Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Orienterer seg mot en aktiv jul

Aktiv: Silje M. Hagen håper på mange deltakere fram mot jul. FOTO: Christopher Engås

Orienterer seg mot en aktiv jul

I år kan byens befolkning lete etter 24 poster fram mot jul.

Silje M. Hagen i Aktiv i friluft håper at den nye, og ganske spesielle, julekalenderen kan bli en familieaktivitet. Hver dag fra og med den 1. desember, og fram til og med julaften, blir det satt ut en ny post i byen, som hun inviterer byens innbyggere til å finne.

– Det trekkes både dagspremier og en større premie til slutt. Barn og unge kan dessuten registrere barnehagen sin eller klassen sin helt frem til 3 januar, slik at den er med på ei egen premietrekning, sier hun.
 

Aktiv med kart

Et av prosjektmålene til Aktiv i friluft har vært å få i gang aktivitet med kart. Svalbard Turn har fått laget bykart som kan brukes til formålet. Hagen har jobbet med å få ei orienteringsgruppe inn i idrettslaget, og fant kompetanse på Unis.

– Jeg fikk kontakt med Pål Gunnar Ellingsen som har drevet aktivt med orientering, og i oktober tok han ansvar for å arrangere et kurs om kartbruk. Ida Vår Kirulf Dirdal ble hentet fra fastlandet og holdt kurset. Hun har bred kompetanse innen programmet og orientering. Da hun var på besøk fortalte hun om en julekalender hun har laget for sitt lokale orienteringslag og vi ble enige om å adoptere det til Longyearbyen, sier Silje M. Hagen.

Hun beskriver o-julekalenderen som et lavterskeltilbud som kan være med på å gi en innførsel i bruk av kart for å finne fram i omgivelsene.
 

App eller nett

Den enkleste måten å delta i o-julekalenderen på, er å bruke smarttelefon og laste ned en egen app.

– Hver dag vil det dukke opp en ny post på appen, som folk kan gå ut i byen og finne. Når man finner posten, registrerer man QR-koden med mobilen sin og sender. For hver post du registrerer i ditt navn legger du inn en vinnersjanse, sier Hagen.

De som ikke har smarttelefon kan gå inn på Svalbard Turn sin nettside eller den nye nettsiden til prosjektet, aktivifriluft.no, skrive ut dagens kart, finne posten og notere koden som står på posten, for så å registrere den på nett etterpå.

Regler for den aktive Julekalenderen finner du i appen eller på nettsiden til Aktiv i friluft.
 

– Involver barna

Postene blir stående ute til adventstiden er over, og det er fullt mulig å registrere seg i etterkant, hvis man ikke skulle ha tid til å dra ut en eller flere dager. De som vil være med på trekning om dagspremiene må imidlertid registrere posten før klokken tolv påfølgende dag. For å stemme på sin barnehage eller skoleklasse kan man registrere poster helt frem til 3 januar.  Silje M. Hagen oppfordrer folk til å involvere barna i aktiviteten.

– Opplegget er prøvd ut i blant annet Larvik tidligere. Det blir som en slags daglig skattejakt for familier, klasser eller vennegjenger. Man har en avtale om å gå ut sammen en gang om dagen for å finne dagens post, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!