold med våpen eller farlige gjenstander mot flere uskyldige personer», ifølge definisjonen.

–Det kan være på en flyplass, i en privat bolig, ja, hvor som helst, så lenge det er en pågående handling, sier Starheimssæter.

Se bildet større

En rekke markører spilte hardt skadde skoleelever som måtte evakueres og behandles. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Tidligere måtte brann- og helsevesenet vente utenfor åstedet til situasjonen var avklart. Med den nye nasjonale Plivo-prosedyren skal de nå involveres mens politiaksjonen fortsatt pågår, slik at de kan utnytte minuttene som redder liv. Her evakuerer de en "skadd" til behandlingsstedet ved skolens hovedinngang, i påvente av ambulansetransport til sykehuset. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!