Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Optimister tross kullkrise

Berit og Karl Våtvik har vært ute en vinternatt før, og tror Longyearbyen kommer seg inn i smult farvann igjen. Her sammen med barnebarna Linnea (7), Ailo (4) og Emmett(snart3). FOTO: Eirik Palm

Meningsmåling:

Optimister tross kullkrise

Flertallet på Svalbard tror folketallet går ned i Longyearbyen de neste årene. Men halvparten tviler på at kuttene i Store Norske vil påvirke dem i særlig grad.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.10.2015 kl 07:09

– Jeg synes det er vanskelig i disse dager. Man føler med dem som kanskje må dra herfra. Men det har ikke rammet oss på noen måte. I hvert fall i meget liten grad, sier Berit Våtvik, som bare hadde tenkt å bli et år da hun kom til Svalbard på 1970-tallet.

Unge optimister

Sammen med ektemannen Karl driver hun Svalbard Villmarkssenter, og i høst stilte hun til valg på lista til Miljøpartiet de grønne. Det er disse som ser lysest på situasjonen i Longyerbyen etter kuttene i hjørnesteinsbedriften.

I en meningsmåling som Norfakta har gjennomført for Svalbardposten i tiden før lokalvalget, venter flertallet av de spurte at folketallet kommer til å minke de neste årene. Folk i aldersgruppa 30–44 og de over 60 som er mest pessimistiske. De mest optimistiske i målingen er de under 30 år. Her svarer hver tredje at folketallet kommer til å forbli som nå, mens 13 prosent tror det blir flere innbyggere på Svalbard.

Splittet

Folk på Svalbard også delt i spørsmålet om kuttene i hjørnesteinbedriften gir grunn til bekymring. Halvparten av de spurte svarer at kuttene har gjort dem usikker på sin framtid på Svalbard, og det er Høyre- og Venstre-velgerne som er mest bekymret. Nesten fire av ti Høyre-velgere sier kuttene har gjort dem usikre på framtida si i meget stor- eller ganske stor grad. Tilsvarende for Venstre-velgerne er 50 prosent.

På den andre siden svarer 49 prosent av Ap velgerne at de påvirkes i liten eller meget liten grad. De mest optimistiske er velgerne til Miljøpartiet de grønne (MDG) hvor nesten åtte av ti (76 prosent) sier kuttene påvirker dem i liten eller svært liten grad.

"Jeg kan ikke se for meg at vi har hatt en hendelse på fastlandet hvor en så stor andel av befolkningen mister jobben på så kort tid"

– Kritisk

– Jeg tror dette vil gå bra, sier Berit Våtvik.
Under valgdebattene uka før valget gjorde Karl Våtvik et poeng av at om lag 70 prosent av de ansatte i Svea er pendlere. Dette har vært underkommunisert, mener han. Dermed blir lokalsamfunnet mildere rammet.

– Det har vært lite snakket om det. Vi jobbet i Store Norske da alle bodde på Svalbard. Jeg tenkte jeg mye over at de begynte å åpne opp for pendlingen, sier Berit Våtvik.

Mange frykter at kuttene vil gi harde konsekvenser. Lederen i Svalbard næringsforening, Terje Aunevik, som for øvrig står på Venstre-lista, er blant dem som kaller situasjonen kritisk, mens Nav forbereder seg på å bemanne opp på Svalbard for å yte et godt nok tilbud til Store Norske-ansatte som mister jobben.

– Jeg kan ikke se for meg at vi har hatt en hendelse på fastlandet hvor en så stor andel av befolkningen mister jobben på så kort tid, sa Nav-leder i Tromsø, Geir Jakobsen til Svalbardposten i forrige uke.

"Det er nå her vi har valgt å leve"

Eldre optimister

Meningsmålingen viser at mennene på Svalbard er litt mer optimistiske enn kvinnene. 47 prosent av mennene svarer at kuttene påvirker dem i liten eller i meget liten grad. Det er også de over 60 år som er de mest optimistiske. Her svarer sju av ti at de påvirkes i liten eller meget liten grad.

Våtvik understreker at hun har vondt av dem som blir berørt, men har samtidig opplevd store endringer. Hun mener det ikke er grunn til å være overrasket over at kullselskapet blir mindre, og sier det har ligget i kortene.

– Jeg husker jo også da Store Norske begynte å dele seg opp. Det var jo vemodig, men det gikk seg til. Vi kommer til å fortsette å bo her oppe. Det er nå her vi har valgt å leve, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!